Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова Центрвиборчком № 401 від 08.10.2015 Про скасування постанови Слов’янської міської виборчої комісії Донецької області від 8 жовтня 2015 року № 42

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ
 
ПОСТАНОВА
 
від 8 жовтня 2015 року № 401
 
Про скасування постанови Слов’янської міської виборчої комісії Донецької області від 8 жовтня 2015 року № 42
 
До Центральної виборчої комісії 8 жовтня 2015 року надійшла копія постанови Слов’янської міської виборчої комісії Донецької області (далі - Слов’янська міська виборча комісія) від 8 жовтня 2015 року № 42 "Про відмову в реєстрації кандидата на посаду міського голови від Політичної Партії "Опозиційний Блок" Ляха В.М.", згідно з якою Слов’янська міська виборча комісія вирішила "відмовити в реєстрації кандидата від Політичної Партії "Опозиційний Блок" на посаду Слов’янського міського голови Ляха Вадима Михайловича на підставі ч. 4 ст. 43 Закону України "Про місцеві вибори".
 
Розглянувши зазначену копію постанови Слов’янської міської виборчої комісії, Центральна виборча комісія встановила.
 
Постановою Центральної виборчої комісії від 2 жовтня 2015 року № 385 "Про дострокове припинення повноважень усього складу Слов’янської міської виборчої комісії Донецької області" встановлено факт одноразового грубого порушення Слов’янською міською виборчою комісією вимог Закону України "Про місцеві вибори" (далі - Закон), у зв’язку з чим достроково припинено повноваження усього складу цієї виборчої комісії та зобов’язано Слов’янську міську виборчу комісію після сформування її нового складу вирішити питання щодо реєстрації кандидатом на посаду Слов’янського міського голови Ляха В.М., висунутого територіальною організацією Політичної партії "Опозиційний блок" у місті Слов’янськ Донецької області, до 6 жовтня 2015 року включно.
 
На виконання вказаної постанови Комісії Слов’янська міська виборча комісія 6 жовтня 2015 року прийняла постанову № 3 "Про відмову в реєстрації кандидата на посаду міського голови від Політичної Партії "Опозиційний блок" Ляха В.М.", якою вирішила "відмовити в реєстрації кандидата від Політичної Партії "Опозиційний Блок" на посаду Слов’янського міського голови Ляха Вадима Михайловича на підставі ч. 4 ст. 43 Закону України "Про місцеві вибори".
 
Центральна виборча комісія, розглянувши постанову Слов’янської міської виборчої від 6 жовтня 2015 року № 3, постановою від 7 жовтня 2015 року № 397 її скасувала, а також зобов’язала Слов’янську міську виборчу комісію, серед іншого, не пізніше 8 жовтня 2015 року повторно вирішити питання щодо реєстрації кандидата на посаду Слов’янського міського голови Донецької області Ляха В.М.
 
Скасовуючи вказану постанову, Комісія зауважила, що згідно з пунктом 4 частини п’ятнадцятої статті 27 Закону рішення виборчої комісії з розглянутого питання повинно містити посилання на положення нормативно-правових актів або рішення (положення рішень) Центральної виборчої комісії чи територіальної виборчої комісії, або судові рішення, якими керувалася комісія при його прийнятті.
 
Відповідно до частини другої статті 46 Закону рішення про відмову в реєстрації кандидата на посаду міського голови повинно містити вичерпні підстави для відмови, встановлені частиною першою цієї статті.
 
Натомість у постанові Слов’янської міської виборчої комісії від 6 жовтня 2015 року № 3 "Про відмову в реєстрації кандидата на посаду міського голови від Політичної Партії "Опозиційний Блок" Ляха В.М." відсутні посилання на положення статті 46 Закону, якими керувалася комісія при прийнятті зазначеного рішення, на що Центральна виборча комісія вказала у своїй постанові від 7 жовтня 2015 року № 397.
 
Проте Слов’янська міська виборча комісія проігнорувала вказані вимоги Закону та 8 жовтня 2015 року вдруге відмовила в реєстрації кандидата на посаду Слов’янського міського голови Ляха В.М. без посилання у своєму рішенні на відповідні положення статті 46 Закону, якими керувалася при прийнятті цього рішення.
 
Відтак Центральна виборча комісія зазначає.
 
Згідно з частиною третьою статті 19 Закону територіальні виборчі комісії зобов’язані діяти відповідно до Конституції України та законів України.
 
За змістом пункту 1 частини першої статті 19 Закону Центральна виборча комісія є виборчою комісією вищого рівня для всіх виборчих комісій з усіх місцевих виборів.
 
Частиною дев’ятнадцятою статті 27 Закону передбачено, що рішення територіальної виборчої комісії, яке суперечить законодавству України або прийняте з перевищенням її повноважень, може бути скасоване в установленому законом порядку територіальною виборчою комісією вищого рівня з відповідних місцевих виборів, Центральною виборчою комісією або судом. Територіальна виборча комісія вищого рівня, Центральна виборча комісія у такому випадку має право прийняти рішення по суті питання.
 
Крім того, згідно з пунктом 5 частини першої статті 24 Закону Центральна виборча комісія може з власної ініціативи у разі прийняття територіальною виборчою комісією незаконного рішення або її бездіяльності скасувати таке рішення та/або прийняти відповідне рішення.
 
З огляду на викладене Центральна виборча комісія вважає за необхідне скасувати постанову Слов’янської міської виборчої комісії від 8 жовтня 2015 року № 42 "Про відмову в реєстрації кандидата на посаду міського голови від Політичної Партії "Опозиційний Блок" Ляха В.М." як таку, що суперечить законодавству України про місцеві вибори.
 
Водночас Комісія вважає за доцільне з метою захисту виборчих прав суб’єктів виборчого процесу вирішити питання щодо реєстрації кандидатом на посаду Слов’янського міського голови Ляха В.М., висунутого територіальною організацією Політичної партії "Опозиційний блок" у місті Слов’янськ Донецької області.
 
Враховуючи викладене, відповідно до статті 19, пункту 5 частини першої статті 24, частини дев’ятнадцятої статті 27, статті 46 Закону України "Про місцеві вибори", керуючись статтями 11 - 13, частиною першою статті 16, пунктами 1, 9 статті 21 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:
 
1. Скасувати постанову Слов’янської міської виборчої комісії Донецької області від 8 жовтня 2015 року № 42 "Про відмову в реєстрації кандидата на посаду міського голови від Політичної Партії "Опозиційний Блок" Ляха В.М."
 
2. Зобов’язати голову Слов’янської міської виборчої комісії Донецької області забезпечити до 12 години 9 жовтня 2015 року доставку до Центральної виборчої комісії оригіналів поданих до цієї комісії документів щодо реєстрації Ляха В.М. кандидатом на посаду Слов’янського міського голови, висунутого територіальною організацією Політичної партії "Опозиційний блок" у місті Слов’янськ Донецької області.
 
3. Цю постанову надіслати Слов’янській міській виборчій комісії Донецької області, територіальній організації Політичної партії "Опозиційний блок" у місті Слов’янськ Донецької області, а також оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.
 
Голова 
Центральної виборчої комісії
 
 
М.ОХЕНДОВСЬКИЙ
 


Інші НПА

Постанова Центрвиборчком №397 від 07.10.2015 Про скасування постанови Слов’янської міської виборчої комісії Донецької області від 6 жовтня 2015 року № 3 Постанова Центрвиборчком №396 від 07.10.2015 Про окремі питання організації роботи Мирненської селищної виборчої комісії Мелітопольського району Запорізької області Наказ УДО України №564 від 22.09.2015 Про затвердження Порядку оренди і оплати орендованого жилого приміщення в Управлінні державної охорони України Постанова Правління НБУ №721 від 23.10.2015 Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України Розпорядження Нацкомфінпослуг №2107 від 03.09.2015 Про внесення змін до розпорядження Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 22 червня 2004 року № 1101 Розпорядження Держфінпослуг №1101 від 22.06.2004 Про затвердження Вимог до технічного забезпечення та інформаційних систем для ведення персоніфікованого обліку учасників недержавного пенсійного фонду Постанова НКРЕКП №2511 від 30.09.2015 Про внесення змін до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, від 31 березня 2015 року № 1171 Рішення НКЦПФР №1348 від 01.09.2015 Про затвердження Змін до Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів Наказ Мін'юст №1928/5 від 12.10.2015 Про внесення змін до Положення про експертно-перевірну комісію галузевого державного архіву Державної пенітенціарної служби України Наказ Мін'юст №1897/5 від 05.10.2015 Про затвердження Порядку обліку унікальних документів, які зберігаються у власників документів або уповноважених ними осіб, що перебувають у зонах комплектування архівних установ