Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова Центрвиборчком № 1975 від 21.10.2014 Про скаргу Бондаря К.В., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 19 жовтня 2014 року за № 21-36-37918

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 21 жовтня 2014 року № 1975


Про скаргу Бондаря К.В., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 19 жовтня 2014 року за № 21-36-37918

До Центральної виборчої комісії 19 жовтня 2014 року надійшла скарга Бондаря Костянтина Віталійовича, довіреної особи кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 150 Лисенка Олександра Ігоровича, суб’єктом оскарження в якій визначено кандидата у народні депутати України в цьому ж окрузі Жеваго Костянтина Валентиновича.

У скарзі суб’єкт звернення просить визнати дії кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 150 Жеваго К.В. щодо використання коштів на передвиборну агітацію в ефірі ТОВ "Телерадіокомпанія "ГОК" не з виборчого фонду кандидата, а з інших джерел, такими, що не відповідають вимогам частини восьмої статті 68 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі - Закону), а стосовно виготовлення матеріалів передвиборної агітації з використанням ресурсів ТОВ "Телерадіокомпанія "ГОК", такими, що не відповідають вимогам частини п’ятої статті 69, частини двадцять другої статті 74 Закону. Також суб’єкт звернення зі скаргою просить прийняти рішення про попередження кандидату в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 150 Жеваго К.В. за результатами задоволення скарги.

Свої вимоги Бондар К.В. обґрунтовує тим, що 15 жовтня 2014 року в ефірі ТОВ "Телерадіокомпанія "ГОК" у випуску новин "Події. День" транслювався репортаж про успішний розвиток окремих підприємств Полтавської області, в якому містився також виступ кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 150 Жеваго К.В. На думку суб’єкта звернення зі скаргою, вказаний репортаж є непрямою агітацію та політичною рекламою, що спонукає голосувати за зазначеного кандидата.

На підтвердження наведеного суб’єкт звернення зі скаргою додав акт про виявлення порушення Закону, складений кандидатом у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 150 Лисенком О.І. та двома виборцями, копію заяви зазначеного кандидата, адресованої ТОВ "Телерадіокомпанія "ГОК", з проханням надати йому ефірний час для трансляції відеоролика з політичною рекламою на тих же умовах, що і кандидату в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 150 Жеваго К.В., а також відеозапис вищевказаного репортажу.

На виконання частини десятої статті 111 Закону копію скарги з доданими до неї матеріалами 15 жовтня 2014 року надіслано суб’єкту оскарження та ТОВ "Телерадіокомпанія "ГОК", яке суб’єкт звернення зі скаргою вважає за необхідне залучити до розгляду скарги як заінтересовану особу. Суб’єкта оскарження та заінтересовану особу повідомлено про можливість подати письмові пояснення по суті скарги.

До Центральної виборчої комісії 21 жовтня 2014 року надійшли письмові пояснення ТОВ "Телерадіокомпанія "ГОК", в яких зазначено, що подана до Центральної виборчої комісії скарга є необґрунтованою. Репортажі у випуску новин "Підсумки. День" мають суто інформаційний характер та висвітлюють життя містян Комсомольська. Зокрема, у репортажі, про який йдеться у скарзі, розповідалося про досягнення роботи підприємств міст Полтавської області та розвиток і відбудову економіки України. В цьому репортажі ім’я Жеваго К.В. згадується як народного депутата України.

Постановою Центральної виборчої комісії від 28 вересня 2014 року № 1267 "Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, висунутих Радикальною Партією Олега Ляшка, в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року" зареєстровано кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 150 Лисенка О.І.

Постановою Центральної виборчої комісії від 6 жовтня 2014 року № 1478 "Про реєстрацію довірених осіб кандидатів у народні депутати України, зареєстрованих в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року" Бондаря К.В. зареєстровано довіреною особою кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 150 Лисенка О.І.

Постановою Центральної виборчої комісії від 16 вересня 2014 року № 953 "Про реєстрацію кандидатів у народні депутати України, які балотуються в одномандатних виборчих округах у порядку самовисування на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року" зареєстровано кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 150 Жеваго К.В.

За змістом частин першої та другої статті 108 Закону та пунктів 2.1, 2.2 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133 (далі - Порядок), довірена особа кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі може оскаржити до виборчої комісії, зокрема, дії кандидата у народні депутати України. Частиною восьмою вказаної статті Закону та пунктом 3.4 Порядку передбачено, що скарга на дії чи бездіяльність кандидата у народні депутати України може бути подана до Центральної виборчої комісії.

Таким чином, Комісія зазначає, що згідно зі статтею 108 Закону скаргу подано належним суб’єктом звернення зі скаргою до належного суб’єкта розгляду скарги.

Розглянувши скаргу, додані до неї матеріали, пояснення заінтересованої особи, Центральна виборча комісія встановила.

Передвиборна агітація - це здійснення будь-якої діяльності з метою спонукання виборців голосувати за або не голосувати за певного кандидата у депутати або партію - суб’єкта виборчого процесу. Передвиборна агітація може здійснюватися в будь-яких формах і будь-якими засобами, що не суперечать Конституції України та законам України (частина перша статті 68 Закону).

Відповідно до частини третьої зазначеної статті Закону політична реклама - це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів. До політичної реклами належить також використання символіки або логотипів партій - суб’єктів виборчого процесу, а так само повідомлення про підтримку партією - суб’єктом виборчого процесу або кандидатом у депутати видовищних чи інших публічних заходів або привернення уваги до участі у таких заходах партії - суб’єкта виборчого процесу чи певного кандидата у депутати. Реклама друкованих видань (газет, журналів, книг), інших товарів та послуг з використанням прізвищ чи зображень (портретів) кандидатів, назв чи символіки партій - суб’єктів виборчого процесу також є політичною рекламою.

Згідно з частиною восьмою статті 68 Закону кандидат у депутати в одномандатному виборчому окрузі фінансує із коштів свого виборчого фонду заходи і матеріали передвиборної агітації та розміщення політичної реклами на власну підтримку.

Частиною п’ятою статті 69 Закону визначено, що партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, кандидат у депутати, зареєстрований в одномандатному виборчому окрузі, на власний розсуд може виготовляти матеріали передвиборної агітації за рахунок і в межах коштів виборчого фонду.

Обмеження щодо ведення передвиборної агітації встановлено статтею 74 Закону, відповідно до частини двадцять другої якої кандидатам у депутати забороняється, зокрема, використовувати для проведення передвиборної агітації службовий транспорт, зв’язок, устаткування, приміщення, інші об’єкти та ресурси за місцем роботи, службові чи виробничі наради, збори колективу.

Відповідно до частин першої - третьої статті 112 Закону докази, на підставі яких виборча комісія встановлює наявність чи відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення суб’єкта звернення зі скаргою, суб’єкта оскарження чи заінтересованих осіб, та інші обставини, що мають значення для правильного розгляду скарги, надають виборчій комісії суб’єкт звернення зі скаргою, суб’єкт оскарження, заінтересовані особи.

Якщо суб’єкт звернення, суб’єкт оскарження чи заінтересована особа не надасть докази для підтвердження обставин, на які він посилається, виборча комісія вирішує справу на основі наявних доказів.

Обставини (факти), для доведення яких законом встановлено певні засоби доказування, не можуть доводитися іншими засобами доказування (частина п’ята статті 112 Закону).

За змістом пункту 3 частини другої статті 61 Закону факт використання кандидатом у народні депутати України при фінансуванні передвиборної агітації, крім коштів виборчого фонду, інших коштів повинен бути встановлений судом при розгляді виборчого спору.

Натомість суб’єктом звернення зі скаргою відповідне судове рішення до скарги не додано.

Водночас з поданих суб’єктом звернення зі скаргою доказів (акта від 15 жовтня 2014 року та відеозапису) вбачається, що 15 жовтня 2014 року у випуску новин "Підсумки. День" транслювався репортаж, в якому висвітлювалося питання подальшого економічного розвитку України в цілому та в окремих галузях господарства, наводилися приклади успішного розвитку окремих підприємств Полтавської області, а також висловлювалася позиція із цього приводу народного депутата України Жеваго К.В. у формі коментарів ведучої репортажу та прямої мови самого народного депутата України.

Разом з тим, у зазначеному репортажі не вказувалося на те, що Жеваго К.В. є кандидатом у народні депутати України на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року, не містилося закликів голосувати за нього. При висвітленні позитивного досвіду окремих підприємств Полтавської області жодним чином не згадувалася участь у розвитку цих підприємств суб’єкта оскарження. Натомість наводилися думки Жеваго К.В. як фахівця в галузі економіки, народного депутата України з приводу можливих шляхів економічного розвитку держави.

За таких підстав указаний репортаж не містить ознак передвиборної агітації за кандидата у народні депутати України Жеваго К.В., яка повинна оплачуватися за рахунок коштів його виборчого фонду.

Таким чином, суб’єктом звернення зі скаргою не доведено порушення суб’єктом оскарження частини восьмої статті 68, частини п’ятої статті 69 Закону щодо використання при фінансуванні передвиборної агітації, крім коштів виборчого фонду, інших коштів.

Відповідно до статті 1 Закону України "Про статус народного депутата України" народним депутатом України є обраний відповідно до Закону України "Про вибори народних депутатів України" представник Українського народу у Верховній Раді України і уповноважений ним протягом строку депутатських повноважень здійснювати повноваження, передбачені Конституцією України та законами України.

Отже, місцем роботи Жеваго К.В. як народного депутата України сьомого скликання є Верховна Рада України.

Водночас суб’єктом звернення зі скаргою не доведено використання суб’єктом оскарження для проведення передвиборної агітації службового транспорту, зв’язку, устаткування, приміщення, інших об’єктів та ресурсів за місцем його роботи, що свідчить про відсутність у його діях порушень частини двадцять другої статті 74 Закону.

Частиною другою статті 61 Закону встановлено виключні підстави для прийняття Центральною виборчою комісією рішення про попередження кандидату в народні депутати України.

Натомість з матеріалів скарги Бондаря К.В. не вбачається підстав, визначених Законом, для прийняття Центральною виборчою комісією рішення про попередження кандидату в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 150 Жеваго К.В.

З огляду на зазначене підстави для задоволення скарги Бондаря К.В. відсутні.

Враховуючи викладене, відповідно до частини другої статті 61, статті 68, частини двадцять другої статті 74, статей 108 - 113 Закону України "Про вибори народних депутатів України", керуючись статтями 11 - 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15 "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. У задоволенні скарги Бондаря Костянтина Віталійовича, довіреної особи кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 150 Лисенка Олександра Ігоровича, зареєстрованої в Центральній виборчій комісії 19 жовтня 2014 року за № 21-36-37918, відмовити.

2. Копії цієї постанови надіслати Бондарю К.В., довіреній особі кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 150 Лисенка О.І., кандидату в народні депутати України в цьому ж окрузі Жеваго К.В. та ТОВ "Телерадіокомпанія "ГОК".

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова
Центральної виборчої комісії


М.ОХЕНДОВСЬКИЙ


Інші НПА

Постанова Центрвиборчком №1974 від 21.10.2014 Про скаргу Бондаря К.В., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 19 жовтня 2014 року за № 21-36-37717 Постанова Центрвиборчком №1973 від 21.10.2014 Про звернення Донецької обласної державної адміністрації, зареєстроване в Центральній виборчій комісії 20 жовтня 2014 року за № 21-38-38411 Постанова Центрвиборчком №1972 від 21.10.2014 Про реєстрацію офіційного спостерігача від політичної партії Всеукраїнське об’єднання \"Свобода\" в закордонному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1971 від 21.10.2014 Про реєстрацію офіційних спостерігачів від Політичної партії \"ПРАВИЙ СЕКТОР\" у закордонному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1970 від 21.10.2014 Про реєстрацію офіційних спостерігачів від Політичної партії \"Громадянська позиція (Анатолій Гриценко)\" в закордонному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1969 від 21.10.2014 Про реєстрацію офіційного спостерігача від Політичної партії \"Сила Людей\" в закордонному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1968 від 21.10.2014 Про реєстрацію офіційного спостерігача від Політичної партії \"НАРОДНИЙ ФРОНТ\" у закордонному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1967 від 21.10.2014 Про реєстрацію довірених осіб кандидатів у народні депутати України, зареєстрованих в одномандатних виборчих округах на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1966 від 21.10.2014 Про відмову в реєстрації довірених осіб кандидата у народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 81 Морозова А.П. на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1965 від 21.10.2014 Про скасування реєстрації довірених осіб кандидата у народні депутати України Юрчишина П.В., зареєстрованого в одномандатному виборчому окрузі № 13 на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року