Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова Центрвиборчком № 2096 від 29.10.2014 Про скаргу офіційного спостерігача від Всеукраїнської громадської організації \"Громадянська мережа \"ОПОРА\" Савчука А.В., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 27 жовтня 2014 року за № 21-37-41599

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 29 жовтня 2014 року № 2096


Про скаргу офіційного спостерігача від Всеукраїнської громадської організації "Громадянська мережа "ОПОРА" Савчука А.В., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 27 жовтня 2014 року за № 21-37-41599

До Центральної виборчої комісії 27 жовтня 2014 року надійшла скарга офіційного спостерігача від Всеукраїнської громадської організації "Громадянська мережа "ОПОРА" Савчука Андрія Володимировича, суб’єктом оскарження в якій визначено окружну виборчу комісію з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 167.

У скарзі суб’єкт звернення просить визнати бездіяльність суб’єкта оскарження щодо непроведення перевірки комплектності документів та цілісності упаковки усіх пакетів з виборчими документами, прийнятими від дільничних виборчих комісій, такою, що не відповідає вимогам законодавства про вибори народних депутатів України, а також зобов’язати окружну виборчу комісію з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 167 перевірити комплектність документів та цілісність упаковки усіх пакетів з виборчими документами, що надійшли від дільничних виборчих комісій.

Свої вимоги Савчук А.В. обґрунтовує тим, що спостерігач від Всеукраїнської громадської організації "Громадянська мережа "ОПОРА", прибувши 26 жовтня 2014 року на зсідання окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 167, виявив, що при прийнятті та розгляді документів дільничних виборчих комісій указана окружна виборча комісія, на його думку, порушує частину дев’яту статті 91 Закону та частини четверту, п’яту статті 94 Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі - Закон), оскільки приймає протоколи дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу та в одномандатному виборчому окрузі, які не запаковано до пакетів зі спеціальною системою захисту, а запечатані загальні пакети з виборчими документами, транспортованими дільничними виборчими комісіями, лише оглядає, не відкриваючи пакунків і не з’ясовуючи їх вміст.

На підтвердження викладених обставин Савчуком А.В. надано копію акта про виявлення порушення Закону, складеного о 1 годині 27 жовтня 2014 року офіційним спостерігачем від Всеукраїнської громадської організації "Громадянська мережа "ОПОРА" Пителем П.П., а також диск із фото та відеозаписами.

На виконання частини десятої статті 111 Закону копію скарги з доданими до неї матеріалами надіслано суб’єкту оскарження, якого повідомлено про можливість подати письмові пояснення по суті скарги.

До Центральної виборчої комісії надійшли пояснення окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 167, у яких вона стверджує, що нею не допущено порушень вимог Закону, про які вказує Савчук А.В.

Також суб’єкт оскарження повідомляє про те, що відповідно до частини п’ятої статті 94 Закону ним здійснювався прийом документів дільничних виборчих комісій шляхом огляду описів вмісту цілісних упаковок усіх пакетів з виборчими документами. Описи вмісту упаковок усіх пакетів з виборчими документами містили вичерпні переліки документів та були засвідчені підписами членів дільничних виборчих комісій та печатками цих комісій. Окружною виборчою комісією з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 167 не зафіксовано пошкоджень цілісності пакетів з протоколами дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на виборчих дільницях зі спеціальною системою захисту та упаковок з виборчою документацією. Цілісність пакетів демонструвалась усім присутнім на засіданні виборчої комісії. Членами комісії, які виявили бажання, проводився огляд пакетів з документами. Заяв, скарг, актів про порушення Закону під час голосування на виборчих дільницях відповідного виборчого округу та під час транспортування до окружної виборчої комісії протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці та інших документів до суб’єкта оскарження не надходило.

За змістом частин першої, другої статті 108 Закону та пунктів 2.1, 2.2 Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133 (далі - Порядок), офіційний спостерігач від громадської організації може оскаржити до виборчої комісії, зокрема, рішення, дії чи бездіяльність виборчої комісії, що стосуються виборчого процесу. Частиною шостою вказаної статті Закону та пунктом 3.4 Порядку скарга щодо бездіяльності окружної виборчої комісії може бути подана до Центральної виборчої комісії.

Таким чином, згідно зі статтею 108 Закону скаргу подано належним суб’єктом звернення зі скаргою до належного суб’єкта розгляду скарги.

Розглянувши скаргу, додані до неї матеріали, а також пояснення суб’єкта оскарження, Центральна виборча комісія встановила.

За змістом частини першої статті 25 Закону окружні виборчі комісії є спеціальними колегіальними органами, уповноваженими організовувати підготовку та проведення виборів народних депутатів України і забезпечувати додержання та однакове застосування законодавства України про вибори депутатів.

Порядок прийняття та розгляду документів дільничних виборчих комісій окружною виборчою комісією визначено статтею 94 Закону, за змістом частин першої, четвертої та п’ятої якої з моменту закінчення голосування окружна виборча комісія розпочинає засідання, яке продовжується безперервно до встановлення підсумків голосування у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу та в одномандатному виборчому окрузі.

На вказаному засіданні окружної виборчої комісії голова цієї комісії приймає запечатані пакети з протоколами дільничних виборчих комісій, розпечатує їх та оголошує зміст протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на відповідних виборчих дільницях у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу та одномандатному виборчому окрузі, а також приймає запечатані пакети з іншими виборчими документами, передбаченими частиною дванадцятою статті 91 Закону.

При прийнятті документів дільничної виборчої комісії окружна виборча комісія перевіряє комплектність документів та цілісність упаковки усіх пакетів з виборчими документами. При цьому кожний член комісії має право оглянути кожний пакет з документами. У разі повної комплектності виборчих документів та цілісності упаковки усіх пакетів відкриваються почергово пакети з протоколами про підрахунок голосів на виборчій дільниці у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу та одномандатному виборчому окрузі та оголошуються відомості, зазначені в них. За результатами розгляду документів дільничної виборчої комісії та скарг про порушення вимог Закону під час проведення голосування та підрахунку голосів на виборчій дільниці, а також під час транспортування виборчих документів до окружної виборчої комісії, що надійшли до окружної виборчої комісії на момент прийняття документів дільничної виборчої комісії, окружна виборча комісія окремо по виборах у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу та в одномандатному виборчому окрузі приймає одне з передбачених частиною п’ятою статті 94 Закону рішень.

З пояснень окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 167 вбачається, що відповідно до частини п’ятої статті 94 Закону цією комісією здійснювався прийом документів дільничних виборчих комісій шляхом огляду описів вмісту цілісних упаковок усіх пакетів з виборчими документами. Описи вмісту упаковок усіх пакетів з виборчими документами містили вичерпні переліки документів та були засвідчені підписами членів дільничних виборчих комісій та печатками цих комісій.

У зв’язку з наведеним Центральна виборча комісія зазначає, що вказаним положенням Закону не визначено способу вчинення передбачених першим реченням частини п’ятої статті 94 Закону дій, а відтак дії такої виборчої комісії з перевірки комплектності документів та цілісності упаковки усіх пакетів з виборчими документами шляхом огляду опису вмісту цілісних упаковок усіх пакетів з виборчими документами не суперечать законодавству про вибори народних депутатів України та свідчать про відсутність бездіяльності окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 167 з цього питання.

Отже, у Центральної виборчої комісії немає правових підстав для визнання бездіяльності окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 167 щодо непроведення перевірки комплектності документів та цілісності упаковки усіх пакетів з виборчими документами, прийнятими від дільничних виборчих комісій, такою, що не відповідає вимогам законодавства про вибори народних депутатів України, а також зобов’язання цієї виборчої комісії перевірити комплектність документів та цілісність упаковки усіх пакетів з виборчими документами, що надійшли від дільничних виборчих комісій.

Згідно з частинами першою - третьою статті 112 Закону докази, на підставі яких виборча комісія встановлює наявність чи відсутність обставин, що обґрунтовують вимоги і заперечення суб’єкта звернення зі скаргою, суб’єкта оскарження чи заінтересованих осіб, та інші обставини, що мають значення для правильного розгляду скарги, надають виборчій комісії суб’єкт звернення зі скаргою, суб’єкт оскарження, заінтересовані особи. Такими доказами, зокрема, можуть бути письмові документи і матеріали (в тому числі електронні), які містять відомості про обставини, що мають значення для правильного розгляду скарги, письмові пояснення суб’єктів виборчого процесу.

Якщо суб’єкт звернення, суб’єкт оскарження чи заінтересована особа не надасть докази для підтвердження обставин, на які він посилається, виборча комісія вирішує справу на основі наявних доказів.

Разом з тим, суб’єктом звернення зі скаргою не надано доказів на підтвердження факту прийняття окружною виборчою комісією з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 167 протоколів дільничних виборчих комісій про підрахунок голосів виборців на відповідних виборчих дільницях у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі в межах одномандатного виборчого округу та одномандатному виборчому окрузі, не запакованих до пакетів зі спеціальною системою захисту.

Відтак факт порушення суб’єктом оскарження вимог Закону, у тому числі частини дев’ятої статті 91, частин четвертої та п’ятої статті 94 Закону, суб’єктом звернення зі скаргою не доведено.

З огляду на зазначене скарга офіційного спостерігача від Всеукраїнської громадської організації "Громадянська мережа "ОПОРА" Савчука А.В. не підлягає задоволенню.

Враховуючи викладене, відповідно до статті 94, статей 108 - 113 Закону України "Про вибори народних депутатів України", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133, керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 - 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. У задоволенні скарги офіційного спостерігача від Всеукраїнської громадської організації "Громадянська мережа "ОПОРА" Савчука Андрія Володимировича, зареєстрованої в Центральній виборчій комісії 27 жовтня 2014 року за № 21-37-41599, відмовити.

2. Копії цієї постанови надіслати офіційному спостерігачу від Всеукраїнської громадської організації "Громадянська мережа "ОПОРА" Савчуку А.В. та окружній виборчій комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 167.

3. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова
Центральної виборчої комісії


М.ОХЕНДОВСЬКИЙ


Інші НПА

Постанова Центрвиборчком №2093 від 29.10.2014 Про внесення змін до єдиних кошторисів видатків окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України одномандатних виборчих округів № 22, 40, 75, 77, 80, 98, 103, 142, 192, 217, 223 Постанова Центрвиборчком №2092 від 29.10.2014 Про реєстрацію довірених осіб кандидата у народні депутати України Волкова О.О., зареєстрованого в одномандатному виборчому окрузі № 81 на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №2080 від 27.10.2014 Про окремі питання діяльності окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 140 Наказ МВС №278 від 28.07.2007 Про затвердження Інструкції з організації забезпечення, надання військовослужбовцям внутрішніх військ МВС України та членам їх сімей житлових приміщень Наказ МНС №1327 від 16.12.2011 Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів МНС України Наказ Міноборони №158 від 08.04.2009 Про затвердження Положення про комісії з питань розгляду матеріалів про визначення учасників бойових дій у Збройних Силах України та Інструкції про порядок видачі посвідчень учасника бойових дій, нагрудних знаків \"Ветеран війни - учасник бойових дій\" та листів талонів на право одержання проїзних квитків з 50-відсотковою знижкою їх вартості у Збройних Силах України Наказ МОЗ №809 від 22.11.2011 Про затвердження Порядку встановлення заборони (тимчасової заборони) та поновлення обігу лікарських засобів на території України Закон України ВРУ №1186-VII від 08.04.2014 Про внесення змін до Кримінально-виконавчого кодексу України щодо адаптації правового статусу засудженого до європейських стандартів Наказ Мін'юст №222/5 від 08.02.2012 Про затвердження Інструкції про порядок розподілу, направлення та переведення для відбування покарання осіб, засуджених до позбавлення волі, Положення про Регіональну комісію з питань розподілу, направлення та переведення для відбування покарання осіб, засуджених до позбавлення волі, Положення про Апеляційну комісію Державної пенітенціарної служби України з питань розподілу, направлення та переведення для відбування покарання осіб, засуджених до позбавлення волі Наказ Мін'юст №847/5 від 08.06.2012 Про затвердження Інструкції про роботу відділів (груп, секторів, старших інспекторів) контролю за виконанням судових рішень установ виконання покарань та слідчих ізоляторів