Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Наказ Мінінфраструктури № 491-a від 07.10.2014 ВИМОГИ до обладнання, призначеного для підготовки та перевірки знань судноводіїв малих/маломірних суден

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
інфраструктури України
07.10.2014  № 491


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
24 жовтня 2014 р.
за № 1338/26115


ВИМОГИ
до обладнання, призначеного для підготовки та перевірки знань судноводіїв малих/маломірних суден

І. Загальні положення

1.1. Ці Вимоги розроблено відповідно до Резолюції № 40 Комітету по внутрішньому транспорту Європейської економічної комісії «Міжнародне посвідчення на право управління прогулянковим судном», Резолюції № 52 Комітету по внутрішньому водному транспорту Європейської економічної комісії «Європейська мережа прогулянкового судноплавства по внутрішніх водних шляхах», Технічного регламенту прогулянкових суден, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 09 листопада 2011 року № 1147, Положення про порядок видачі посвідчення судноводія малого/маломірного судна, затвердженого наказом Міністерства інфраструктури України від 07 травня 2013 року № 283, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29 травня 2013 року за № 831/23363 (у редакції наказу Міністерства інфраструктури України від 26 серпня 2014 року № 413).

1.2. Ці Вимоги застосовуються до обладнання з підготовки судноводіїв малих/маломірних суден (далі - Обладнання) підприємств, організацій та установ, що проводять підготовку за напрямами «Судноводій моторного судна довжиною до 6 м», «Судноводій моторного судна довжиною від 6 до 24 м», «Судноводій водного мотоцикла (гідроцикла)», «Судноводій вітрильного судна» (навчально-тренажерний заклад (далі - НТЗ)), інструкторів та слухачів, які використовують Обладнання з метою підготовки та оцінки компетентності.

1.3. Ці Вимоги встановлюють єдині стандарти щодо устаткування, технічних засобів, документації, вимог до робочих місць інструкторів та слухачів, до інструкторського складу для усіх НТЗ, що здійснюють підготовку судноводіїв малих/маломірних суден (далі - ММС).

ІІ. Призначення Обладнання

2.1. Обладнання використовується для підготовки судноводіїв для управління ММС:

1) моторними суднами, категорії яких поділяються за довжиною таким чином:

до 6 м;

від 6 до 24 м;

2) водними мотоциклами (гідроциклами);

3) вітрильними суднами, категорії яких поділяються за площею вітрил та довжиною таким чином:

площа вітрил до 12 кв. м (довжина судна - до 6 м);

площа вітрил до 30 кв. м (довжина судна - до 8,5 м);

площа вітрил до 80 кв. м (довжина судна - до 15 м);

площа вітрил понад 80 кв. м (довжина судна - до 24 м).

2.2. Підготовка на Обладнанні за районами плавання поділяється таким чином:

річкові внутрішні водні шляхи (далі - ВВШ);

прибережні морські шляхи;

відкрите море (для вітрильних суден з площею вітрил понад 30 кв. м та довжиною понад 8,5 м).

2.3. Підготовка здійснюється з метою:

надання початкових теоретичних знань із судноводіння;

вивчення устрою судна;

вивчення районів плавання та умов судноплавства в цих районах у будь-який час доби та період року;

вивчення правил плавання та правил щодо запобігання зіткненню суден;

вивчення небезпек, пов’язаних із судноводінням;

вивчення основ плавання в несприятливих погодних умовах;

практичного відпрацювання управління ММС;

відпрацювання навичок несення ходової вахти та спостереження;

демонстрації знань та умінь управління ММС.

2.4. Основними задачами теоретичної та практичної підготовки є:

отримання навичок з управління та маневрування ММС;

отримання знань щодо плавання в несприятливих умовах;

навчання порядку спостереження за водною поверхнею;

перевірка рівня знань і вмінь слухачів після проведення теоретичної та практичної підготовки.

ІІІ. Вимоги до Обладнання

3.1. Обладнання з підготовки судноводіїв ММС повинно бути власністю НТЗ, за винятком суден, які можуть використовуватися на договірних умовах.

3.2. Для підготовки слухачів у складі Обладнання повинно використовуватися спорядження, найбільш наближене до того, що використовується на ММС.

3.3. Практична підготовка судноводіїв ММС проводиться на тому типі ММС, посвідчення на право яким слухач бажає отримати. Практична підготовка та підтвердження кваліфікації судноводіїв моторних суден може проводитися також на повномасштабному навігаційному тренажері з візуалізацією, який відповідає вимогам до тренажерного та іншого обладнання, призначеного для підготовки та перевірки знань судноводіїв на повномасштабних навігаційних тренажерах з візуалізацією. При цьому має використовуватися модель судна, найбільш наближена до реального моторного судна відповідної довжини, та реальна візуалізація навігаційного району. Практична підготовка та підтвердження кваліфікації судноводіїв гідроциклів та вітрильних суден на повномасштабному навігаційному тренажері з візуалізацією проводитися не може.

3.4. Повномасштабний навігаційний тренажер з візуалізацією, якщо він використовується для практичної підготовки, повинен бути власністю НТЗ.

3.5. Повномасштабний навігаційний тренажер з візуалізацією повинен моделювати візуальну навігаційну надводну обстановку з імітацією руху ММС за параметрами та динамічними характеристиками, які відповідають параметрам реального ММС, функціонування органів управління ММС, що моделюється, його обладнання, а також імітувати звукові сигнали від оточуючих суден, їхні обриси та власні шуми двигуна і робочі шуми суднового обладнання.

3.6. У разі використання повномасштабного навігаційного тренажера з візуалізацією НТЗ повинен мати документи, що підтверджують право власності НТЗ на тренажер, ліцензію на програмне забезпечення тренажера, видану виробником, документи про відповідність тренажера встановленим техніко-експлуатаційним характеристикам, видані класифікаційним товариством.

3.7. Для підготовки судноводіїв ММС повномасштабний навігаційний тренажер з візуалізацією повинен бути обладнаний:

системою візуалізації надводної навігаційної обстановки (проекційна система з трьома екранами або TV моніторами;

пультом керування судном;

елементами радіоустаткування ГМЗЛБ (район А1) (для суден, обладнаних апаратурою ГМЗЛБ, що здійснюють плавання на прибережних морських шляхах);

навігаційними картами, що відповідають модельованим на тренажері районам плавання;

штурманським столом;

робочим місцем інструктора, яке розташоване у відокремленому від ходового містка приміщенні, обладнане і виконує функції керування тренажером з візуалізацією, і робочим місцем «ходового містка» слухача, об'єднаних у локальну цифрову (комп'ютерну) мережу обміну інформаційними, навігаційними даними і керуючими сигналами між місцем інструктора і «ходовим містком».

3.8. Повномасштабний навігаційний тренажер з візуалізацією має передбачати режим реєстрації (запису) ходу задачі, вправ, що відпрацьовуються, і всіх дій, що виконувалися слухачами на містку під час підготовки, для подальшого розбору вирішеної задачі в реальному чи прискореному масштабі часу з виведенням надводної навігаційної обстановки на пристрій відображення (екрани, монітори), а також роздруківку параметрів виконуваної вправи на принтері або плотері в абсолютній чи відносній системі координат.

3.9. Під час проведення практичної підготовки на ММС повинні бути в наявності документи про право власності та документи, що підтверджують його справний технічний стан, а саме:

судновий білет або свідоцтво про право власності на судно;

свідоцтво про придатність до плавання з дійсним технічним талоном.

3.10. Практичну підготовку з управління ММС повинен проводити інструктор, який має документ на право управління ММС та досвід плавання на морському, річковому або маломірному судні не менше трьох років.

3.11. Для посадки на ММС під час відпрацювання практичних навичок має використовуватися справний безпечний причал зі справним трапом для доступу на судно. Біля місця посадки повинно знаходитися готове до використання мінімум одне рятувальне коло з лінем довжиною не менше ніж 25 м.

3.12. На першому етапі практичні навички відпрацьовуються на ділянці акваторії, на якій відсутні інші судна та особи, які купаються, на другому етапі - в умовах реальної судноплавної обстановки. Схема маршруту руху ММС для відпрацювання практичних навичок затверджується керівником НТЗ.

3.13. Площа водної ділянки має бути достатньою для відпрацювання практичних навичок з відходу та підходу ММС до причалу, набору швидкості, розвороту ММС.

3.14. Кількість посадочних місць в ММС, на якому відпрацьовуються практичні навички (яка складається із загальної кількості слухачів та інструктора), лімітується кількістю місць, зазначених у свідоцтві про придатність до плавання, а також кількістю рятувальних засобів у ньому.

3.15. ММС, на якому проводиться практична підготовка, має бути в повному обсязі обладнано рятувальними, піротехнічними та іншими засобами відповідно до свідоцтва про придатність до плавання.

3.16. На обох бортах (або на інших місцях, які добре видно ззовні з обох бортів) ММС, на якому проводиться практична підготовка, має бути нанесено позначення розміром не менше ніж 20 х 20 см у вигляді літери «У» червоного кольору в трикутнику червоного кольору на білому фоні.

3.17. Обладнання, що використовується для підготовки, повинно бути діючим та безпечним для використання.

3.18. Під час використання Обладнання повинні виконуватися встановлені вимоги щодо техніки безпеки.

3.19. У разі настання несприятливих погодних умов (сильний вітер, сильний дощ, гроза, град тощо) відпрацювання практичних навичок має бути припинено до настання сприятливої погоди. Слухачі повинні бути укриті в захищене приміщення.

Інструктори на вітрильних суднах повинні вжити усіх заходів для забезпечення безпеки судна, людей, які перебувають на ньому, та за потреби використовувати місце-укриття.

3.20. Після офіційного закриття навігації на водному об’єкті, на якому відпрацьовуються практичні вправи, та до часу її відкриття або за наявності льоду скупченістю більше ніж 2 бали, а також під час штормової погоди практичні вправи на водному об’єкті відпрацьовуватися не можуть. При цьому практичні вправи для моторних суден можуть відпрацьовуватися на навігаційному тренажері з візуалізацією.

3.21. З метою належного використання Обладнання для проведення якісної підготовки судноводіїв ММС НТЗ повинен мати необхідне кадрове та навчально-методичне забезпечення.

3.22. Процес підготовки повинен бути охоплений упровадженою системою управління якістю, сертифікованою органом із сертифікації, призначеним відповідно до чинного законодавства України на виконання робіт із сертифікації систем управління якістю.

Процедури системи управління якістю повинні містити опис усього процесу підготовки, починаючи з моменту прийому слухачів на курс підготовки та закінчуючи видачею документального доказу підготовки (свідоцтва) і збереженням даних про проходження підготовки.

3.23. Тривалість підготовки повинна бути не меншою, ніж зазначено у типових планах підготовки за напрямами «Судноводій моторного судна довжиною до 6 м», «Судноводій моторного судна довжиною від 6 до 24 м» або «Судноводій водного мотоцикла (гідроцикла)», наведених у додатках 1 - 3 до цих Вимог.

3.24. На підставі типових планів підготовки НТЗ розробляють власні робочі плани та програми підготовки, які затверджуються керівником НТЗ та погоджуються з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері безпеки на морському і річковому транспорті.

3.25. Робочі плани та програми підготовки за напрямом «Судноводій вітрильного судна» розробляються НТЗ з урахуванням призначення вітрильного судна, специфіки його використання, району та регіону плавання, наявності додаткового устаткування тощо, затверджуються керівником НТЗ та погоджуються з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері безпеки на морському і річковому транспорті.

3.26. Робочі програми підготовки повинні містити опис галузі застосування і цілей курсу, вступні вимоги до кандидатів, навчальний план з повною структурою курсу, методи проведення підготовки та обладнання для здійснення підготовки, а також визначати критерії оцінювання знань та форм складання вихідного контролю.

3.27. Група для теоретичної підготовки слухачів не повинна перевищувати 25 осіб за умови, що кожен слухач має бути забезпечений робочим місцем, яке дозволяє працювати з документами та здійснювати конспектування.

3.28. Практична підготовка на ММС повинна проводитися в малокомплектних групах, у яких кількість слухачів на одного інструктора не перевищує кількості посадочних місць в ММС, на якому відпрацьовується практична підготовка, та кількості рятувальних засобів у ньому (з урахуванням загальної кількості слухачів та інструктора).

3.29. У разі відпрацювання практичної підготовки для моторних суден на повномасштабному навігаційному тренажері з візуалізацією навчальна група слухачів не повинна перевищувати восьми осіб.

3.30. Навчальна година становить 45 хвилин. Щоденне навантаження на слухача не може перевищувати 8 навчальних годин.

3.31. Між інструкторами та НТЗ мають бути укладені трудові договори.

3.32. До підготовки можуть бути залучені інструктори інших навчальних закладів на умовах сумісництва або погодинної оплати праці у встановленому законодавством порядку.

3.33. На всі практичні вправи, які відпрацьовуються на Обладнанні, кожен слухач має бути забезпечений пояснювальним матеріалом.

3.34. Для теоретичної підготовки повинен використовуватися клас або класи, в кожному з яких мають бути в наявності:

одна дошка з письмовим приладдям;

один демонстраційний стіл;

столи та стільці для усіх слухачів, що забезпечують можливість для роботи з документами та конспектування;

необхідна для підготовки кількість навчально-методичних посібників;

навчально-демонстраційні засоби: стенди, плакати, а також DVD-, або відео-, або мультимедійна апаратура; допускається використання слайдів, фотографій тощо;

паперові навігаційні карти району плавання;

навігаційні посібники (лоції, списки огнів, знаків);

місцеві правила плавання або обов’язкові постанови по порту.

3.35. Приміщення класу повинно відповідати встановленим в Україні санітарно-гігієнічним та протипожежним вимогам, нормам і правилам. Мінімальна площа на одного слухача у класі повинна бути не менше ніж 2,4 кв. м.

3.36. У класі має бути розміщений мінімальний набір демонстраційних плакатів (стендів) із судноводіння та методів рятування на воді, які для можливості ознайомлення слухачами повинні відображати:

устрій ММС;

схему річкової та/або морської ділянки плавання з характерними небезпеками;

засоби навігаційного обладнання - плавучі та берегові;

вогні та знаки суден відповідно до Правил плавання по ВВШ, Європейських правил судноплавства по внутрішніх водних шляхах (для плавання на ВВШ) та/або МПЗЗС-72 (для плавання на прибережних морських шляхах) (замість плакатів можуть використовуватись картки або посібники);

навігаційне обладнання Системи МАМС, регіон А (для плавання на прибережних морських шляхах);

візуальні та звукові знаки небезпеки;

індивідуальні засоби рятування;

порядок пошуку та порятунку людей у воді;

підхід ММС до причалу, іншого судна та необладнаного берега;

відхід ММС від причалу та іншого судна.

3.37. За результатами підготовки слухачі повинні отримати знання та продемонструвати компетентність з таких питань (з урахуванням району плавання та типу ММС):

Правила судноплавства на внутрішніх водних шляхах України, затверджені наказом Міністерства транспорту України від 16 лютого 2004 року № 91, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 12 липня 2004 року за № 872/9471;

Міжнародні правила для запобігання зіткненню суден на морі 1972 року, з поправками (МПЗЗС-72);

Основні положення про плавання по Дунаю (ОППД), затверджені Постановою XLVIII сімдесят п’ятої сесії Дунайської комісії від 14 грудня 2010 року (для судноводіїв, що здійснюють плавання по річці Дунай);

основні положення Європейських правил судноплавства по внутрішніх водних шляхах (ЄПСВВШ) (четверте переглянуте видання 2009 року);

загальна та спеціальна лоція ВВШ та умови плавання в районі, де судноводій має здійснювати плавання;

сигналізація на європейських внутрішніх водних шляхах;

морська лоція та умови плавання в районі, де судноводій має здійснювати плавання;

устрій ММС;

основи теорії плавучості, складові корпусу судна, загальний устрій судна, елементи теорії остійності та непотоплюваності судна при різноманітних навантаженнях;

стерновий пристрій та правила його технічного обслуговування, а також принцип дії стерна при роботі двигунів на передній та задній хід при різних режимах їх роботи та залежно від навігаційних умов;

ознайомлення та використання магнітного компаса;

будова, принцип роботи та правила обслуговування швартовного та якірного пристроїв, способи швартування суден, порядок та правила виконання робіт з якірним та швартовним пристроями;

устрій та принципи роботи різних видів рушіїв, які використовуються для руху судна;

техніка безпеки при експлуатації суднових двигунів та необхідні заходи безпеки при проведенні ремонтів;

заправка ММС паливом та правила техніки безпеки під час заправки;

основні правила охорони навколишнього середовища;

вимоги з безпеки судноплавства під час експлуатації ММС;

вимоги безпеки праці, санітарні правила та правила пожежної безпеки;

правила безпечного перевезення пасажирів та правила поведінки на воді в місцях відпочинку населення;

правила збереження довкілля, дії при виявленні розливу нафтовмісних продуктів;

правила надання допомоги при рятуванні людей та необхідні дії з першої медичної допомоги;

устрій гідроцикла (виключно для гідроцикла);

вимоги до управління гідроциклом (виключно для гідроцикла);

вимоги безпеки під час експлуатації гідроцикла (виключно для гідроцикла);

устрій вітрильного судна, види вітрил, устрій такелажу та необхідні такелажні роботи (виключно для судноводіїв вітрильних суден);

особливості керування вітрильним судном (виключно для судноводіїв вітрильних суден);

уміння управління кермом;

уміння вести належне візуальне і слухове спостереження та визначати приблизний напрям звукового сигналу, джерела світла чи іншого об’єкта в градусах або румбах;

основні принципи пожежогасіння, індивідуальні способи виживання, а також питання, що стосуються небезпеки для здоров’я і особистої безпеки;

піротехнічні сигнали лиха;

супутникові АРБ, пошукові та рятувальні транспондери (для судноводіїв моторних суден довжиною понад 6 м, що здійснюють плавання на прибережних морських шляхах);

запобігання подачі фальшивих сигналів лиха і дії, що повинні застосовуватися при випадковій подачі сигналу лиха;

керування судном у різних умовах (за командою та під керівництвом інструктора), орієнтуючи рух судна за компасом, а також за береговими та плавучими знаками (відпрацьовується під час практичних занять на суднах або для моторних суден може відпрацьовуватися на повномасштабному навігаційному тренажері з візуалізацією);

швартування судна, замір глибини та осадки судна;

керування на мілководді, особливості плавання в осінньо-зимовий період;

сучасні системи навігаційного забезпечення, методи виявлення свого місцезнаходження, плавання за акваторіями морських портів та в районі річкових портів, гідротехнічних споруд, плавання в районах, які контролюються постами регулювання руху суден;

порядок державної реєстрації суден та отримання документів про придатність судна до плавання;

знання правил шлюзування та руху підхідними каналами шлюзів;

отримання дозволу на вихід у рейс на ВВШ та прибережних морських шляхах.

3.38. Під час підготовки повинен використовуватися та заповнюватися журнал обліку проходження теоретичної та практичної підготовки. У журналі зазначаються назва напряму підготовки, прізвища слухачів, дати занять, навчальні теми підготовки (теоретична та практична підготовка), відмітки про присутність слухачів на занятті, результати вихідного контролю (залік/іспит), прізвища та підписи інструкторів, які проводили підготовку. Строк зберігання журналів обліку проходження підготовки - не менше одного року з моменту внесення останнього запису.

3.39. За результатами теоретичної та практичної підготовки має здійснюватися вихідний контроль. Практична демонстрація компетентності здійснюється на ММС. Для моторних суден практична демонстрація компетентності може здійснюватися на повномасштабному навігаційному тренажері з візуалізацією.

3.40. У разі успішного проходження курсу підготовки слухачам видається відповідне свідоцтво, у якому зазначаються дані щодо типу судна, району плавання та часу теоретичної і практичної підготовки. Інформація про видані свідоцтва заноситься в журнал реєстрації видачі свідоцтв, який повинен бути пронумерований, прошнурований, засвідчений підписом керівника НТЗ та скріплений печаткою НТЗ.

3.41. Інформація щодо виданих НТЗ свідоцтв про закінчення підготовки направляється до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері безпеки на морському і річковому транспорті.

3.42. Після завершення підготовки НТЗ заповнюють особові картки судноводіїв ММС у паперовому та електронному вигляді. Особова картка в паперовому вигляді видається слухачеві, в електронному вигляді - направляється до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері безпеки на морському і річковому транспорті.

3.43. Відповідність Обладнання та організації підготовки в НТЗ цим Вимогам здійснюється шляхом заповнення чек-листа, наведеного у додатку 4 до цих Вимог.

ІV. Вимоги до робочого місця інструктора

4.1. Під час відпрацьовування практичних завдань інструктор повинен мати постійний звуковий контакт зі слухачами та візуальний контроль за їх діями і обставинами в районі навчань.

4.2. Під час передачі органів управління ММС слухачеві інструктор повинен переконатися, що слухач зрозумів, що прийняв органи управління ММС, та готовий починати управляти ним. Під час управління ММС слухачем інструктор спостерігає за оточуючою обстановкою та діями слухача.

4.3. Інструктор повинен мати можливість у разі необхідності призупинити або припинити тренування та забезпечити швидке виведення людей з плавзасобів та з місця тренування.

4.4. У разі відпрацювання практичних навичок на повномасштабному навігаційному тренажері з візуалізацією для моторних суден робоче місце інструктора повинно дозволяти йому контролювати дії слухача, давати йому завдання, оцінювати якість виконання завдання.

V. Вимоги до робочого місця слухача

5.1. Кожному зі слухачів має бути виділено окреме місце в класі, а також на борту ММС або на повномасштабному навігаційному тренажері з візуалізацією для моторних суден на місцях відпрацювання практичних навичок.

5.2. Кожен слухач після відпрацювання практичних вправ на ММС у разі потреби повинен мати можливість переодягтися.

5.3. Під час відпрацювання практичних навичок усі слухачі повинні виконувати вимоги техніки безпеки. Персонал НТЗ має вимагати від слухачів виконання правил техніки безпеки.

VІ. Інструкторський склад

6.1. Інструктори, що здійснюють підготовку судноводіїв ММС, повинні мати:

диплом судноводія, судноводія-механіка та/або свідоцтво судноводія ММС того типу, на якому здійснюється підготовка слухачів;

досвід плавання на морському, річковому та/або маломірному судні не менше трьох років;

практичний досвід роботи в НТЗ з підготовки судноводіїв ММС або проходження стажування в НТЗ (проведення не менше одного повного курсу підготовки судноводіїв ММС) та наявність позитивного відгуку керівника НТЗ за результатами стажування та у разі підготовки на повномасштабних навігаційних тренажерах з візуалізацією практичний досвід роботи в НТЗ з підготовки на повномасштабних навігаційних тренажерах з візуалізацією або проходження стажування в НТЗ (проведення не менше двох повних курсів підготовки судноводіїв ММС на повномасштабному навігаційному тренажері з візуалізацією) та наявність позитивного відгуку керівника НТЗ за результатами стажування, а також документ, що засвідчує проходження інструктажу з правил експлуатації та використання тренажера, виданого виробником або уповноваженим ним постачальником тренажера;

документальне підтвердження підготовки з техніки інструктажу та методів і практики підготовки.

6.2. Інструктор, що проводить практичну підготовку на ММС на водному об’єкті, має бути достатньо кваліфікований для надання першої медичної допомоги потерпілим під час відпрацювання практичних завдань, що засвідчується відповідним документом.

У разі відсутності у інструктора такої кваліфікації на водному об’єкті під час та на місці проведення практичної підготовки на ММС додатково має бути присутній кваліфікований медичний працівник або особа, яка має документ, що підтверджує кваліфікацію для надання першої медичної допомоги.

VII. Перелік публікацій, що мають використовуватися для підготовки

7.1. В НТЗ, що здійснює підготовку судноводіїв ММС, повинні бути публікації в кількості, достатній для підготовки слухачів відповідно до обсягу підготовки, але не менше ніж зазначено у додатку 5 до цих Вимог.

7.2. Текст публікацій, зазначених у додатку 5 до цих Вимог, має враховувати усі внесені зміни до них.

7.3. Допускається часткове використання публікацій, зазначених у додатку 5 до цих Вимог, в електронному вигляді у разі забезпечення робочих місць у класі персональними комп’ютерами, що дозволяють зчитування інформації з електронних носіїв.

Заступник директора
Департаменту державної
політики в галузі морського
та річкового транспорту -
начальник відділу логістики
та аналітичного забезпечення






Р. Когут










Додаток 1
до Вимог до обладнання, призначеного
для підготовки та перевірки знань
судноводіїв малих/маломірних суден
(пункт 3.23)


ТИПОВІ ПЛАНИ
підготовки за напрямами «Судноводій моторного судна довжиною до 6 м на прибережних морських шляхах та внутрішніх водних шляхах», «Судноводій моторного судна довжиною до 6 м на прибережних морських шляхах», «Судноводій моторного судна довжиною до 6 м на внутрішніх водних шляхах» відповідно до Положення про порядок видачі посвідчення судноводія малого/маломірного судна, затвердженого наказом Міністерства інфраструктури України від 07 травня 2013 року № 283, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29 травня 2013 року за № 831/23363 (у редакції наказу Міністерства інфраструктури України від 26 серпня 2014 року № 413), Резолюції № 40 Комітету по внутрішньому транспорту Європейської економічної комісії «Міжнародне посвідчення на право управління прогулянковим судном» (перегляд 3) від 12 жовтня 2012 року

Таблиця 1

Обсяг часу підготовки (годин)

Підготовка

Іспити та практична демонстрація компетентності

Усього

Теоретична

Практична

«Судноводій моторного судна довжиною до 6 м на прибережних морських шляхах та внутрішніх водних шляхах»

21,0

17,0

2,0

40,0

«Судноводій моторного судна довжиною до 6 м на прибережних морських шляхах»

15,0

15,0

2,0

32,0

«Судноводій моторного судна довжиною до 6 м на внутрішніх водних шляхах»

15,0

15,0

2,0

32,0


Типовий план підготовки
за напрямом
«Судноводій моторного судна довжиною до 6 м на прибережних морських шляхах та внутрішніх водних шляхах»

Таблиця 2

Назви тем

Час підготовки (годин)

теоретична підготовка

практична підготовка

усього

1. Устрій та технічна експлуатація малого/маломірного судна

1.1. Класифікація та типи малих/маломірних суден

0,5

-

0,5

1.2. Устрій малих/маломірних суден

0,5

-

0,5

1.3. Суднові пристрої, системи, постачання, протипожежні та сигнальні засоби, електрообладнання ММС

0,5

0,5

1,0

1.4. Устрій підвісних, стаціонарних двигунів

0,5

-

0,5

1.5. Правила технічної експлуатації двигунів

0,5




0,5

1.6. Транспортні, експлуатаційні, мореплавні та маневрені характеристики суден

0,5

-

0,5

1.7. Забезпечення технічної та протипожежної безпеки. Запобігання та гасіння пожежі

0,5

0,5

1,0

1.8. Обслуговування та ремонт малих/маломірних суден. Суднові, такелажні роботи, морські вузли

0,5

-

0,5

Усього за темою

4,0

1,0

5,0

2. Судноводіння на внутрішніх водних шляхах

2.1. Лоція внутрішніх водних шляхів

0,5

0,5

1,0

2.2. Гідрологічний режим внутрішніх водних шляхів та прогноз погоди, загальне знання погодних умов на ВВШ, плавання в несприятливих погодних умовах, вихід судна з району несприятливих погодних умов

0,5

-

0,5

2.3. Навігаційне обладнання, засоби навігаційної обстановки (ВВШ, ЄВВШ)

0,5

-

0,5

2.4. Методи визначення місцезнаходження судна

1,0

1,0

2,0

2.5. Навігаційні посібники та лоцманські карти

0,5

0,5

1,0

2.6. Правила плавання на ВВШ України, Європейські правила судноплавства по ВВШ

1,5

-

1,5

2.7. Візуальна та звукова сигналізація

0,5

-

0,5

2.8. Місцеві правила плавання, Правила користування водними об’єктами для плавання на малих/маломірних суднах

1,0

-

1,0

Усього за темою

6,0

2,0

8,0

3. Судноводіння на прибережних морських шляхах

3.1. Основні поняття з навігації та лоції

0,5

-

0,5

3.2. Лоція прибережних морських шляхів

0,5

-

0,5

3.3. Гідрологічний режим прибережних морських шляхів, загальне знання погодних умов на ПМШ

0,5

-

0,5

3.4. Методи визначення місцезнаходження судна

1,5

1,0

2,5

3.5. Навігаційне обладнання, засоби навігаційної обстановки прибережних вод
(Система МАМС, регіон А)

1,0

-

1,0

3.6. Навігаційні карти та посібники

0,5

-

0,5

3.7. Правила плавання в прибережних морських водах, основні положення обов'язкових постанов по морських портах, вибір безпечного курсу.
МПЗЗС-72

1,5

1,0

2,5

Усього за темою

6,0

2,0

8,0

4. правління малими/маломірними суднами

4.1. Управління та маневрування суднами, маневрування під час зустрічного плавання та обгону інших суден, урахування впливу повітря, течії та їх взаємодія, врахування мінімальної глибини під кілем

1,0

-

1,0

4.2. Управління суднами в портах і шлюзах, на підходах портів, в особливих обставинах, постановка на якір та швартови в різних умовах.

Правила пропуску суден через шлюзи, маневрування у шлюзах

1,0

-

1,0

Усього за темою

2,0

-

2,0

5. Обов’язки судноводіїв малих/маломірних суден, безпека плавання.
Правові питання

5.1. Обов’язки судноводіїв малих/маломірних суден. Забезпечення безпеки при русі та маневруванні

0,75

-

0,75

5.2. Дії під час зіткнення, у разі виходу з ладу двигуна, посадки на мілину, усунення водотечі, допомога в надзвичайних обставинах

0,75

-

0,75

5.3. Охорона навколишнього середовища

0,5

-

0,5

5.4. Рятування людей за бортом, маневрування для рятування, надання першої медичної допомоги, використання рятувального обладнання та спорядження

0,5

1,5

2,0

5.5. Правові питання

0,5

0,5

1,0

Усього за темою

3,0

2,0

5,0

Відпрацювання практичних навичок по управлінню малим/маломірним судном у реальних умовах та/або на повномасштабному навігаційному тренажері з візуалізацією

-

10,0

10,0

Усього за напрямом підготовки

21,0

17,0

38,0

Вихідний контроль (теоретичний та практичний іспити)







2,0

Усього







40,0


Типовий план підготовки
за напрямом
«Судноводій моторного судна довжиною до 6 м на прибережних морських шляхах»

Таблиця 3

Назви тем

Час підготовки (годин)

теоретична підготовка

практична підготовка

усього

1. Устрій та технічна експлуатація малого/маломірного судна

1.1. Класифікація та типи малих/маломірних суден

0,5

-

0,5

1.2. Устрій малих/маломірних суден

0,5

-

0,5

1.3. Суднові пристрої, системи, постачання, протипожежні та сигнальні засоби, електрообладнання ММС

0,5

0,5

1,0

1.4. Устрій підвісних, стаціонарних двигунів

0,5

-

0,5

1.5. Правила технічної експлуатації двигунів

0,5




0,5

1.6. Транспортні, експлуатаційні, морехідні та маневрені характеристики суден

0,5

-

0,5

1.7. Забезпечення технічної та протипожежної безпеки. Запобігання та гасіння пожежі

0,5

0,5

1,0

1.8. Обслуговування та ремонт малих/маломірних суден. Суднові, такелажні роботи, морські вузли

0,5

-

0,5

Усього за темою

4,0

1,0

5,0

2. Судноводіння на прибережних морських шляхах

2.1. Основні поняття з навігації та лоції

0,5

-

0,5

2.2. Лоція прибережних морських шляхів

0,5

-

0,5

2.3. Гідрологічний режим прибережних морських шляхів, загальне знання погодних умов на ПМШ, плавання в несприятливих погодних умовах, вихід судна з району несприятливих погодних умов

0,5

-

0,5

2.4. Методи визначення місцезнаходження судна

1,5

1,0

2,5

2.5. Навігаційне обладнання, засоби навігаційної обстановки прибережних вод (Система МАМС, регіон А)

1,0

-

1,0

2.6. Навігаційні карти та посібники

0,5

-

0,5

2.7. Правила плавання в прибережних морських водах, Основні положення обов'язкових постанов по морських портах, вибір безпечного курсу.
МПЗЗС-72

1,5

1,0

2,5

Усього за темою

6,0

2,0

8,0

3. Управління малими/маломірними суднами

3.1. Управління та маневрування суднами, маневрування під час зустрічного плавання та обгону інших суден, урахування впливу повітря, течії та їх взаємодія, врахування мінімальної глибини під кілем

1,0

-

1,0

3.2. Управління суднами в портах і шлюзах, на підходах до портів, в особливих обставинах, постановка на якір та швартови в різних умовах.

Правила пропуску суден через шлюзи, маневрування у шлюзах

1,0

-

1,0

Усього за темою

2,0

-

2,0

4. Обов’язки судноводіїв малих/маломірних суден, безпека плавання.
Правові питання

4.1. Обов’язки судноводіїв малих/маломірних суден. Забезпечення безпеки при русі та маневруванні

0,5

-

0,5

4.2. Дії під час зіткнення, у разі виходу з ладу двигуна, посадки на мілину, усунення водотечі, допомога в надзвичайних обставинах

1,0

-

1,0

4.3. Охорона навколишнього середовища

0,5

-

0,5

4.4. Рятування людей за бортом, маневрування для рятування, надання першої медичної допомоги, використання рятувального обладнання та спорядження

0,5

1,5

2,0

4.5. Правові питання

0,5

0,5

1,0

Усього за темою

3,0

2,0

5,0

Відпрацювання практичних навичок по управлінню малим/маломірним судном у реальних умовах та/або на повномасштабному навігаційному тренажері з візуалізацією

-

10,0

10,0

Усього за напрямом підготовки

15,0

15,0

30,0

Вихідний контроль (теоретичний та практичний іспити)







2,0

Усього







32,0


Типовий план підготовки
за напрямом
«Судноводій моторного судна довжиною до 6 м на внутрішніх водних шляхах»

Таблиця 4

Назви тем

Час підготовки (годин)

теоретична підготовка

практична підготовка

усього

1. Устрій та технічна експлуатація малого/маломірного судна

1.1. Класифікація та типи малих/маломірних суден

0,5

-

0,5

1.2. Устрій малих/маломірних суден

0,5

-

0,5

1.3. Суднові пристрої, системи, постачання, протипожежні та сигнальні засоби, електрообладнання ММС

0,5

0,5

1,0

1.4. Устрій підвісних, стаціонарних двигунів

0,5

-

0,5

1.5. Правила технічної експлуатації двигунів

0,5




0,5

1.6. Транспортні, експлуатаційні, мореплавні та маневрені характеристики суден

0,5

-

0,5

1.7. Забезпечення технічної та протипожежної безпеки. Запобігання та гасіння пожежі

0,5

0,5

1,0

1.8. Обслуговування та ремонт малих/маломірних суден. Суднові, такелажні роботи, морські вузли

0,5

-

0,5

Усього за темою

4,0

1,0

5,0

2. Судноводіння на внутрішніх водних шляхах

2.1. Лоція внутрішніх водних шляхів

0,5

0,5

1,0

2.2. Гідрологічний режим внутрішніх водних шляхів та прогноз погоди, загальне знання погодних умов на ВВШ, плавання в несприятливих погодних умовах, вихід судна з району несприятливих погодних умов

0,5

-

0,5

2.3. Навігаційне обладнання, засоби навігаційної обстановки (ВВШ, ЄВВШ)

0,5

-

0,5

2.4. Методи визначення місцезнаходження судна

1,0

1,0

2,0

2.5. Навігаційні посібники та лоцманські карти

0,5

0,5

1,0

2.6. Правила плавання на ВВШ України, Європейські правила судноплавства по ВВШ

1,5

-

1,5

2.7. Візуальна та звукова сигналізація

0,5

-

0,5

2.8. Місцеві правила плавання, Правила користування водними об’єктами для плавання на маломірних/малих суднах

1,0

-

1,0

Усього за темою

6,0

2,0

8,0

3. Управління маломірними суднами

3.1. Управління та маневрування суднами, маневрування під час зустрічного плавання та обгону інших суден, урахування впливу повітря, течії та їх взаємодія, врахування мінімальної глибини під кілем

1,0

-

1,0

3.2. Управління суднами в портах і шлюзах, на підходах до портів, в особливих обставинах, постановка на якір та швартови в різних умовах.

Правила пропуску суден через шлюзи, маневрування у шлюзах

1,0

-

1,0

Усього за темою

2,0

-

2,0

4. Обов’язки судноводіїв малих/маломірних суден, безпека плавання.
Правові питання

4.1. Обов’язки судноводіїв малих/маломірних суден. Забезпечення безпеки при русі та маневруванні

0,75

-

0,75

4.2. Дії під час зіткнення, у разі виходу з ладу двигуна, посадки на мілину, усунення водотечі, допомога в надзвичайних обставинах

0,75

-

0,75

4.3. Охорона навколишнього середовища

0,5

-

0,5

4.4. Рятування людей за бортом, маневрування для рятування, надання першої медичної допомоги, використання рятувального обладнання та спорядження

0,5

1,5

2,0

4.5. Правові питання

0,5

0,5

1,0

Усього за темою

3,0

2,0

5,0

Відпрацювання практичних навичок по управлінню малим/маломірним судном у реальних умовах та/або на повномасштабному навігаційному тренажері з візуалізацією

-

10,0

10,0

Усього за напрямом підготовки

15,0

15,0

30,0

Вихідний контроль (теоретичний та практичний іспити)







2,0

Усього







32,0










Додаток 2
до Вимог до обладнання, призначеного
для підготовки та перевірки знань
судноводіїв малих/маломірних суден
(пункт 3.23)


ТИПОВІ ПЛАНИ
підготовки за напрямами «Судноводій моторного судна довжиною від 6 до 24 м на прибережних морських шляхах та внутрішніх водних шляхах», «Судноводій моторного судна довжиною від 6 до 24 м на прибережних морських шляхах», «Судноводій моторного судна довжиною від 6 до 24 м на внутрішніх водних шляхах» відповідно до Положення про порядок видачі посвідчення судноводія малого/маломірного судна, затвердженого наказом Міністерства інфраструктури України від 07 травня 2013 року № 283, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29 травня 2013 року за № 831/23363 (у редакції наказу Міністерства інфраструктури України від 26 серпня 2014 року № 413), Резолюції № 40 Комітету по внутрішньому транспорту Європейської економічної комісії «Міжнародне посвідчення на право управління прогулянковим судном» (перегляд 3) від 12 жовтня 2012 року

Таблиця 1

Обсяг часу підготовки (годин)

Підготовка

Іспити та практична демонстрація компетентності

Усього

Теоретична

Практична

«Судноводій моторного судна довжиною від 6 до 24 м на прибережних морських шляхах та внутрішніх водних шляхах»

26,0

22,0

2,0

50,0

«Судноводій моторного судна довжиною від 6 до 24 м на прибережних морських шляхах»

20,0

20,0

2,0

42,0

«Судноводій моторного судна довжиною від 6 до 24 м на внутрішніх водних шляхах»

15,0

15,0

2,0

32,0


Типовий план підготовки
за напрямом
«Судноводій моторного судна довжиною від 6 до 24 м на прибережних морських шляхах та внутрішніх водних шляхах»

Таблиця 2

Назви тем

Час підготовки (годин)

теоретична підготовка

практична підготовка

усього

1. Устрій та технічна експлуатація малого/маломірного судна

1.1. Класифікація та типи малих/маломірних суден

0,5

-

0,5

1.2. Устрій малих/маломірних суден

0,5

-

0,5

1.3. Суднові пристрої, системи, постачання, протипожежні та сигнальні засоби, електрообладнання ММС

0,5

0,5

1,0

1.4. Устрій підвісних, стаціонарних двигунів

0,5

-

0,5

1.5. Правила технічної експлуатації двигунів

0,5




0,5

1.6. Транспортні, експлуатаційні, мореплавні та маневрені характеристики суден

0,5

-

0,5

1.7. Забезпечення технічної та протипожежної безпеки. Запобігання та гасіння пожежі

0,5

0,5

1,0

1.8. Обслуговування та ремонт малих/маломірних суден. Суднові, такелажні роботи, морські вузли

0,5

-

0,5

Усього за темою

4,0

1,0

5,0

2. Судноводіння на внутрішніх водних шляхах

2.1. Лоція внутрішніх водних шляхів

0,5

0,5

1,0

2.2. Гідрологічний режим внутрішніх водних шляхів та прогноз погоди, загальне знання погодних умов на ВВШ

0,5

-

0,5

2.3. Навігаційне обладнання, засоби навігаційної обстановки (ВВШ, ЄВВШ)

0,5

-

0,5

2.4. Методи визначення місцезнаходження судна

1,0

1,0

2,0

2.5. Навігаційні посібники та лоцманські карти

0,5

0,5

1,0

2.6. Правила плавання на ВВШ України, Європейські правила судноплавства по ВВШ

1,5

-

1,5

2.7. Візуальна та звукова сигналізація

0,5

-

0,5

2.8. Місцеві правила плавання, Правила користування водними об’єктами для плавання на малих/маломірних суднах

1,0

-

1,0

Усього за темою

6,0

2,0

8,0

3. Судноводіння на прибережних морських шляхах

3.1. Основні поняття з навігації та лоції

0,5

-

0,5

3.2. Лоція прибережних морських шляхів

0,5

-

0,5

3.3. Гідрологічний режим прибережних морських шляхів, загальне знання погодних умов на ПМШ, плавання в несприятливих погодних умовах, вихід судна з району несприятливих погодних умов

0,5

-

0,5

3.4. Методи визначення місцезнаходження судна

1,5

1,0

2,5

3.5. Навігаційне обладнання, засоби навігаційної обстановки прибережних вод
(Система МАМС, регіон А)

1,0

-

1,0

3.6. Навігаційні карти та посібники

0,5

-

0,5

3.7. Електрорадіонавігаційне обладнання

3,0

3,0

6,0

3.8. ГМЗЛБ

2,0

2,0

4,0

3.9. Правила плавання в прибережних морських водах. Основні положення обов'язкових постанов по морських портах, вибір безпечного курсу.
МПЗЗС-72

1,5

1,0

2,5

Усього за темою

11,0

7,0

18,0

4. Управління малими/маломірними суднами

4.1. Управління та маневрування суднами, маневрування під час зустрічного плавання та обгону інших суден, урахування впливу повітря, течії та їх взаємодія, врахування мінімальної глибини під кілем

1,0

-

1,0

4.2. Управління суднами в портах і шлюзах, на підходах до портів, в особливих обставинах, постановка на якір та швартови в різних умовах.

Правила пропуску суден через шлюзи, маневрування в шлюзах

1,0

-

1,0

Усього за темою

2,0

-

2,0

5. Обов’язки судноводіїв малих/маломірних суден, безпека плавання.
Правові питання

5.1. Обов’язки судноводіїв малих/маломірних суден. Забезпечення безпеки при русі та маневруванні

0,5

-

0,5

5.2. Дії під час зіткнення, у разі виходу з ладу двигуна, посадки на мілину, усунення водотечі, допомога в надзвичайних обставинах

1,0

-

1,0

5.3. Охорона навколишнього середовища

0,5

-

0,5

5.4. Рятування людей за бортом, маневрування для рятування, надання першої медичної допомоги, використання рятувального обладнання та спорядження

0,5

1,5

2,0

5.5. Правові питання

0,5

0,5

1,0

Усього за темою

3,0

2,0

5,0

Відпрацювання практичних навичок по управлінню малим/маломірним судном у реальних умовах та/або на повномасштабному навігаційному тренажері з візуалізацією

-

10,0

10,0

Усього за напрямом підготовки

26,0

22,0

48,0

Вихідний контроль (теоретичний та практичний іспити)







2,0

Усього







50,0


Типовий план підготовки
за напрямом
«Судноводій моторного судна довжиною від 6 до 24 м на прибережних морських шляхах»

Таблиця 3

Назви тем

Час підготовки (годин)

теоретична підготовка

практична підготовка

усього

1. Устрій та технічна експлуатація малого/маломірного судна

1.1. Класифікація та типи малих/маломірних суден

0,5

-

0,5

1.2. Устрій малих/маломірних суден

0,5

-

0,5

1.3. Суднові пристрої, системи, постачання, протипожежні та сигнальні засоби, електрообладнання ММС

0,5

0,5

1,0

1.4. Устрій підвісних, стаціонарних двигунів

0,5

-

0,5

1.5. Правила технічної експлуатації двигунів

0,5




0,5

1.6. Транспортні, експлуатаційні, мореплавні та маневрені характеристики суден

0,5

-

0,5

1.7. Забезпечення технічної та протипожежної безпеки. Запобігання та гасіння пожежі

0,5

0,5

1,0

1.8. Обслуговування та ремонт малих/маломірних суден. Суднові, такелажні роботи, морські вузли

0,5

-

0,5

Усього за темою

4,0

1,0

5,0

2. Судноводіння на прибережних морських шляхах

2.1. Основні поняття з навігації та лоції

0,5

-

0,5

2.2. Лоція прибережних морських шляхів

0,5

-

0,5

2.3. Гідрологічний режим прибережних морських шляхів, загальне знання погодних умов на ПМШ, плавання в несприятливих погодних умовах, вихід судна з району несприятливих погодних умов

0,5

-

0,5

2.4. Методи визначення місцезнаходження судна

1,5

1,0

2,5

2.5. Навігаційне обладнання, засоби навігаційної обстановки прибережних вод
(Система МАМС, регіон А)

1,0

-

1,0

2.6. Навігаційні карти та посібники

0,5

-

0,5

2.7. Електрорадіонавігаційне обладнання

3,0

3,0

6,0

2.8. ГМЗЛБ

2,0

2,0

4,0

2.9. Правила плавання в прибережних морських водах. Основні положення обов'язкових постанов по морських портах, вибір безпечного курсу.
МПЗЗС-72

1,5

1,0

2,5

Усього за темою

11,0

7,0

18,0

3. Управління малими/маломірними суднами

3.1. Управління та маневрування суднами, маневрування під час зустрічного плавання та обгону інших суден, урахування впливу повітря, течії та їх взаємодія, врахування мінімальної глибини під кілем

1,0

-

1,0

3.2. Управління суднами в портах і шлюзах, на підходах до портів, в особливих обставинах, постановка на якір та швартови в різних умовах.
Правила пропуску суден через шлюзи, маневрування в шлюзах

1,0

-

1,0

Усього за темою

2,0

-

2,0

4. Обов’язки судноводіїв малих/маломірних суден, безпека плавання.
Правові питання

4.1. Обов’язки судноводіїв маломірних суден. Забезпечення безпеки при русі та маневруванні

0,5

-

0,5

4.2. Дії під час зіткнення, у разі виходу з ладу двигуна, посадки на мілину, усунення водотечі, допомога в надзвичайних обставинах

1,0

-

1,0

4.3. Охорона навколишнього середовища

0,5

-

0,5

4.4. Рятування людей за бортом, маневрування для рятування, надання першої медичної допомоги, використання рятувального обладнання та спорядження

0,5

1,5

2,0

4.5. Правові питання

0,5

0,5

1,0

Усього за темою

3,0

2,0

5,0

Відпрацювання практичних навичок по управлінню малим/маломірним судном у реальних умовах та/або на повномасштабному навігаційному тренажері з візуалізацією

-

10,0

10,0

Усього за напрямом підготовки

20,0

20,0

40,0

Вихідний контроль (теоретичний та практичний іспити)







2,0

Усього







42,0


Типовий план підготовки
за напрямом
«Судноводій моторного судна довжиною від 6 до 24 м на внутрішніх водних шляхах»

Таблиця 4

Назви тем

Час підготовки (годин)

теоретична підготовка

практична підготовка

усього

1. Устрій та технічна експлуатація малого/маломірного судна

1.1. Класифікація та типи малих/маломірних суден

0,5

-

0,5

1.2. Устрій малих/маломірних суден

0,5

-

0,5

1.3. Суднові пристрої, системи, постачання, протипожежні та сигнальні засоби, електрообладнання ММС

0,5

0,5

1,0

1.4. Устрій підвісних, стаціонарних двигунів

0,5

-

0,5

1.5. Правила технічної експлуатації двигунів

0,5




0,5

1.6. Транспортні, експлуатаційні, мореплавні та маневрені характеристики суден

0,5

-

0,5

1.7. Забезпечення технічної та протипожежної безпеки. Запобігання та гасіння пожежі

0,5

0,5

1,0

1.8. Обслуговування та ремонт малих/маломірних суден. Суднові, такелажні роботи, морські вузли

0,5

-

0,5

Усього за темою

4,0

1,0

5,0

2. Судноводіння на внутрішніх водних шляхах

2.1. Лоція внутрішніх водних шляхів

0,5

0,5

1,0

2.2. Гідрологічний режим внутрішніх водних шляхів та прогноз, плавання в несприятливих погодних умовах, вихід судна з району несприятливих погодних умов, загальне знання погодних умов на ВВШ

0,5

-

0,5

2.3. Навігаційне обладнання, засоби навігаційної обстановки (ВВШ, ЄВВШ)

0,5

-

0,5

2.4. Методи визначення місцезнаходження судна

1,0

1,0

2,0

2.5. Навігаційні посібники та лоцманські карти

0,5

0,5

1,0

2.6. Правила плавання на ВВШ України, Європейські правила судноплавства по ВВШ

1,5

-

1,5

2.7. Візуальна та звукова сигналізація

0,5

-

0,5

2.8. Місцеві правила плавання, Правила користування водними об’єктами для плавання на маломірних/малих суднах

1,0

-

1,0

Усього за темою

6,0

2,0

8,0

3. Управління малими/маломірними суднами

3.1. Управління та маневрування суднами, маневрування під час зустрічного плавання та обгону інших суден, урахування впливу повітря, течії та їх взаємодія, врахування мінімальної глибини під кілем

1,0

-

1,0

3.2. Управління суднами в портах і шлюзах, на підходах до портів, в особливих обставинах, постановка на якір та швартови в різних умовах.

Правила пропуску суден через шлюзи, маневрування в шлюзах

1,0

-

1,0

Усього за темою

2,0

-

2,0

4. Обов’язки судноводіїв малих/маломірних суден, безпека плавання.
Правові питання

4.1. Обов’язки судноводіїв малих/маломірних суден. Забезпечення безпеки при русі та маневруванні

0,5

-

0,5

4.2. Дії під час зіткнення, у разі виходу з ладу двигуна, посадки на мілину, усунення водотечі, допомога в надзвичайних обставинах

1,0

-

1,0

4.3. Охорона навколишнього середовища

0,5

-

0,5

4.4. Рятування людей за бортом, маневрування для рятування, надання першої медичної допомоги, використання рятувального обладнання та спорядження

0,5

1,5

2,0

4.5. Правові питання

0,5

0,5

1,0

Усього за темою

3,0

2,0

5,0

Відпрацювання практичних навичок по управлінню малим/маломірним судном у реальних умовах та/або на повномасштабному навігаційному тренажері з візуалізацією

-

10,0

10,0

Усього за напрямом підготовки

15,0

15,0

30,0

Вихідний контроль (теоретичний та практичний іспити)







2,0

Усього







32,0










Додаток 3
до Вимог до обладнання, призначеного
для підготовки та перевірки знань
судноводіїв малих/маломірних суден
(пункт 3.23)


ТИПОВІ ПЛАНИ
підготовки за напрямами «Судноводій водного мотоцикла (гідроцикла) на прибережних морських шляхах та внутрішніх водних шляхах», «Судноводій водного мотоцикла (гідроцикла) на прибережних морських шляхах», «Судноводій водного мотоцикла (гідроцикла) на внутрішніх водних шляхах» відповідно до Положення про порядок видачі посвідчення судноводія малого/маломірного судна, затвердженого наказом Міністерства інфраструктури України від 07 травня 2013 року № 283, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29 травня 2013 року за № 831/23363 (у редакції наказу Міністерства інфраструктури України від 26 серпня 2014 року № 413), Резолюції № 40 Комітету по внутрішньому транспорту Європейської економічної комісії «Міжнародне посвідчення на право управління прогулянковим судном» (перегляд 3) від 12 жовтня 2012 року

Таблиця 1

Обсяг часу підготовки (годин)

Підготовка

Іспити та практична демонстрація компетентності

Усього

Теоретична

Практична

«Судноводій водного мотоцикла (гідроцикла)
на прибережних морських шляхах та внутрішніх водних шляхах»

10,5

9,0

1,5

21,0

«Судноводій водного мотоцикла (гідроцикла)
на прибережних морських шляхах»

7,5

7,0

1,5

16,0

«Судноводій водного мотоцикла (гідроцикла)
на внутрішніх водних шляхах»

7,5

7,0

1,5

16,0


Типовий план підготовки
за напрямом
«Судноводій водного мотоцикла (гідроцикла) на прибережних морських шляхах та внутрішніх водних шляхах»

Таблиця 2

Назви тем

Час підготовки (годин)

теоретична підготовка

практична підготовка

усього

1. Устрій та технічна експлуатація водного мотоцикла (гідроцикла)

1.1. Загальні відомості про гідроцикл

0,5

-

0,5

1.2. Устаткування, що забезпечує рух гідроцикла

0,5

-

0,5

1.3. Устаткування, що забезпечує управління гідроциклом

0,5

-

0,5

Усього за темою

1,5

-

1,5

2. Судноводіння на внутрішніх водних шляхах

2.1. Лоція внутрішніх водних шляхів

0,5

0,5

1,0

2.2. Навігаційне обладнання (ВВШ, ЄВВШ)

0,5

0,5

1,0

2.3. Методи визначення місцезнаходження судна

0,5

-

0,5

2.4. Правила плавання на ВВШ України

1,0

0,5

1,5

2.5. Місцеві правила плавання

0,5

0,5

1,0

Усього за темою

3,0

2,0

5,0

3. Судноводіння на прибережних морських шляхах

3.1. Лоція прибережних морських шляхів

0,5

0,5

1,0

3.2. Методи визначення місцезнаходження судна

0,5

0,5

1,0

3.3. Навігаційне устаткування прибережних вод

0,5

-

0,5

3.4. Правила плавання в прибережних морських водах

1,0

0,5

1,5

3.5. Місцеві правила плавання

0,5

0,5

1,0

Усього за темою

3,0

2,0

5,0

4. Управління водним мотоциклом (гідроциклом)

4.1. Управління та маневрування в різних обставинах

1,0

-

1,0

Усього за темою

1,0

-

1,0

5. Обов’язки водіїв водного мотоцикла (гідроцикла), безпека плавання.
Правові питання

5.1. Забезпечення безпеки при русі та маневруванні

0,5

-

0,5

5.2. Охорона навколишнього середовища

0,5

-

0,5

5.3. Надання першої медичної допомоги

0,5

1,0

1,5

5.4. Правові питання

0,5

-

0,5

Усього за темою

2,0

1,0

3,0

Відпрацювання практичних навичок по управлінню водним мотоциклом (гідроциклом) у реальних умовах

-

4,0

4,0

Усього за напрямом підготовки

10,5

9,0

19,5

Вихідний контроль (теоретичний та практичний іспити)







1,5

Усього







21,0


Типовий план підготовки
за напрямом
«Судноводій водного мотоцикла (гідроцикла) на прибережних морських шляхах»

Таблиця 3

Назви тем

Час підготовки (годин)

теоретична підготовка

практична підготовка

усього

1. Устрій та технічна експлуатація водного мотоцикла (гідроцикла)

1.1. Загальні відомості про гідроцикл

0,5

-

0,5

1.2. Устаткування, що забезпечує рух гідроцикла

0,5

-

0,5

1.3. Устаткування, що забезпечує управління гідроциклом

0,5

-

0,5

Усього за темою

1,5

-

1,5

2. Судноводіння на прибережних морських шляхах

2.1. Лоція прибережних морських шляхів

0,5

0,5

1,0

2.2. Методи визначення місцезнаходження судна

0,5

0,5

1,0

2.3. Навігаційне устаткування прибережних вод

0,5

-

0,5

2.4. Правила плавання в прибережних морських водах

1,0

0,5

1,5

2.5. Місцеві правила плавання

0,5

0,5

1,0

Усього за темою

3,0

2,0

5,0

3. Управління водним мотоциклом (гідроциклом)

3.1. Управління та маневрування в різних обставинах

1,0

-

1,0

Усього за темою

1,0

-

1,0

4. Обов’язки водіїв водного мотоцикла (гідроцикла), безпека плавання.
Правові питання

4.1. Забезпечення безпеки при русі та маневруванні

0,5

-

0,5

4.2. Охорона навколишнього середовища

0,5

-

0,5

4.3. Надання першої медичної допомоги

0,5

1,0

1,5

4.4. Правові питання

0,5

-

0,5

Усього за темою

2,0

1,0

3,0

Відпрацювання практичних навичок по управлінню водним мотоциклом (гідроциклом) у реальних умовах

-

4,0

4,0

Усього за напрямом підготовки

7,5

7,0

14,5

Вихідний контроль (теоретичний та практичний іспити)







1,5

Усього







16,0


Типовий план підготовки
за напрямом «Судноводій водного мотоцикла (гідроцикла) на внутрішніх водних шляхах»

Таблиця 4

Назви тем

Час підготовки (годин)

теоретична підготовка

практична підготовка

усього

1. Устрій та технічна експлуатація водного мотоцикла (гідроцикла)

1.1. Загальні відомості про гідроцикл

0,5

-

0,5

1.2. Устаткування, що забезпечує рух гідроцикла

0,5

-

0,5

1.3. Устаткування, що забезпечує управління гідроциклом

0,5

-

0,5

Усього за темою

1,5

-

1,5

2. Судноводіння на внутрішніх водних шляхах

2.1. Лоція внутрішніх водних шляхів

0,5

0,5

1,0

2.2. Навігаційне обладнання (ВВШ, ЄВВШ)

0,5

0,5

1,0

2.3. Методи визначення місцезнаходження судна

0,5

-

0,5

2.4. Правила плавання на ВВШ України

1,0

0,5

1,5

2.5. Місцеві правила плавання

0,5

0,5

1,0

Усього за темою

3,0

2,0

5,0

3. Обов’язки водіїв водного мотоцикла (гідроцикла), безпека плавання.
Правові питання

3.1. Забезпечення безпеки при русі та маневруванні

0,5

-

0,5

3.2. Охорона навколишнього середовища

0,5

-

0,5

3.3. Надання першої медичної допомоги

0,5

1,0

1,5

3.4. Правові питання

0,5

-

0,5

Усього за темою

2,0

1,0

3,0

Відпрацювання практичних навичок по управлінню водним мотоциклом (гідроциклом) у реальних умовах

-

4,0

4,0

Усього за напрямом підготовки

7,5

7,0

14,5

Вихідний контроль (теоретичний та практичний іспити)







1,5

Усього







16,0










Додаток 4
до Вимог до обладнання, призначеного
для підготовки та перевірки знань
судноводіїв малих/маломірних суден
(пункт 3.43)


ЧЕК-ЛИСТ
з визначення відповідності обладнання навчально-тренажерного закладу вимогам до обладнання, призначеного для підготовки та перевірки знань судноводіїв малих/маломірних суден

В _______________________________________________________________________
(найменування навчально-тренажерного закладу)

(далі - НТЗ) спостережено такий стан матеріально-технічної бази, кадрово-методичного забезпечення, обладнання для підготовки судноводіїв малих/маломірних суден (далі - ММС):




НТЗ проводить (планує проводити) підготовку за напрямами:



Судноводій моторного судна довжиною до 6 м на річкових внутрішніх водних шляхах

Заявлений обсяг підготовки
____________ осіб



Судноводій моторного судна довжиною до 6 м на прибережних морських шляхах

Заявлений обсяг підготовки
____________ осіб



Судноводій моторного судна довжиною від 6 до 24 м на річкових внутрішніх водних шляхах

Заявлений обсяг підготовки
____________ осіб



Судноводій моторного судна довжиною від 6 до 24 м на прибережних морських шляхах

Заявлений обсяг підготовки
____________ осіб



Судноводій водного мотоцикла (гідроцикла) на річкових внутрішніх водних шляхах

Заявлений обсяг підготовки
____________ осіб



Судноводій водного мотоцикла (гідроцикла)на прибережних морських шляхах

Заявлений обсяг підготовки
____________ осіб



Судноводій вітрильного судна довжиною до 6 м з площею вітрил до 12 кв. м на річкових внутрішніх водних шляхах

Заявлений обсяг підготовки
____________ осіб



Судноводій вітрильного судна довжиною до 6 м з площею вітрил до 12 кв. м на прибережних морських шляхах

Заявлений обсяг підготовки
____________ осіб



Судноводій вітрильного судна довжиною до 8,5 м з площею вітрил до 30 кв. м на річкових внутрішніх водних шляхах

Заявлений обсяг підготовки
____________ осіб



Судноводій вітрильного судна довжиною до 8,5 м з площею вітрил до 30 кв. м на прибережних морських шляхах

Заявлений обсяг підготовки
____________ осіб



Судноводій вітрильного судна довжиною до 15 м з площею вітрил до 80 кв. м на річкових внутрішніх водних шляхах

Заявлений обсяг підготовки
____________ осіб



Судноводій вітрильного судна довжиною до 15 м з площею вітрил до 80 кв. м на прибережних морських шляхах

Заявлений обсяг підготовки
____________ осіб



Судноводій вітрильного судна довжиною до 15 м з площею вітрил до 80 кв. м у відкритому морі

Заявлений обсяг підготовки
____________ осіб



Судноводій вітрильного судна довжиною до 24 м з площею вітрил понад 80 кв. м на річкових внутрішніх водних шляхах

Заявлений обсяг підготовки
____________ осіб



Судноводій вітрильного судна довжиною до 24 м з площею вітрил понад 80 кв. м на прибережних морських шляхах

Заявлений обсяг підготовки
____________ осіб



Судноводій вітрильного судна довжиною до 24 м з площею вітрил понад 80 кв. м у відкритому морі

Заявлений обсяг підготовки
____________ осіб

У разі суміщення підготовки за районами плавання зазначити відповідно

Відомості про Обладнання



Обладнання з підготовки судноводіїв малих/маломірних суден є власністю НТЗ



Судна, які використовуються для практичної підготовки, є власністю НТЗ



Якщо ні, зазначити реквізити договору (номер та строк дії договору, ММС, що використовується для підготовки судноводіїв)
_________________________________________________________



Для підготовки слухачів використовується спорядження, наближене до того, що використовується на ММС



Практична підготовка судноводіїв ММС проводиться на тому типі ММС, посвідчення на право яким слухач бажає отримати



Усі ММС, на яких проводиться практична підготовка, мають судновий білет або свідоцтво про право власності



Усі ММС, на яких проводиться практична підготовка, мають свідоцтво про придатність до плавання



Усі ММС, на яких проводиться практична підготовка, мають дійсний технічний талон



Практичну підготовку з управління ММС проводить особа, яка має документ на право управління ММС того типу, на якому проводиться підготовка слухачів, та досвід плавання на морському, річковому або малому/маломірному судні не менше трьох років



Для посадки на ММС під час відпрацювання практичних навичок використовується справний безпечний причал



Для посадки на ММС використовується справний трап для доступу на судно



Біля місця посадки знаходиться готове до використання мінімум одне рятувальне коло з лінем довжиною не менше ніж 25 м



На першому етапі практичні навички відпрацьовуються на ділянці акваторії, на якій відсутні інші судна та особи, які купаються



На другому етапі практичні навички відпрацьовуються в умовах реальної судноплавної обстановки



Схема маршруту руху ММС для відпрацювання практичних навичок затверджена керівником НТЗ



Площа водної ділянки достатня для відпрацювання практичних навичок з відходу та підходу ММС до причалу, набору швидкості, розвороту ММС



Кількість посадочних місць в ММС, на якому відпрацьовуються практичні навички (яка складається із загальної кількості слухачів та інструктора), не перевищує кількості місць, зазначених в свідоцтві про придатність до плавання, а також кількості рятувальних засобів у ньому



ММС, на якому проводиться практична підготовка, в повному обсязі обладнано рятувальними, піротехнічними та іншими засобами відповідно до свідоцтва про придатність до плавання



На обох бортах (або на інших місцях, які добре видно ззовні з обох бортів) ММС, на якому проводиться практична підготовка, нанесено позначення розміром не менше ніж 20 х 20 см у вигляді літери «У» червоного кольору в трикутнику червоного кольору на білому фоні



Обладнання, що використовується для підготовки, є діючим та безпечним для використання



У разі настання несприятливих погодних умов (сильний вітер, сильний дощ, гроза, град тощо) відпрацювання практичних навичок припиняється до настання сприятливої погоди



При цьому слухачі мають можливість укритися в захищене приміщення



Інструктори на вітрильних суднах вживають усіх заходів для забезпечення безпеки судна, людей, які перебувають на ньому, та за потреби використовують місце-укриття



Після офіційного закриття навігації на водному об’єкті, на якому відпрацьовуються практичні вправи, та до часу її відкриття або за наявності льоду скупченістю більше ніж 2 бали, а також під час штормової погоди практичні вправи на водному об’єкті не відпрацьовуються



Практична підготовка судноводіїв моторних суден частково або повністю проводиться на повномасштабному навігаційному тренажері



Повномасштабний навігаційний тренажер з візуалізацією відповідає вимогам до тренажерного та іншого обладнання, призначеного для підготовки та перевірки знань судноводіїв на повномасштабних навігаційних тренажерах з візуалізацією



Повномасштабний навігаційний тренажер з візуалізацією використовує модель судна, наближену до реального моторного судна, та візуалізацію навігаційного району



Повномасштабний навігаційний тренажер з візуалізацією, якщо він використовується для практичної підготовки, є власністю НТЗ



Документи, що підтверджують право власності НТЗ на повномасштабний навігаційний тренажер, у наявності. Копії надані



Ліцензії на програмне забезпечення тренажерів, видані виробником, у наявності. Копії надані



Документи про відповідність тренажерів встановленим техніко-експлуатаційним характеристикам, видані класифікаційним товариством, у наявності. Копії надані

Повномасштабний навігаційний тренажер з візуалізацією:



моделює візуальну навігаційну надводну обстановку з імітацією руху ММС за параметрами та динамічними характеристиками, які відповідають параметрам реального ММС



моделює функціонування органів управління ММС, що моделюється, його обладнання



імітує звукові сигнали від оточуючих суден, їхні обриси та власні шуми двигуна і робочі шуми суднового обладнання



обладнаний системою візуалізації надводної навігаційної обстановки (проекційна система з трьома екранами або TV моніторами)



обладнаний пультом керування судном



обладнаний елементами радіоустаткування ГМЗЛБ (район А1) (для моторних суден довжиною понад 6 м, обладнаних апаратурою ГМЗЛБ, що здійснюють плавання на прибережних морських шляхах)



обладнаний навігаційними картами, що відповідають модельованим на тренажері районам плавання



обладнаний штурманським столом



обладнаний робочим місцем інструктора, яке розташоване у відокремленому від «ходового містка» приміщенні, обладнане і виконує функції керування тренажером з візуалізацією



обладнаний робочим місцем «ходового містка» слухача, об’єднаним у локальну цифрову (комп’ютерну) мережу з робочим місцем інструктора з обміном інформаційними, навігаційними даними і керуючими сигналами між місцем інструктора і «ходовим містком»



Повномасштабний навігаційний тренажер з візуалізацією передбачає режим реєстрації (запису) ходу задачі, вправ, що відпрацьовуються, і всіх дій, що виконувалися слухачами на містку під час підготовки, для подальшого розбору вирішеної задачі в реальному чи прискореному масштабі часу з виведенням надводної навігаційної обстановки на пристрій відображення (екрани, монітори), а також роздруківку параметрів виконуваної вправи на принтері або плотері в абсолютній чи відносній системі координат



НТЗ має необхідне кадрове та навчально-методичне забезпечення підготовки для проведення якісної підготовки судноводіїв ММС



У діяльність НТЗ впроваджена система управління якістю



У разі відсутності впровадженої системи управління якістю – в наявності схвалений органом сертифікації план впровадження системи управління якістю протягом 12 місяців у наявності (виключно для НТЗ, що розпочинають діяльність)



Процедури системи управління якістю НТЗ містять опис усього процесу підготовки, починаючи з моменту прийому слухачів на курс підготовки та закінчуючи видачею свідоцтва і збереженням даних про проходження підготовки



Тривалість підготовки не менша, ніж зазначено у типових планах підготовки за напрямами «Судноводій моторного судна довжиною до 6 м», «Судноводій моторного судна довжиною від 6 до 24 м» або «Судноводій водного мотоцикла (гідроцикла)», наведених у додатках 1 - 3 до Вимог до обладнання, призначеного для підготовки та перевірки знань судноводіїв малих/маломарних суден



На підставі типових планів підготовки за напрямами «Судноводій моторного судна довжиною до 6 м», «Судноводій моторного судна довжиною від 6 до 24 м» або «Судноводій водного мотоцикла (гідроцикла)» НТЗ розроблено власні робочі плани та програми підготовки, які затверджені керівником НТЗ та погоджені з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері безпеки на морському і річковому транспорті



Робочі плани та програми підготовки за напрямом «Судноводій вітрильного судна» розроблені НТЗ, затверджені керівником НТЗ та погоджені з центральним органом виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері безпеки на морському і річковому транспорті



Робочі програми підготовки містять опис галузі застосування і цілей курсу, вступні вимоги до кандидатів, навчальний план з повною структурою курсу, методи проведення підготовки та обладнання для здійснення підготовки, а також визначають критерії оцінювання знань та форм складання вихідного контролю



Група для теоретичної підготовки слухачів не перевищує 25 осіб



Кожен слухач при цьому забезпечений робочим місцем, що дозволяє працювати з документами та здійснювати конспектування



Практична підготовка на ММС проводиться в малокомплектних групах, у яких кількість слухачів на одного інструктора не перевищує кількості посадочних місць в ММС, на якому відпрацьовується практична підготовка, та кількості рятувальних засобів на ньому (з урахуванням загальної кількості слухачів та інструктора)



У разі відпрацювання практичної підготовки для моторних суден на повномасштабному навігаційному тренажері з візуалізацією навчальна група слухачів не перевищує восьми осіб

Кількість робочих місць на повномасштабному навігаційному тренажері для відпрацювання практичних вправ ______________________



Навчальна година становить 45 хвилин



Щоденне навантаження на слухача не перевищує 8 навчальних годин



Між інструкторами та НТЗ укладені трудові договори



До підготовки залучаються інструктори інших навчальних закладів на умовах сумісництва або погодинної оплати праці



На всі практичні вправи, які відпрацьовуються на Обладнанні, кожен слухач забезпечений пояснювальним матеріалом



Наявність класу (класів) для підготовки за напрямом.
Загальна площа класу (класів) _________________________ кв. м



Документи, що підтверджують право власності або право користування приміщеннями, що використовуються при підготовці, в наявності



Приміщення є власністю НТЗ



Якщо ні, указати реквізити договору оренди (номер та строк дії договору, загальна площа приміщень, що використовуються для підготовки)



У класі є столи, стільці в кількості, що відповідає кількості слухачів.
Зазначити кількість посадочних місць _________________________

У кожному з класів є в наявності:



одна дошка з письмовим приладдям



один демонстраційний стіл



необхідна для підготовки кількість навчально-методичних посібників



навчально-демонстраційні засоби: стенди, плакати, а також DVD-, або відео-, або мультимедійна апаратура; допускається використання слайдів, фотографій тощо



паперові навігаційні карти району плавання



навігаційні посібники (лоції, списки огнів, знаків)



місцеві правила плавання або обов’язкові постанови по порту



Приміщення класу відповідає встановленим в Україні санітарно-гігієнічним та протипожежним вимогам, нормам і правилам



Мінімальна площа на одного слухача у класі є не меншею ніж 2,4 кв. м



У класі розміщений мінімальний набір демонстраційних плакатів (стендів) із судноводіння та методів рятування на воді, які для можливості ознайомлення слухачами відображають:



устрій ММС



схему річкової та/або морської ділянки плавання з характерними небезпеками



засоби навігаційного обладнання - плавучі та берегові



вогні та знаки суден відповідно до правил плавання по ВВШ (замість плаката можуть використовуватися картки або посібники)



вогні та знаки суден відповідно до МПЗЗС-72 (замість плаката можуть використовуватися картки або посібники)



вогні та знаки суден відповідно до правил плавання по ЄВВШ (замість плаката можуть використовуватися картки або посібники)



навігаційне обладнання Системи МАМС, регіон А (для плавання на прибережних морських шляхах)



візуальні та звукові знаки небезпеки



індивідуальні засоби рятування



порядок пошуку та порятунку людей у воді



підхід ММС до причалу, іншого судна та необладнаного берега



відхід ММС від причалу та іншого судна

За результатами підготовки слухачі отримують знання та демонструють компетентність з таких питань (з урахуванням району плавання та типу ММС):



Правила судноплавства на внутрішніх водних шляхах України, затверджені наказом Міністерства транспорту України від 16 лютого 2004 року № 91, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 12 липня 2004 року за № 872/9471



Міжнародні правила для запобігання зіткненню суден на морі 1972 року, з поправками (МПЗЗС-72)



основні положення Європейських правил судноплавства по внутрішніх водних шляхах, четверте переглянуте видання 2009 року



Основні положення про плавання по Дунаю (ОППД), затверджені Постановою XLVIII сімдесят п’ятої сесії Дунайської комісії від 14 грудня 2010 року (для судноводіїв, що здійснюють плавання по річці Дунай)



загальна та спеціальна лоції ВВШ та умови плавання в районі, де судноводій має здійснювати плавання



сигналізація на європейських внутрішніх водних шляхах



морська лоція та умови плавання в районі, де судноводій має здійснювати плавання



устрій ММС



основи теорії плавучості, складові корпусу судна, загальний устрій судна, елементи теорії остійності та непотоплюваності судна при різноманітних навантаженнях



стерновий пристрій та правила його технічного обслуговування, а також принцип дії стерна при роботі двигунів на передній та задній хід при різних режимах їх роботи та залежно від навігаційних умов



ознайомлення та використання магнітного компаса



будова, принцип роботи та правила обслуговування швартовного та якірного пристроїв, способи швартування суден, порядок та правила виконання робіт з якірним та швартовним пристроями



устрій та принципи роботи різних видів рушіїв, які використовуються для руху судна



техніка безпеки при експлуатації суднових двигунів та необхідні заходи безпеки при проведенні ремонтів



заправка ММС паливом та правила техніка безпеки під час заправки



основні правила охорони навколишнього середовища



вимоги з безпеки судноплавства під час експлуатації ММС



вимоги безпеки праці, санітарні правила та правила пожежної безпеки;
правила безпечного перевезення пасажирів та правила поведінки на воді в місцях відпочинку населення



правила збереження довкілля, дії при виявленні розливу нафтовмісних продуктів



правила надання допомоги при рятуванні людей та необхідні дії з першої медичної допомоги



устрій гідроцикла (виключно для гідроцикла)



вимоги до управління гідроциклом (виключно для гідроцикла)



вимоги безпеки під час експлуатації гідроцикла (виключно для гідроцикла)



устрій вітрильного судна, види вітрил, устрій такелажу та необхідні такелажні роботи (виключно для судноводіїв вітрильних суден)



особливості керування вітрильним судном (виключно для судноводіїв вітрильних суден)



уміння управління кермом



уміння вести належне візуальне і слухове спостереження та визначати приблизний напрям звукового сигналу, джерела світла чи іншого об’єкта в градусах або румбах



основні принципи пожежогасіння, індивідуальні способи виживання, а також питання, що стосуються небезпеки для здоров’я і особистої безпеки



піротехнічні сигнали лиха



супутникові АРБ, пошукові та рятувальні транспондери (для судноводіїв моторного судна довжиною від 6 до 24 м, що здійснюють плавання на прибережних морських шляхах)



запобігання подачі фальшивих сигналів лиха і дії, що повинні вживатися при випадковій подачі сигналу лиха



керування судном у різних умовах (за командою та під керівництвом інструктора), орієнтуючи рух судна за компасом, а також за береговими та плавучими знаками (відпрацьовується під час практичних занять на суднах або для моторних суден може відпрацьовуватися на повномасштабному навігаційному тренажері з візуалізацією)



швартування судна, замір глибини та осадки судна



керування на мілководді, особливості плавання в осінньо-зимовий період



сучасні системи навігаційного забезпечення, методи виявлення свого місцезнаходження, плавання акваторіями морських портів та в районі річкових портів, гідротехнічних споруд, плавання в районах, які контролюються постами регулювання руху суден



порядок державної реєстрації суден та отримання документів про придатність судна до плавання



знання правил шлюзування та руху підхідними каналами шлюзів



отримання дозволу на вихід у рейс на ВВШ та прибережних морських шляхах



Під час підготовки використовується та заповнюється журнал обліку проходження теоретичної та практичної підготовки слухачів

У журналі зазначаються:



найменування НТЗ та назва курсу підготовки



прізвища слухачів



дати занять



навчальні теми підготовки (теоретична та практична підготовка)



відмітки про присутність слухачів на занятті



вихідний контроль (залік/іспит)



прізвища та підписи інструкторів, які проводили підготовку



Строк зберігання журналів обліку проходження підготовки - не менше одного року з моменту внесення останнього запису



Вихідний контроль, практична демонстрація компетентності проводяться



Вихідний контроль, практична демонстрація компетентності здійснюються шляхом усної співбесіди



Вихідний контроль, практична демонстрація компетентності здійснюються шляхом письмового іспиту



При цьому перелік питань для перевірки (оцінки) знань, затверджений керівником НТЗ, у наявності



Вихідний контроль, практична демонстрація компетентності здійснюються шляхом комп’ютерного тестування

(зазначити назву тестової програми)



Вихідний контроль, практична демонстрація компетентності здійснюються шляхом написання реферату



Практична демонстрація компетентності здійснюється на ММС



Практична демонстрація компетентності для моторних суден здійснюється на навігаційному тренажері з візуалізацією



Вихідний контроль, практична демонстрація компетентності здійснюються іншим шляхом

(зазначити яким)



У разі успішного проходження курсу підготовки слухачам видається відповідне свідоцтво



У свідоцтві зазначаються дані щодо типу судна, району плавання та часу теоретичної і практичної підготовки



Інформація про видані свідоцтва заноситься в журнал реєстрації видачі свідоцтв



Журнал реєстрації видачі свідоцтв прошитий, пронумерований, прошнурований, засвідчений підписом керівника НТЗ та скріплений печаткою НТЗ



Інформація щодо виданих НТЗ свідоцтв про закінчення підготовки надається до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері безпеки на морському і річковому транспорті



Особові картки судноводіїв ММС заповнюються НТЗ в паперовому та електронному вигляді



Особові картки судноводіїв ММС в електронному вигляді направляються НТЗ до центрального органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері безпеки на морському і річковому транспорті




Перелік інструкторів, які проводять теоретичну та практичну підготовку, із зазначенням предметів підготовки та кваліфікації представлено



Під час відпрацьовування практичних завдань інструктор має постійний звуковий контакт зі слухачами та візуальний контроль за їхніми діями і обставинами в районі навчань



Під час передачі органів управління ММС слухачеві інструктор переконується, що слухач зрозумів, що прийняв органи управління ММС, та готовий починати управляти ним



Під час управління ММС слухачем інструктор спостерігає за оточуючою обстановкою та діями слухача



Інструктор має можливість у разі необхідності призупинити або припинити тренування та забезпечити швидке виведення людей з плавзасобів та з місця тренування



У разі відпрацювання практичних навичок на повномасштабному навігаційному тренажері з візуалізацією для моторних суден робоче місце дозволяє інструктору контролювати дії слухача, давати йому завдання, оцінювати якість виконання завдання



Кожному зі слухачів виділено окреме місце в класі



Кожному зі слухачів виділено окреме місце на борту ММС або на повномасштабному навігаційному тренажері з візуалізацією для моторних суден на місцях відпрацювання практичних навичок



Кожен слухач після відпрацювання практичних вправ на ММС у разі потреби має можливість переодягтися



Під час відпрацювання практичних навичок усі слухачі виконують вимоги техніки безпеки



Персонал НТЗ вимагає від слухачів виконання правил техніки безпеки



Інструктори мають диплом судноводія, судноводія-механіка та/або свідоцтво судноводія ММС того типу, за яким здійснюється підготовка



Інструктори мають досвід плавання на морському, річковому та/або малому/маломірному судні не менше трьох років



Інструктори мають практичний досвід роботи в НТЗ з підготовки судноводіїв ММС або проходження стажування в НТЗ (проведення не менше одного повного курсу підготовки судноводіїв ММС) та наявність позитивного відгуку керівника НТЗ за результатами стажування



У разі підготовки на повномасштабних навігаційних тренажерах з візуалізацією інструктори мають практичний досвід роботи в НТЗ з підготовки на повномасштабних навігаційних тренажерах з візуалізацією або проходження стажування в НТЗ (проведення не менше двох повних курсів підготовки судноводіїв ММС на повномасштабному навігаційному тренажері з візуалізацією) та наявність позитивного відгуку керівника НТЗ за результатами стажування



У разі підготовки на повномасштабних навігаційних тренажерах з візуалізацією інструктори мають документ, що засвідчує проходження інструктажу з правил експлуатації та використання тренажера, виданий виробником або уповноваженим ним постачальником тренажера



Інструктори мають документальне підтвердження підготовки з техніки інструктажу та методів і практики підготовки



Інструктори, що проводять практичну підготовку на ММС на водному об’єкті, мають документи, що підтверджують кваліфікацію для можливості надання першої медичної допомоги потерпілим під час відпрацювання практичних завдань



У разі відсутності такої кваліфікації у інструкторів, що проводять практичну підготовку на ММС на водному об’єкті, під час та у місці відпрацювання практичних завдань додатково присутній кваліфікований медичний працівник або особа, яка має документ, що підтверджує кваліфікацію для надання першої медичної допомоги

В НТЗ у наявності такі публікації:




Для усіх районів плавання:



Положення про порядок видачі посвідчення судноводія малого/маломірного судна, затверджене наказом Міністерства інфраструктури України від 07 травня 2013 року № 283, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 29 травня 2013 року за № 831/23363 (у редакції наказу Міністерства інфраструктури України від 26 серпня 2014 року № 413), - 2 примірники



Резолюція № 40 Комітету по внутрішньому водному транспорту Європейської економічної комісії «Міжнародне посвідчення на право управління прогулянковим судном» (перегляд 3) від 12 жовтня 2013 року - 1 примірник



Резолюція № 52 Комітету по внутрішньому водному транспорту Європейської економічної комісії «Європейська мережа прогулянкового судноплавства по внутрішніх водних шляхах» (перегляд 1) від 12 жовтня 2012 року - 2 примірники



Технічний регламент прогулянкових суден, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 09 листопада 2011 року № 1147, - 1 примірник



Положення про систему управління безпекою судноплавства на морському і річковому транспорті, затверджене наказом Міністерства транспорту України від 20 листопада 2003 року № 904, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 19 грудня 2003 року за № 1193/8514, - 2 примірники



Правила безпечної експлуатації баз для стоянки маломірних (малих) суден, затверджені наказом Міністерства транспорту України від 16 липня 2004 року № 642, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 23 липня 2004 року за № 915/9514, - 2 примірники



Кодекс України про адміністративні правопорушення - 2 примірники



Правила користування малими/маломірними суднами на водних об’єктах району плавання - не менше ніж один посібник на двох слухачів



Навігаційна карта району плавання - не менше ніж один посібник на двох слухачів



Додатково до публікацій для усіх районів плавання у разі підготовки за районом плавання «Прибережні морські шляхи»:



Міжнародна конвенція з охорони людського життя на морі 1974 року, з поправками (Конвенція СОЛАС) - 1 примірник



Міжнародна конвенція по запобіганню забрудненню з суден 1973/1978 рр., з поправками (Конвенція МАРПОЛ) - 1 примірник



Міжнародні правила для запобігання зіткненню суден на морі 1972 року, з поправками (МПЗЗС-72) - не менше ніж один посібник на двох слухачів



Міжнародна конвенція про пошук і рятування на морі 1979 року (Конвенція SAR) - 1 примірник



Рекомендації з організації штурманської служби на морських суднах України (РШСУ-98) - 1 примірник



Обов’язкові постанови по морському порту, в районі якого проводиться практична підготовка, - не менше ніж один посібник на двох слухачів



Додатково до публікацій для усіх районів плавання у разі підготовки за районом плавання «Річкові внутрішні водні шляхи»:



Правила судноплавства на внутрішніх водних шляхах України, затверджені наказом Міністерства транспорту України від 16 лютого 2004 року № 91, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 12 липня 2004 року за № 872/9471, - не менше ніж один посібник на двох слухачів



Лоційний опис річки Дніпро (видання ДУ «Держгідрографія», 2012 рік) (для річки Дніпро) - 2 примірники



Інструкція про огляд суден, які здійснюють плавання (експлуатуються) на внутрішніх водних шляхах України, затверджена наказом Міністерства транспорту України від 19 квітня 2001 року № 225, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 07 травня 2001 року за № 400/5591, - 1 примірник



Європейські правила судноплавства по внутрішніх водних шляхах (четверте переглянуте видання Комітету по внутрішньому транспорту ЄЕК, видання 2009 року або пізніше) - не менше ніж один посібник на двох слухачів



Сигналізація на внутрішніх водних шляхах (Резолюція № 22 Комітету по внутрішньому транспорту ЄЕК, видання 2011 року або пізніше) - не менше ніж один посібник на двох слухачів



Додатково до публікацій для району плавання «Річкові внутрішні водні шляхи» для судноводіїв, що здійснюють плавання по річці Дунай:



Основні положення про плавання по Дунаю (ОППД), затверджені Постановою XLVIII сімдесят п’ятої сесії Дунайської комісії від 14 грудня 2010 року (для судноводіїв, що здійснюють плавання по річці Дунай), - не менше ніж один посібник на двох слухачів



Текст публікацій ураховує усі внесені до них зміни



В НТЗ частково використовуються вищезазначені публікації в електронному вигляді



У разі використання публікацій в електронному вигляді робочі місця в навчальному класі забезпечені персональним комп’ютерами, які дозволяють зчитування інформації з електронних носіїв


Особа, яка здійснила перевірку відповідності Обладнання в НТЗ і організації підготовки в НТЗ Вимогам до обладнання, призначеного для підготовки судноводіїв малих/маломірних суден

___________
  (дата)

________________
(підпис)

________________________
(прізвище, ім’я, по батькові)










Додаток 5
до Вимог до обладнання, призначеного
для підготовки та перевірки знань
судноводіїв малих/маломірних суден
(пункт 7.1)


ПЕРЕЛІК ПУБЛІКАЦІЙ,
що мають використовуватися для підготовки судноводіїв малих/маломірних суден

Таблиця

№ з/п

Найменування

Кількість

Для усіх районів плавання:

1

Положення про порядок видачі посвідчення судноводія малого/маломірного судна, затверджене наказом Міністерства інфраструктури України від 07 травня 2013 року № 283, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 29 травня 2013 року за № 831/23363 (у редакції наказу Міністерства інфраструктури України від 26 серпня 2014 року № 413)

2

2

Резолюція № 40 Комітету по внутрішньому водному транспорту Європейської економічної комісії «Міжнародне посвідчення на право управління прогулянковим судном» (перегляд 3) 2013 року

1

3

Резолюція № 52 Комітету по внутрішньому водному транспорту Європейської економічної комісії «Європейська мережа прогулянкового судноплавства по внутрішніх водних шляхах» (перегляд 1) від 12 жовтня 2012 року

2

4

Технічний регламент прогулянкових суден, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 09 листопада 2011 року № 1147

1

5

Положення про систему управління безпекою судноплавства на морському і річковому транспорті, затверджене наказом Міністерства транспорту України від 20 листопада 2003 року № 904, зареєстроване в Міністерстві юстиції України 19 грудня 2003 року за № 1193/8514

2

6

Правила безпечної експлуатації баз для стоянки маломірних (малих) суден, затверджені наказом Міністерства транспорту України від 16 липня 2004 року № 642, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 23 липня 2004 року за № 915/9514

2

7

Кодекс України про адміністративні правопорушення

2

8

Правила користування малими/маломірними суднами на водних об’єктах району плавання

Не менше ніж один посібник на двох слухачів

9

Навігаційна карта району плавання

2

Додатково:

У разі підготовки за районом плавання «Прибережні морські шляхи»:

1

Міжнародна конвенція з охорони людського життя на морі 1974 року, з поправками (Конвенція СОЛАС)

1

2

Міжнародна конвенція по запобіганню забрудненню з суден 1973/1978 рр., з поправками (Конвенція МАРПОЛ)

1

3

Міжнародні правила для запобігання зіткненню суден на морі 1972 року, з поправками (МППЗС-72)

Не менше ніж один посібник на двох слухачів

4

Міжнародна конвенція про пошук і рятування на морі 1979 року (SAR)

1

5

Рекомендації з організації штурманської служби на морських суднах України (РШСУ-98)

1

6

Обов’язкові постанови по морському порту, в районі якого проводиться практична підготовка

Не менше ніж один посібник на двох слухачів

У разі підготовки за районом плавання «Річкові внутрішні водні шляхи»:

1

Правила судноплавства на внутрішніх водних шляхах України, затверджені наказом Міністерства транспорту України від 16 лютого 2004 року № 91, зареєстровані в Міністерстві юстиції України 12 липня 2004 року за № 872/9471

Не менше ніж один посібник на двох слухачів

2

Лоційний опис річки Дніпро (видання ДУ «Держгідрографія» 2012 рік) (для річки Дніпро)

2

3

Інструкція про огляд суден, які здійснюють плавання (експлуатуються) на внутрішніх водних шляхах України, затверджена наказом Міністерства транспорту України від 19 квітня 2001 року № 225, зареєстрована в Міністерстві юстиції України 07 травня 2001 року за № 400/5591

1

4

Європейські правила судноплавства по внутрішніх водних шляхах (четверте переглянуте видання Комітету по внутрішньому транспорту ЄЕК, видання 2009 року та пізніше)

Не менше ніж один посібник на двох слухачів

5

Сигналізація на внутрішніх водних шляхах (Резолюція № 22 Комітету по внутрішньому транспорту ЄЕК, видання 2011 року та пізніше)

Не менше ніж один посібник на двох слухачів

Для судноводіїв, що здійснюють плавання по річці Дунай, додатково:

1

Основні положення про плавання по Дунаю (ОППД), затверджені Постановою XLVIII сімдесят п’ятої сесії Дунайської комісії від 14 грудня 2010 року

Не менше ніж один посібник на двох слухачів



Інші НПА

Наказ Мінінфраструктури №491-b від 07.10.2014 ВИМОГИ до тренажерного та іншого обладнання, призначеного для підготовки та перевірки знань радіооператорів глобальної морської системи зв’язку у разі лиха та для забезпечення безпеки Наказ Мінінфраструктури №491-c від 07.10.2014 ВИМОГИ до обладнання, призначеного для підготовки та перевірки знань осіб командного складу та суднової команди з питань охорони суден Наказ Мінінфраструктури №491-d від 07.10.2014 ВИМОГИ до обладнання, призначеного для підготовки та перевірки знань осіб командного складу та суднової команди, які відповідають за вантажні операції на суднах, що перевозять небезпечні речовини навалом та в упаковці Наказ Мінінфраструктури №491-e від 07.10.2014 ВИМОГИ до обладнання, призначеного для підготовки та перевірки знань персоналу пасажирських суден Наказ Мінінфраструктури №491-f від 07.10.2014 ВИМОГИ до тренажерного та іншого обладнання, призначеного для підготовки та перевірки знань осіб командного складу та суднової команди для проведення вантажних операцій на танкерах-газовозах Наказ Мінінфраструктури №491-g від 07.10.2014 ВИМОГИ до тренажерного та іншого обладнання, призначеного для підготовки та перевірки знань осіб командного складу та суднової команди для проведення вантажних операцій на нафтових танкерах та танкерах-хімовозах Наказ Мінінфраструктури №491-h від 07.10.2014 ВИМОГИ до тренажерного та іншого обладнання, призначеного для підготовки та перевірки знань суднових механіків з управління складом вахти машинного відділення Наказ Мінінфраструктури №491-i від 07.10.2014 ВИМОГИ до тренажерного та іншого обладнання, призначеного для підготовки та перевірки знань судноводіїв на повномасштабних навігаційних тренажерах з візуалізацією Постанова ВРУ №21-VIII від 04.12.2014 Про обрання Першого заступника Голови Верховної Ради України та заступника Голови Верховної Ради України Указ Президент №911 від 03.12.2014 Про призначення В. Сушкевича Уповноваженим Президента України з прав людей з інвалідністю