Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова Центрвиборчком № 2080 від 27.10.2014 Про окремі питання діяльності окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 140

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 27 жовтня 2014 року № 2080


Про окремі питання діяльності окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 140

До Центральної виборчої комісії 27 жовтня 2014 року надійшло повідомлення членів окружної виборчої комісії одномандатного виборчого округу № 140 Авраменка В.В., Білика Р.В., Дігуляра В.В., Дутневої Л.І., Карпова Л.М., Кізіля С.Д., Клименко Л.Л., Сухарева О.Ю., а також звернення довіреної особи кандидата у народні депутати України Гуляєва Василя Олександровича, який балотується в цьому ж окрузі, Левченко А.Г. про відсутність кворуму та можливості продовжувати підрахунок голосів, оскільки голова, заступник голови, секретар та сім членів цієї комісії залишили її засідання.

Розглянувши наявні документи та повідомлення, Центральна виборча комісія зазначає.

Відповідно до частини третьої статті 77 та пункту 20 частини першої статті 92 Конституції України організація і порядок проведення виборів народних депутатів України встановлюються Законом України "Про вибори народних депутатів України" (далі - Закон).

За змістом частини першої статті 25 Закону окружні виборчі комісії з виборів народних депутатів України є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення виборів народних депутатів України.

Постановою Центральної виборчої комісії від 5 вересня 2014 року сформовано склад окружної виборчої комісії одномандатного виборчого округу № 140 у кількості 18 її членів.

Згідно з частиною дев’ятою статті 36 Закону член виборчої комісії зобов’язаний: додержуватися Конституції України, зазначеного та інших законів України та актів законодавства з питань підготовки і проведення виборів; брати участь у засіданнях виборчої комісії; виконувати рішення виборчої комісії та обов’язки, покладені на нього згідно з їх розподілом у комісії.

Відповідно до частини п’ятої статті 33 Закону засідання виборчої комісії є повноважним за умови присутності більше половини членів комісії від складу цієї комісії.

Частиною першою статті 94 Закону передбачено, що з моменту закінчення голосування окружна виборча комісія розпочинає засідання, яке продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі. На цей час члени окружної виборчої комісії не можуть залучатися до виконання інших функцій, крім участі в засіданні виборчої комісії.

Зміст отриманого Центральною виборчою комісією повідомлення свідчить, що засідання окружної виборчої комісії одномандатного виборчого округу № 140, на якому приймаються та розглядаються документи відповідних дільничних виборчих комісій щодо підрахунку голосів виборців на виборчих дільницях, залишили 10 її членів, а саме: Зубков О.С., Колесніков С.С., Ошовський А.А., Самойлюк І.М., Северянов Д.І., Скерлик В.В., Тарасюк М.К., Тесаков А.А., Чирва В.П., Яцков А.В.

На підставі викладеного Центральна виборча комісія дійшла висновку про одноразове грубе порушення вказаними членами окружної виборчої комісії одномандатного виборчого округу № 140 законодавства України про вибори.

Відповідно до пункту 10 частини третьої статті 37 Закону повноваження окружної виборчої комісії чи окремого її члена припиняються достроково виборчою комісією, яка її утворила, зокрема, у зв’язку одноразовим грубим порушенням законодавства України про вибори, встановленим рішенням суду або рішенням виборчої комісії вищого рівня.

Згідно з частиною четвертою статті 37 Закону та пунктом 1.4. Роз’яснення щодо порядку внесення змін до складу окружних та дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 18 квітня 2013 року № 81 (далі - Роз’яснення), повноваження члена виборчої комісії припиняються достроково з моменту прийняття рішення про дострокове припинення його повноважень виборчою комісією, яка її утворила, зокрема, у зв’язку з одноразовим грубим порушенням законодавства України про вибори, встановленим рішенням суду або рішенням виборчої комісії вищого рівня.

З метою дотримання законів України, принципів виборчого процесу та недопущення порушення виборчих прав громадян Центральна виборча комісія вважає за необхідне достроково припинити повноваження таких членів комісії: Зубкова О.С., Ошовського А.А., Самойлюк І.М., Тарасюка М.К., Тесакова А.А., Яцкова А.В.

Водночас Центральна виборча комісія зазначає, що відповідно до статті 114 Закону особи, винні в порушенні законодавства про вибори народних депутатів України, притягаються до кримінальної, адміністративної або іншої відповідальності в порядку, встановленому законом.

Частиною четвертою статті 13 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" передбачено, що у разі виявлення у процесі розгляду питання на засіданні Комісії ознак вчинення злочину чи іншого правопорушення Комісія приймає рішення про звернення до відповідних правоохоронних органів та передає їм відповідні матеріали.

Наявна в Центральній виборчій комісії інформація дає підстави для направлення цієї постанови разом з наявними документами до правоохоронних органи для перевірки та вжиття заходів реагування.

Враховуючи викладене, відповідно до пунктів 1, 19 частини другої статті 30, частини третьої статті 37 та статті 114 Закону України "Про вибори народних депутатів України", керуючись статтями 11 - 13, пунктом 2 статті 19 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Достроково припинити повноваження членів окружної виборчої комісії одномандатного виборчого округу № 140 Зубкова О.С., Ошовського А.А., Самойлюк І.М., Тарасюка М.К., Тесакова А.А., Яцкова А.В.

2. Копії цієї постанови надіслати суб’єктам, за поданням яких до складу окружної виборчої комісії включено осіб, повноваження яких достроково припинено, а також разом з доданими до неї матеріалами до прокуратури Одеської області для перевірки вказаних у ній фактів та реагування відповідно до законів України.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова
Центральної виборчої комісії


М.ОХЕНДОВСЬКИЙ


Інші НПА

Наказ МВС №278 від 28.07.2007 Про затвердження Інструкції з організації забезпечення, надання військовослужбовцям внутрішніх військ МВС України та членам їх сімей житлових приміщень Наказ МНС №1327 від 16.12.2011 Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів МНС України Наказ Міноборони №158 від 08.04.2009 Про затвердження Положення про комісії з питань розгляду матеріалів про визначення учасників бойових дій у Збройних Силах України та Інструкції про порядок видачі посвідчень учасника бойових дій, нагрудних знаків \"Ветеран війни - учасник бойових дій\" та листів талонів на право одержання проїзних квитків з 50-відсотковою знижкою їх вартості у Збройних Силах України Наказ МОЗ №809 від 22.11.2011 Про затвердження Порядку встановлення заборони (тимчасової заборони) та поновлення обігу лікарських засобів на території України Закон України ВРУ №1186-VII від 08.04.2014 Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо адаптації правового статусу засудженого до європейських стандартів Наказ Мін'юст №222/5 від 08.02.2012 Про затвердження Інструкції про порядок розподілу, направлення та переведення для відбування покарання осіб, засуджених до позбавлення волі, Положення про Регіональну комісію з питань розподілу, направлення та переведення для відбування покарання осіб, засуджених до позбавлення волі, Положення про Апеляційну комісію Державної пенітенціарної служби України з питань розподілу, направлення та переведення для відбування покарання осіб, засуджених до позбавлення волі Наказ Мін'юст №847/5 від 08.06.2012 Про затвердження Інструкції про роботу відділів (груп, секторів, старших інспекторів) контролю за виконанням судових рішень установ виконання покарань та слідчих ізоляторів Наказ Мін'юст №1304/5 від 02.07.2013 Про затвердження Інструкції з організації перегляду кореспонденції (листування) осіб, які тримаються в установах виконання покарань та слідчих ізоляторах Наказ Мінпраці №390/851/457 від 25.11.2005 Про затвердження Типового положення про виплату матеріальної винагороди за ефективне управління державним майном керівникам державних підприємств та об\'єднань державних підприємств Постанова КМУ №510 від 03.09.2014 Про вдосконалення державної політики у сфері регулювання діяльності з транспортування природного газу магістральними трубопроводами територією України