Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Наказ СБУ № 545 від 25.08.2015 Про затвердження Інструкції про порядок взаємного використання систем відеоспостереження Служби безпеки України, Управління державної охорони України та Міністерства внутрішніх справ України

СЛУЖБА БЕЗПЕКИ УКРАЇНИ
УПРАВЛІННЯ ДЕРЖАВНОЇ ОХОРОНИ УКРАЇНИ
МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

НАКАЗ

25.08.2015  № 545/493/1017





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
14 вересня 2015 р.
за № 1100/27545


Про затвердження Інструкції про порядок взаємного використання систем відеоспостереження Служби безпеки України, Управління державної охорони України та Міністерства внутрішніх справ України

Відповідно до пункту 5 статті 7 Закону України “Про оперативно-розшукову діяльність”, статті 17 Закону України “Про Службу безпеки України”, статті 14 Закону України “Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб” та пункту 8 Положення про Міністерство внутрішніх справ України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 серпня 2014 року № 401, НАКАЗУЄМО:

1. Затвердити Інструкцію про порядок взаємного використання систем відеоспостереження Служби безпеки України, Управління державної охорони України та Міністерства внутрішніх справ України, що додається.

2. Начальникам Управління правового забезпечення та Управління спеціального зв’язку Служби безпеки України забезпечити подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступників Голови Служби безпеки України, Начальника Управління державної охорони України і Міністра внутрішніх справ України відповідно до розподілу функціональних обов’язків.

4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Голова
Служби безпеки України


В. Грицак


Начальник Управління
державної охорони України


В. Гелетей


Міністр
внутрішніх справ України


А. Аваков







ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Служби безпеки України,
Управління державної
охорони України,
Міністерства внутрішніх
справ України
25.08.2015 № 545/493/1017





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
14 вересня 2015 р.
за №1100/27545


ІНСТРУКЦІЯ
про порядок взаємного використання систем відеоспостереження Служби безпеки України, Управління державної охорони України та Міністерства внутрішніх справ України

1. Ця Інструкція визначає організацію взаємного використання систем відеоспостереження, що належать Службі безпеки України (далі - СБУ), Управлінню державної охорони України (далі - УДО України) і Міністерству внутрішніх справ України і встановлюються ними у громадських місцях.

2. У цій Інструкції терміни вживаються в таких значеннях:

використання систем відеоспостереження - експлуатація систем відеоспостереження власником, підключення до системи відеоспостереження віддалених користувачів;

віддалені користувачі системи відеоспостереження - уповноважені підрозділи СБУ, УДО України, МВС;

власник системи відеоспостереження - СБУ, УДО України та МВС є власниками систем відеоспостереження;

картка доступу - картка з даними або дані, що призначені для підключення до системи відеоспостереження з метою розмежування та/або обмеження доступу до відеоінформації;

кінцевий термінал - пристрій, що призначений для відображення візуальної інформації, отриманої за допомогою системи відеоспостереження;

система відеоспостереження - сукупність відеокамер, телевізійних камер, каналів зв’язку, пристроїв для збереження, обробки, відтворення, перетворення відеоінформації, інших технічних засобів та кінцевих терміналів.

Інші терміни, що використовуються в цій Інструкції, вживаються у значеннях, наведених у законах України “Про інформацію” та “Про телекомунікації”.

3. Система відеоспостереження не призначена для обробки інформації з обмеженим доступом, вимога щодо захисту якої встановлена законодавством України.

4. Встановлення систем відеоспостереження здійснюється власником, виходячи з аналізу оперативної та криміногенної обстановки у громадських місцях та за умови відповідного фінансування.

5. Взаємне використання систем відеоспостереження СБУ, УДО України та МВС здійснюється на безоплатній основі.

6. Підключення віддалених користувачів до системи відеоспостереження здійснюється:

в СБУ - на підставі мотивованого письмового звернення Начальника УДО України та/або Міністра внутрішніх справ України або їх заступників відповідно до розподілу функціональних обов’язків до Голови СБУ або його заступника відповідно до розподілу функціональних обов’язків;

в УДО України - на підставі мотивованого письмового звернення Голови СБУ та/або Міністра внутрішніх справ України або їх заступників відповідно до розподілу функціональних обов’язків до Начальника УДО України або його заступника відповідно до розподілу функціональних обов’язків;

в МВС - на підставі мотивованого письмового звернення Голови СБУ та/або Начальника УДО України або їх заступників відповідно до розподілу функціональних обов’язків до Міністра внутрішніх справ України або його заступника відповідно до розподілу функціональних обов’язків.

7. На підставі звернення власник системи відеоспостереження розробляє технічні вимоги на підключення відповідно до законодавства України.

8. Порядок проведення робіт із проектування, будівництва та прокладання телекомунікацій, монтажу, введення в експлуатацію та експлуатації систем відеоспостереження та кінцевих терміналів систем відеоспостереження СБУ, УДО України та МВС визначається державними стандартами України, технічними регламентами, технічними вимогами та здійснюється за рахунок коштів державного бюджету України, виділених на утримання СБУ, УДО України та МВС відповідно.

9. Власник системи відеоспостереження:

забезпечує налаштування та програмування карток доступу для підключення віддалених користувачів системи відеоспостереження;

розробляє методичні рекомендації (пам’ятки) для програмування кінцевих терміналів системи відеоспостереження та користування системою відеоспостереження;

покладає організацію та виконання цих заходів на відповідні підрозділи СБУ, УДО України або МВС згідно з розподілом функціональних обов’язків.

10. СБУ, УДО України та МВС забезпечують свої об’єкти кінцевими терміналами та створюють умови, що унеможливлюють безконтрольне використання систем відеоспостереження.

11. Гранична кількість кінцевих терміналів системи відеоспостереження в СБУ, УДО України та МВС визначається з урахуванням технічних можливостей системи відеоспостереження, погоджується з власником системи відеоспостереження та затверджується відповідно Головою СБУ, Начальником УДО України, Міністром внутрішніх справ України або їх заступниками відповідно до розподілу функціональних обов’язків.

12. У разі невиконання положень методичних рекомендацій (пам’ятки) для програмування кінцевих терміналів системи відеоспостереження та користування системою відеоспостереження кінцеве обладнання системи відеоспостереження відключається власником системи до усунення порушень, про що відповідний підрозділ власника системи письмово інформує СБУ, УДО України або МВС відповідно.

13. Загальне оперативно-технічне управління системою відеоспостереження здійснюють в межах компетенції уповноважені підрозділи СБУ, УДО України та МВС.

14. У разі виникнення будь-яких несправностей (відмови) у роботі системи відеоспостереження, перерви у роботі кінцевих терміналів системи відеоспостереження, СБУ, УДО України або МВС повідомляє чергового відповідного уповноваженого підрозділу власника системи відеоспостереження.

Начальник Управління
спеціального зв’язку СБУ


В. Ригін


Начальник Департаменту
підготовки та проведення
охоронних заходів
УДО України




С. Логвін


Начальник
Департаменту матеріального
забезпечення МВС



І. Наумов



Інші НПА

Наказ СЗРУ №302 від 19.08.2015 Про затвердження Положення про Комісію з питань розгляду матеріалів про визнання учасниками бойових дій у Службі зовнішньої розвідки України та Інструкції про порядок видачі посвідчень учасника бойових дій, нагрудних знаків “Ветеран війни - учасник бойових дій” та листів талонів на право одержання проїзних квитків з 50-відсотковою знижкою їх вартості у Службі зовнішньої розвідки України Наказ СЗРУ №302-a від 19.08.2015 ІНСТРУКЦІЯ про порядок видачі посвідчень учасника бойових дій, нагрудних знаків “Ветеран війни - учасник бойових дій” та листів талонів на право одержання проїзних квитків з 50-відсотковою знижкою їх вартості у Службі зовнішньої розвідки України Наказ Мін'юст №1926/5 від 12.10.2015 Про затвердження Змін до деяких нормативно-правових актів Міністерства юстиції України Наказ Мін'юст №1802/5 від 22.09.2015 Про внесення змін до Інструкції з організації примусового виконання рішень Наказ МФУ №474 від 31.08.2015 Про затвердження Змін до Порядку обліку платників податків і зборів та Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість Наказ МФУ №474-a від 31.08.2015 ЗМІНИ до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість Наказ Мінрегіон №208/172 від 28.08.2015 Про визнання таким, що втратив чинність, наказу Державного комітету України із земельних ресурсів, Генеральної прокуратури України від 10 березня 2010 року № 225/15 Наказ Мінінфраструктури №362 від 11.09.2015 Про внесення змін до Порядку проведення конкурсу та видачі дозвільних документів Європейської Конференції Міністрів Транспорту Наказ Мінекономрозвитку №1144 від 15.09.2015 Про затвердження Порядку зберігання та застосування національних еталонів Наказ Мінекономрозвитку №1151 від 17.09.2015 Про затвердження форми заявки на призначення органу з сертифікації в державній системі сертифікації