Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Наказ МФУ № 911 від 21.10.2015 Про затвердження Порядку формування Реєстру великих платників податків

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

21.10.2015  № 911





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
09 листопада 2015 р.
за № 1395/27840


Про затвердження Порядку формування Реєстру великих платників податків

Відповідно до пункту 64.7 статті 64 глави 6 розділу ІІ Податкового кодексу України, підпункту 5 пункту 4 Положення про Міністерство фінансів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 375, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Порядок формування Реєстру великих платників податків, що додається.

2. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства доходів і зборів України від 27 листопада 2013 року № 717 «Про затвердження Порядку формування Реєстру великих платників податків», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 17 грудня 2013 року за № 2134/24666.

3. Управлінню організації обміну та аналізу інформації забезпечити в установленому законодавством порядку:

подання цього наказу до Міністерства юстиції України на державну реєстрацію;

оприлюднення цього наказу.

4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра фінансів України Макеєву О.Л. та Голову Державної фіскальної служби України Насірова Р.М.

В. о. Міністра

І. Уманський


ПОГОДЖЕНО:

Т. в. о. Голови Державної
регуляторної служби України

Голова Державної
фіскальної служби України




В.П. Загородній


Р.М. Насіров







ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
фінансів України
21.10.2015  № 911





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
09 листопада 2015 р.
за № 1395/27840


ПОРЯДОК
формування Реєстру великих платників податків

I. Загальні положення

1. Формування та затвердження Реєстру великих платників податків (далі - Реєстр ВПП) здійснюються Державною фіскальною службою України (далі - ДФС України) щороку.

2. До Реєстру ВПП включаються платники податків, які відповідають критеріям великого платника податків, визначеним підпунктом 14.1.24 пункту 14.1 статті 14 розділу I Податкового кодексу України (далі - Кодекс).

3. У разі включення платника податків до Реєстру ВПП на нього поширюються особливості щодо великих платників податків, визначені Кодексом.

II. Відбір платників податків, формування та затвердження Реєстру ВПП

1. Відбір платників податків для включення до Реєстру ВПП на наступний календарний рік здійснюється структурним підрозділом ДФС України, за яким закріплено функції моніторингу результатів супроводження великих платників податків, на підставі аналізу інформації:

1) про сумарні обсяги доходів від усіх видів діяльності платника податків за результатами попереднього року (надається структурним підрозділом ДФС України, за яким закріплено функції організації робіт з приймання та комп’ютерної обробки податкової звітності);

2) про суми сплачених до Державного бюджету України податків за платежами, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, у другому півріччі попереднього року та першому півріччі поточного року (надається структурним підрозділом ДФС України, за яким закріплено функції організації роботи з ведення обліку доходів і зборів).

2. Інформація, визначена у підпунктах 1, 2 пункту 1 цього розділу, надається підрозділу ДФС України, за яким закріплено функцію моніторингу результатів супроводження великих платників податків, до 27 серпня поточного року.

3. За результатами аналізу структурний підрозділ ДФС України, за яким закріплено функцію моніторингу результатів супроводження великих платників податків, формує переліки великих платників податків, які до 04 вересня поточного року направляються до головних управлінь ДФС в областях, місті Києві, Міжрегіонального головного управління ДФС - Центрального офіса з обслуговування великих платників (далі - Центральний офіс).

4. Головні управління ДФС в областях, місті Києві та Центральний офіс аналізують отримані переліки великих платників податків та до 11 вересня поточного року подають до ДФС України засобами електронного зв’язку обґрунтовані пропозиції щодо включення/виключення до/з переліків великих платників податків.

5. Структурний підрозділ ДФС України, за яким закріплено функцію моніторингу результатів супроводження великих платників податків, розглядає надані пропозиції та формує Реєстр ВПП на наступний календарний рік за формою згідно з додатком 1 до цього Порядку.

6. Реєстр ВПП на наступний календарний рік до 27 вересня поточного року затверджується наказом ДФС України, який надсилається до головних управлінь ДФС в областях, місті Києві та Центрального офіса та не пізніше наступного робочого дня оприлюднюється на офіційному порталі ДФС України.

III. Дії контролюючих органів та платників податків після затвердження Реєстру ВПП

1. Структурний підрозділ ДФС України, за яким закріплено функцію моніторингу результатів супроводження великих платників податків, до 15 жовтня поточного року надсилає (поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення) кожному платнику податків, якого включено до Реєстру ВПП, повідомлення про включення такого платника податків до Реєстру ВПП на наступний рік за формою № 1-ВПП, наведеною в додатку 2 до цього Порядку.

2. Головні управління ДФС в областях, місті Києві та Центральний офіс:

1) після отримання Реєстру ВПП проводять роз’яснювальну роботу з великими платниками податків, які не перебувають на обліку в контролюючих органах, що здійснюють супроводження великих платників податків, щодо виконання вимог Кодексу в частині обов'язковості переведення на облік до таких контролюючих органів, порядку такого переведення та забезпечують взяття на облік/зняття з обліку платників податків у відповідних контролюючих органах;

2) до 20 листопада поточного року інформують засобами електронного зв'язку структурний підрозділ ДФС України, за яким закріплено функцію моніторингу результатів супроводження великих платників податків, про подання/неподання заяв про зняття з обліку/взяття на облік у відповідних контролюючих органах платниками податків, яких включено до Реєстру ВПП на наступний календарний рік;

3) до 03 січня року, на який сформовано Реєстр ВПП, інформують засобами електронного зв'язку структурний підрозділ ДФС України, за яким закріплено функцію моніторингу результатів супроводження великих платників податків, про зняття з обліку/взяття на облік у відповідних контролюючих органах платників податків, яких включено/не включено до Реєстру ВПП.

3. Великі платники податків, які не обліковуються в контролюючих органах, що здійснюють супроводження великих платників податків, зобов’язані не пізніше 15 листопада поточного року подати заяви за формою № 1-ОПП (додаток 6 до Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09 грудня 2011 року № 1588, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29 грудня 2011 року за № 1562/20300) до одного з контролюючих органів, наведених на зворотному боці повідомлення про включення підприємства до Реєстру ВПП на наступний календарний рік.

4. Щодо великих платників податків, які не подали до відповідного контролюючого органу заяви за формою № 1-ОПП у визначений пунктом 3 цього розділу строк, ДФС України приймає рішення про зміну основного місця обліку та переведення на облік до контролюючого органу, що здійснює супроводження великих платників податків, чи іншого контролюючого органу.

Рішення ДФС України про зміну основного місця обліку та переведення на облік до контролюючого органу, що здійснює супроводження великих платників податків, чи іншого контролюючого органу надсилаються (поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення) великим платникам податків, які не подали в установлені терміни заяву про взяття на облік до відповідного контролюючого органу, за формою № 2-ВПП, наведеною в додатку 3 до цього Порядку.

5. ДФС України має право приймати рішення про зміну основного місця обліку та переведення на обслуговування до контролюючих органів за їх місцезнаходженням тих платників податків, які не включені до Реєстру ВПП на наступний календарний рік, перебувають на обліку в контролюючих органах, що здійснюють супроводження великих платників податків, і які самостійно не перейшли на облік до контролюючих органів за своїм місцезнаходженням (крім випадків, коли стосовно платника податків прийнято рішення про припинення).

IV. Внесення змін до Реєстру ВПП

1. Протягом календарного року, на який сформовано Реєстр ВПП, до зазначеного Реєстру можуть бути внесені зміни у разі:

1) якщо платник податків у наступних після затвердження Реєстру ВПП податкових періодах досяг критеріїв, визначених підпунктом 14.1.24 пункту 14.1 статті 14 розділу I Кодексу (у тому числі за рахунок подання уточнюючих декларацій (розрахунків) або за результатами перевірок, проведених контролюючими органами);

2) припинення юридичної особи.

2. Внесення змін до Реєстру ВПП оформлюється наказом ДФС України, проект якого готується структурним підрозділом ДФС України, за яким закріплено функцію моніторингу результатів супроводження великих платників податків, на підставі відповідних подань начальників (перших заступників начальників) головних управлінь ДФС в областях, місті Києві та Центрального офіса.

В. о. начальника
Управління організації
обміну та аналізу інформації



І.П. Кизимчук




Додаток 1
до Порядку формування Реєстру
великих платників податків
(пункт 5 розділу II)


РЕЄСТР
великих платників податків на ____ рік

№ з/п

Код за ЄДРПОУ платника податків

Найменування платника податків

1

2

3

 



Додаток 2
до Порядку формування Реєстру
великих платників податків
(пункт 1 розділу III)





Форма № 1-ВПП

 

 

Форма № 1-ВПП

 

КОРІНЕЦЬ ПОВІДОМЛЕННЯ від "___" ____________ 20__ року № _________________- ВПП,

направленого _______________________ ,
                             (найменування платника податків)

податковий номер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

,

про включення до Реєстру великих платників податків.

Повідомлення отримано "___" ____________ 20__ року

 

Посадовою особою платника податків

Повідомлення про вручення

 
______________________________________________
(підпис та прізвище, ініціали посадової особи платника податків)

(місце приклеювання повідомлення про вручення)

 

 

------------------------------------------------------- Лінія відрізу -------------------------------------------------------

ПОВІДОМЛЕННЯ

від "___" ____________ 20__ року

№ _______________________________-ВПП


 

На виконання пункту 64.7 статті 64 глави 6 розділу II Податкового кодексу України Державна фіскальна служба України повідомляє, що платника податків:

____________________________________ ,
(найменування платника податків)

податковий номер

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

,

згідно з наказом ДФС України від "___" ___________ 20__ року № ______ включено до Реєстру великих платників податків на підставі досягнення ним критеріїв, визначених підпунктом 14.1.24 пункту 14.1 статті 14 розділу I Податкового кодексу України.

 

Обсяг доходу від усіх видів діяльності за результатами попереднього року перевищує п'ятсот мільйонів гривень
 
 


 

 

Загальна сума сплачених до Державного бюджету України податків за платежами, контроль за якими покладено на контролюючі органи, за друге півріччя попереднього року та перше півріччя поточного року перевищує дванадцять мільйонів гривень

 

Згідно з абзацом другим пункту 64.7 статті 64 глави 6 розділу II Податкового кодексу України у разі включення платника податків до Реєстру великих платників податків на ______ рік на нього поширюється обов'язок стати на облік в одному з визначених у переліку контролюючих органів, що здійснюють супроводження великих платників податків, наведеному на зворотному боці цього повідомлення.

Для зміни основного місця обліку _______________________________________________________
                                                                                  (найменування платника податків)

необхідно до "___" ____________ 20__ року подати заяву про взяття на облік до контролюючого органу, що здійснює супроводження великих платників податків.

         

 

Керівник (заступник керівника) Державної фіскальної служби України
 

_________________
(підпис)

______________________
(ініціали, прізвище)

М. П.

 

 

 

Зворотний бік повідомлення

Перелік контролюючих органів, що здійснюють супроводження великих платників податків:

1.   _____________________________, місцезнаходження: __________________________,
        (найменування контролюючого органу)                                                                   (адреса)

      тел. ____________________;

2.   _____________________________, місцезнаходження: __________________________,
        (найменування контролюючого органу)                                                                   (адреса)

      тел. ____________________;

3.   _____________________________, місцезнаходження: __________________________,
        (найменування контролюючого органу)                                                                    (адреса)

      тел. ____________________.


 



Додаток 3
до Порядку формування Реєстру
великих платників податків
(пункт 4 розділу III)


 

 

Форма № 2-ВПП

 


КОРІНЕЦЬ РІШЕННЯ від "___" ____________ 20__ року № _________________

про зміну основного місця обліку та переведення на облік у контролюючий орган, що здійснює супроводження великих платників податків, чи інший контролюючий орган

 

 

________________________________________ ,
(найменування платника податків)

податковий номер

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

Рішення отримано "___" ____________ 20__ року

 

Посадовою особою платника податків

Повідомлення про вручення

 
________________________________________________
(підпис та ініціали, прізвище посадової особи платника податків)

(місце приклеювання повідомлення про вручення)

 


 

--------------------------------------------------------- Лінія відрізу -----------------------------------------------------

 

РІШЕННЯ

від "___" ____________ 20__ року

№ ______________

про зміну основного місця обліку та переведення на облік до контролюючого органу, що здійснює супроводження великих платників податків, чи іншого контролюючого органу

_____________________________________ ,
(найменування платника податків)

податковий номер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

         


 

 

У зв'язку з невиконанням _______________________________________________________________
                                                                              (найменування платника податків)

вимог абзацу четвертого пункту 64.7 статті 64 глави 6 розділу II Податкового кодексу України та керуючись абзацом п'ятим цього пункту,

ВИРІШИВ:

1. Змінити основне місце обліку великого платника податків

_____________________________________ ,
(найменування платника податків)

Продовження додатка 3

податковий номер

 

 

 

 

 

 

 

 

 

,


шляхом переведення його на облік до

_____________________________________________________________________________________.
                      (найменування контролюючого органу, що здійснює супроводження великих платників податків,  
чи іншого контролюючого органу)

2. Надіслати інформацію про прийняття цього рішення до:

1) __________________________________________________________________________________;
                                (найменування контролюючого органу, де перебуває на обліку великий платник податків)
2) ___________________________________________________________________________________
                                 (найменування контролюючого органу за новим місцем обліку великого платника податків)

для вжиття заходів щодо переведення платника податків відповідно до розділу X Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09 грудня 2011 року № 1588, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 29 грудня 2011 року за № 1562/20300.


 

Керівник (заступник керівника) Державної фіскальної служби України
 

_________________
(підпис)

______________________
(ініціали, прізвище)

М. П.

 

 

 



Інші НПА

Наказ Мінприроди №367 від 13.10.2015 Про внесення змін до Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів Наказ Мінприроди №389 від 20.07.2009 Про затвердження Методики розрахунку розмірів відшкодування збитків, заподіяних державі внаслідок порушення законодавства про охорону та раціональне використання водних ресурсів Наказ Мін'юст №2255/5 від 10.11.2015 Про скасування рішення про державну реєстрацію нормативно-правового акта Постанова Правління НБУ №806 від 19.11.2015 Про розрахунок банками України нормативів капіталу з урахуванням кредитного ризику Наказ МФУ №1007 від 13.11.2015 Про затвердження Порядку проведення підтвердження відповідності реєстраційних даних фізичної особи даним Державного реєстру фізичних осіб – платників податків на запити суб’єктів інформаційних відносин Наказ МФУ №210 від 24.02.2015 Про затвердження Порядку обробки персональних даних у базі персональних даних - Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків Наказ МФУ №897 від 20.10.2015 Про затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємствПро затвердження форми Податкової декларації з податку на прибуток підприємств Наказ Мінсоцполітики №1024 від 22.10.2015 Про внесення змін до наказу Міністерства соціальної політики України від 08 жовтня 2014 року № 738 Розпорядження КМУ №1186 від 18.11.2015 Про утворення державного закладу Меморіальний комплекс Героїв Небесної Сотні - Музей Революції гідності Розпорядження КМУ №1185 від 18.11.2015 Про утворення Організаційного комітету та затвердження плану заходів з підготовки та відзначення у 2015 році Дня Гідності та Свободи