Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова Центрвиборчком № 18 від 12.02.2015 Про запит на інформацію Гармаша О.О., зареєстрований у Центральній виборчій комісії 9 лютого 2015 року за № 21-17-962

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 12 лютого 2015 року № 18


Про запит на інформацію Гармаша О.О., зареєстрований у Центральній виборчій комісії 9 лютого 2015 року за № 21-17-962

До Центральної виборчої комісії 9 лютого 2015 року надійшов запит на інформацію Гармаша Олексія Олексійовича від 4 лютого 2015 року щодо надання копій постанови Центральної виборчої комісії від 30 жовтня 2014 року № 2098, подання політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", згідно з яким Богданова Руслана Кябіровича включено до складу окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 59, заяви Богданова Р.К. про згоду на участь у роботі зазначеної виборчої комісії та його паспорта громадянина України, додані до подання політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", без обмеження доступу до відомостей про Богданова Р.К., що містяться в указаних документах.

Розглянувши зазначений запит на інформацію, Центральна виборча комісія встановила.

Відповідно до Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі - Закон) члени окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України включаються до складу цих комісій за поданнями суб’єктів внесення кандидатур до складу окружних виборчих комісій, визначених у частині другій статті 27 Закону.

Пунктом 2 частини третьої статті 37 Закону передбачено право внесення подання про заміну члена виборчої комісії суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

Постановою Центральної виборчої комісії від 18 квітня 2013 року № 81 затверджено Роз’яснення щодо порядку внесення змін до складу окружних та дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України та встановлено, зокрема, форму подання про заміну члена окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії.

Згідно із статтею 27 Закону та вказаною формою у поданні про заміну члена окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України суб’єктом, за поданням якого кандидатуру такого члена було включено до складу виборчої комісії, зазначаються прізвище, ім’я (усі власні імена), по батькові (за наявності) особи; число, місяць, рік народження; громадянство особи; місце проживання та адреса житла особи, а також контактні телефони; володіння державною мовою; освіта; місце роботи та займана посада особи; наявність досвіду щодо участі в роботі виборчих комісій; посада в комісії, на яку пропонується особа; відомості про відсутність у особи судимості за вчинення тяжкого або особливо тяжкого злочину чи злочину проти виборчих прав громадян. До подання додаються заяви осіб про згоду на участь у роботі виборчих комісій від відповідного суб’єкта подання (із зазначенням згоди виконувати повноваження голови, заступника голови чи секретаря виборчої комісії - для осіб, які пропонуються на такі посади), написані власноручно, та ксерокопії сторінок паспорта громадянина України (тимчасового посвідчення громадянина України) з відомостями про прізвище, ім’я та по батькові, число, місяць, рік народження таких осіб.

Так, до Центральної виборчої комісії 30 жовтня 2014 року надійшло подання політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" про заміну члена окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 59 з проханням припинити повноваження члена цієї комісії Аріха Геннадія Івановича та включити до її складу Богданова Руслана Кябіровича, до якого додано заяву Богданова Р.К. про згоду на участь у роботі цієї виборчої комісій від указаного суб’єкта подання (із зазначенням згоди виконувати повноваження голови, заступника голови чи секретаря виборчої комісії), та ксерокопії сторінок його паспорта громадянина України.

Розглянувши вказане подання, Центральна виборча постановою від 30 жовтня 2014 року № 2098 достроково припинила повноваження члена окружної виборчої комісії одномандатного виборчого округу № 59 Аріха Г.І., включивши до складу цієї комісії Богданова Р.К.

Постановою Центральної виборчої комісії від 30 жовтня 2014 року № 2099 Богданова Р.К. призначено на посаду голови окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 59.

За змістом частини другої статті 3 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" Комісія та її члени зобов’язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією України та законами України.

Пунктом 2 частини третьої статті 10 Закону України "Про доступ до публічної інформації" встановлено, що розпорядники інформації, які володіють інформацією про особу, зобов’язані використовувати її лише з метою та у спосіб, визначений законом.

Конституційний Суд України у Рішенні від 20 січня 2012 року в справі № 1-9/2012 зазначив, що інформація про фізичну особу включає, зокрема, дані про її національність, освіту, сімейний стан, релігійні переконання, стан здоров’я, а також адресу, дату і місце народження, місце проживання та перебування.

Згідно з частиною другою статті 21 Закону України "Про інформацію" інформація про фізичну особу є конфіденційною та може поширюватися за бажанням (згодою) відповідної особи у визначеному нею порядку відповідно до передбачених нею умов, а також в інших випадках, визначених законом.

Частиною другою статті 7 Закону України "Про доступ до публічної інформації" встановлено, що розпорядники інформації, які володіють конфіденційною інформацією, можуть поширювати її лише за згодою осіб, які обмежили доступ до інформації, а за відсутності такої згоди - лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Аналогічні положення закріплено статтею 32 Основного Закону України, за якою не допускається збирання, зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини.

Інформація з обмеженим доступом має надаватися розпорядником інформації, якщо він правомірно оприлюднив її раніше (частина третя статті 6 Закону України "Про доступ до публічної інформації").

Подання політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина" про заміну членів окружних виборчих комісій містить передбачені частиною п’ятою статті 27 Закону дані про Богданова Р.К., в його заяві про згоду на участь у роботі окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 59 указано, серед іншого, відомості про його місце проживання та адресу житла.

Згідно з пунктом 1 Положення про паспорт громадянина України, затвердженого Постановою Верховної Ради України від 26 червня 1992 року № 2503-XII, паспорт громадянина України є документом, що посвідчує особу власника та підтверджує громадянство України.

Відповідно до статті 2 Закону України "Про захист персональних даних" персональні дані - відомості чи сукупність відомостей про фізичну особу, яка ідентифікована або може бути конкретно ідентифікована.

Згідно з частиною першою статті 16 указаного Закону порядок доступу до персональних даних третіх осіб визначається умовами згоди суб’єкта персональних даних, наданої володільцю персональних даних на обробку цих даних, або відповідно до вимог закону. Порядок доступу третіх осіб до персональних даних, які знаходяться у володінні розпорядника публічної інформації, визначається Законом України "Про доступ до публічної інформації".

Центральна виборча комісія зазначає, що законами України підстав для оприлюднення Комісією відомостей про Богданова Р.К. не встановлено.

Богданов Р.К. згоди на поширення будь-якої інформації щодо нього Центральній виборчій комісії не надавав.

Із запиту на інформацію також не вбачається підстав для поширення інформації про вказану особу за відсутності його згоди в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини або за рішенням суду для реалізації та захисту прав і законних інтересів запитувачів.

З огляду на такі обставини Центральна виборча комісія як розпорядник інформації не має права поширювати конфіденційну інформацію про Богданова Р.К., а відтак відповідно до пункту 2 частини першої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації" в задоволенні запиту на інформація в частині надання конфіденційної інформації про Богданова Р.К. слід відмовити.

Разом з тим, на виконання пункту 4 частини четвертої вказаної статті Центральна виборча комісія зазначає, що відмову в задоволенні запиту на інформацію може бути оскаржено запитувачем у порядку, передбаченому статтею 23 Закону України "Про доступ до публічної інформації".

Водночас згідно з частиною сьомою статті 6 Закону України "Про доступ до публічної інформації" обмеженню доступу підлягає інформація, а не документ. Якщо документ містить інформацію з обмеженим доступом, для ознайомлення надається інформація, доступ до якої необмежений.

Враховуючи викладене, відповідно до частини першої статті 1, статей 6, 7, 10, пункту 2 частини першої статті 22 Закону України "Про доступ до публічної інформації", керуючись пунктом 2 статті 3, статтями 11 - 13 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. У задоволенні запиту на інформацію Гармаша Олексія Олексійовича в частині надання конфіденційної інформації про Богданова Руслана Кябіровича, що міститься в поданні політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", згідно з яким Богданова Руслана Кябіровича включено до складу окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 59, заяві Богданова Р.К. про згоду на участь у роботі зазначеної виборчої комісії, а також надання копії паспорта громадянина України вказаної особи відмовити.

2. Надати Гармашу О.О. копії подання політичної партії Всеукраїнське об’єднання "Батьківщина", згідно з яким Богданова Руслана Кябіровича включено до складу окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 59, заяви Богданова Р.К. про згоду на участь у роботі зазначеної виборчої комісії, за винятком інформації з обмеженим доступом, а також копію постанови Центральної виборчої комісії від 30 жовтня 2014 року № 2098 "Про зміни в складі окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України одномандатних виборчих округів № 49, 59, 77 на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року".

3. Копію цієї постанови надіслати Гармашу О.О.

4. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова
Центральної виборчої комісії


М.ОХЕНДОВСЬКИЙ


Інші НПА

Постанова Центрвиборчком №17 від 12.02.2015 Про заяву кандидата у народні депутати України в загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі Заболотного М.М., включеного до виборчого списку Політичної партії \"Опозиційний блок\", на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №16 від 12.02.2015 Про фінансовий звіт про використання коштів Державного бюджету України, виділених на підготовку та проведення позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №15 від 03.02.2015 Про доручення органам ведення Державного реєстру виборців знищити зайві записи Державного реєстру виборців у зв’язку з виявленням випадків кратного включення виборця до Державного реєстру виборців Указ Президент №91 від 17.02.2015 Про призначення О. Гладковського Першим заступником Секретаря Ради національної безпеки і оборони України Розпорядження Президент №208 від 17.02.2015 Про призначення О. Богуненка головою Голопристанської районної державної адміністрації Херсонської області Розпорядження Президент №207 від 17.02.2015 Про призначення Є. Красноруцького головою Шевченківської районної державної адміністрації Харківської області Розпорядження Президент №206 від 17.02.2015 Про призначення І. Котули головою Сахновщинської районної державної адміністрації Харківської області Розпорядження Президент №205 від 17.02.2015 Про призначення В. Павленка головою Первомайської районної державної адміністрації Харківської області Розпорядження Президент №204 від 17.02.2015 Про призначення С. Красноперова головою Лозівської районної державної адміністрації Харківської області Розпорядження Президент №203 від 17.02.2015 Про призначення М. Ситника головою Куп’янської районної державної адміністрації Харківської області