Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Наказ Мінмолодьспорт № 28 від 08.07.2013 Про затвердження Правил спортивних змагань з веслування академічного

МІНІСТЕРСТВО МОЛОДІ ТА СПОРТУ УКРАЇНИ

НАКАЗ

08.07.2013  № 28





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 липня 2013 р.
за № 1264/23796


Про затвердження Правил спортивних змагань з веслування академічного

Відповідно до частини другої статті 40 Закону України "Про фізичну культуру і спорт", Указу Президента України від 28 лютого 2013 року № 96 "Про деякі заходи з оптимізації системи центральних органів виконавчої влади", з урахуванням пропозицій Федерації академічного веслування України та з метою забезпечення належної організації та проведення всеукраїнських змагань з веслування академічного НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Правила спортивних змагань з веслування академічного, що додаються.

2. Департаменту спорту вищих досягнень Держмолодьспорту (Артем'єв О. К.) подати цей наказ в установленому порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Визнати такими, що втратили чинність, Правила змагань з веслування академічного, затверджені заступником Міністра України у справах сім'ї, молоді та спорту Домашенком А. В. 15 квітня 2010 року.

4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

5. Контроль за виконанням цього наказу залишаю за собою.

Міністр

Р.С. Сафіуллін


ПОГОДЖЕНО:

Президент федерації
академічного веслування України





С. Рибак










ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства молоді
та спорту України
08.07.2013  № 28





Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
26 липня 2013 р.
за № 1264/23796


ПРАВИЛА
спортивних змагань з веслування академічного

I. Загальні положення

1. Веслування академічне

1. Ці Правила розроблено відповідно до вимог правил FISA та визначають основні засади організації та проведення спортивних змагань з веслування академічного, що проводяться на території України.

2. Веслування академічне - циклічний вид спорту, що визнаний в Україні. Спортсмени змагаються в човнах з виносними кочетами, сидячи спиною вперед на рухомих каретках ("банках").

3. Веслування академічне включено до програми Олімпійських ігор. У рік проведення Олімпійських ігор проводиться чемпіонат світу в неолімпійських класах човнів. Щороку проводяться міжнародні змагання: чемпіонат світу серед юніорів, чемпіонат світу серед молоді до 23-х років (U-23), етапи Кубка світу, чемпіонат світу серед дорослих та інші міжнародні регати.

4. Всеукраїнські змагання проводяться за програмою комплексних заходів, регат, чемпіонатів та кубків України у відповідних вікових групах.

5. Класи човнів та відповідні умовні позначення визначено пунктом 4 глави 6 розділу I цих Правил. Вирізняються олімпійські та неолімпійські класи човнів.

Олімпійські:

чоловіки - 1х, 2х, 4х, 2-, 4-, 8+, 2х л/в, 4- л/в;

жінки - 1х, 2х, 4х, 2-, 8+, 2х л/в.

Неолімпійські:

чоловіки - 2+, 4+, 1х л/в, 2- л/в, 4х л/в, 8+ л/в;

жінки - 4-, 1х л/в, 2- л/в, 4х л/в.

Неолімпійські види веслування: веслування в критих приміщеннях (на ергометрах), прибережне веслування та інші види веслування з використанням кочетів, паравеслування.

6. Міжнародна Федерація веслування академічного (далі - FISA) організовує та проводить змагання з веслування академічного в програмі Олімпійських ігор, вдосконалює систему проведення змагань, проводить чемпіонати світу, курує міжнародні змагання і проводить роботу щодо розвитку виду спорту та неолімпійських видів веслування, сприяє розширенню географії та вдосконаленню міжнародних правил змагань.

7. Федерація академічного веслування України (далі - ФАВУ) - громадська організація, основною метою якої є задоволення та захист законних соціальних, економічних, спортивних та інших спільних інтересів своїх членів, сприяння розвитку в Україні академічного веслування та підвищенню ролі фізичної культури і спорту у всебічному розвитку особистості, зміцненню здоров'я громадян, формуванню здорового способу життя.

2. Характер та види змагань

1. Змагання з веслування академічного проводяться за програмою олімпійських та неолімпійських видів веслування в одному чи декількох класах човнів та поділяються при необхідності на заїзди (перегони) відповідно до категорій веслярів, визначених на основі статевої належності і віку, та заїзди для веслярів легкої ваги та веслярів адаптивного веслування.

2. Класифікаційними змаганнями вважаються ті, в яких в одному заїзді стартує не менше трьох човнів.

3. За характером та умовами змагання з веслування академічного поділяються на особисті, командні та особисто-командні:

1) в особистих змаганнях визначається екіпаж-переможець і порядкові місця, зайняті рештою учасників;

2) у командних змаганнях визначаються місця, зайняті командами, що беруть участь у змаганнях. Командою вважається сукупність веслярів, які представляють адміністративно-територіальну одиницю, спортивне товариство, клуб тощо;

3) в особисто-командних змаганнях визначаються одночасно місця, зайняті екіпажами у кожному класі човнів та збірними командами організацій, які беруть участь у змаганнях.

4. Характер змагань визначається положенням про змагання. Клас змагань:

1) всеукраїнські змагання - захід, який внесено до Єдиного календарного плану фізкультурно-оздоровчих та спортивних заходів України, в якому беруть участь команди двох та більше областей і який проводиться з метою порівняння досягнень спортсменів та визначення переможців відповідно до Правил та затвердженого організатором змагань положення (регламенту) про змагання (далі - Положення), що відповідає визначеним центральним органом виконавчої влади у сфері фізичної культури і спорту вимогам. Участь у таких змаганнях спортсменів з інших країн не обов'язково надає їм статус міжнародних;

2) міжнародні змагання - чемпіонати світу FISA, Олімпійські ігри, континентальні чемпіонати та міжнародні регати. Міжнародні змагання з веслування доступні для спортсменів усіх федерацій, зареєстрованих FISA. Якщо веслярі беруть участь у міжнародних регатах під прапором національної федерації, вони повинні бути громадянами країни, у якій зареєстровано відповідну федерацію. Міжнародні змагання проводяться відповідно до правил змагань FISA;

3) міжнародні зустрічі - веслувальні регати, в яких передбачається участь спортсменів тільки конкретних національних федерацій, зареєстрованих у FISA. На міжнародних регатах та зустрічах FISA можуть бути зроблені винятки.

3. Принципи застосування цих Правил

1. Ці Правила регламентують діяльність організації, яка проводить змагання, суддівської колегії, обслуговуючого персоналу та визначають права та обов'язки учасників змагань.

2. Усі змагання в Україні проводяться згідно з цими Правилами. У випадку присутності в Положенні пунктів, що суперечать цим Правилам, суддівська колегія повинна керуватися цими Правилами.

4. Організація, яка проводить змагання

1. Організація, яка проводить змагання:

1) розробляє та затверджує Положення;

2) затверджує необхідну звітну документацію;

3) створює організаційний комітет змагань (далі - Оргкомітет);

4) затверджує суддівську колегію;

5) контролює хід підготовки місця змагань;

6) забезпечує присутність рятувальної служби в усі дні змагань;

7) забезпечує лікарсько-медичне обслуговування;

8) забезпечує друкування афіш, плакатів, оформлення місця змагань, участь преси та телебачення для висвітлювання змагань, а також нагородну атрибутику.

2. Усі питання про допуск учасників до змагань, пов'язані з їх належністю до будь-якої команди, а також їх спортивною кваліфікацією, вирішує організація, яка проводить змагання, чи призначена нею мандатна комісія.

5. Положення про змагання (регламент)

1. Положення - документ, що визначає умови проведення змагань, розробляється на календарний рік або у разі потреби на кожний окремий захід та затверджується організатором цього заходу.

2. Положення включає такі розділи:

1) ціль та завдання змагання;

2) строки і місце проведення змагання;

3) організація та керівництво проведенням змагання;

4) учасники змагання;

5) характер змагання (особисті, командні, особисто-командні);

6) програма проведення змагання;

7) безпека та підготовка місць проведення змагання;

8) умови визначення першості та нагородження переможців та призерів;

9) умови фінансування заходу та матеріального забезпечення учасників;

10) строки та порядок подання заявок на участь у змаганнях;

11) умови участі у змаганнях.

При необхідності в Положення можуть бути включені інші умови, які забезпечують якісне проведення конкретних змагань (організації, що беруть участь у змаганнях, та кількісний склад команди, підсумкова система визначення переможців, час і місце роботи мандатної комісії, проведення жеребкування, додаткові заходи безпеки спортсменів тощо).

3. Зміни в Положення може вносити тільки організація, яка його затвердила. Організації, що беруть участь у змаганнях, повинні бути поінформовані про всі зміни в Положенні письмово та не пізніше ніж за 30 днів до початку змагань.

4. Положення не повинно суперечити цим Правилам. Якщо такі суперечності існують, суддівська колегія зобов'язана керуватися цими Правилами.

6. Програма змагань

1. Програму змагань визначає організатор змагання. Програма вноситься в Положення.

2. На чемпіонатах України у всіх класах човнів по всіх вікових групах заїзди проводяться на дистанції 2000 м за виключенням: чемпіонатів серед юнаків та дівчат - 1500 м, молодших юнаків та дівчат, ветеранів, веслярів паравеслування - 1000 м та з неолімпійських видів веслування.

3. Довжина дистанції на окремих змаганнях визначається Положенням.

4. Організатор змагання може не вносити до програми змагань заїзди в окремих класах човнів.

№ з/п

Повна назва

Умовне позначення

Чоловіки:
юніори,
юнаки,
ветерани

Жінки:
юніорки,
дівчата,
ветерани

Чоловіки легкої ваги

Жінки легкої ваги

1

Четвірка розпашна із стерновим

4+

+

-

-

-

2

Двійка парна



+

+

+

+

3

Двійка розпашна без стернового

2-

+

+

+

+

4

Одиночка



+

+

+

+

5

Двійка розпашна із стерновим

2+

+

-

-

-

6

Четвірка розпашна без стернового

4-

+

+

+

-

7

Четвірка парна



+

+

+

+

8

Вісімка

8+

+

+

+

-


5. Головний суддя змагань за узгодженням з усіма офіційними представниками команд та організацією, що проводить змагання, може змінити послідовність заїздів до початку жеребкування.

6. Заїзди в кожному окремому класі човнів повинні бути закінчені не пізніше ніж за дві години до наступного етапу стартів човнів того самого класу. Інтервали між заїздами повинні бути не менше п'яти хвилин.

7. Заявки на участь у змаганнях

1. Попередні заявки подаються в організацію, яка проводить змагання.

2. Кожна організація, що бере участь у змаганнях, зобов'язана подати не пізніше ніж за 30 днів надруковані попередні заявки (якщо інше не затверджене Положенням).

3. У попередній заявці вказуються кількість човнів у кожному класі та кількість учасників змагань (додаток 1). Не пізніше ніж за п'ять днів до початку змагань Оргкомітет висилає усім організаціям, що беруть участь, список учасників, час та місце зборів представників команд для проходження мандатної комісії, проведення жеребкування, інформацію з правил руху на дистанції.

4. Поіменна заявка з розподілом основних і запасних учасників (додаток 2) подається у суддівську колегію змагань (мандатну комісію). До поіменної заявки додаються записи складу екіпажів (додаток 3).

5. Якщо екіпаж складений з веслярів різних спортивних організацій, вони всі включаються до відповідних письмових заявок, а в записі екіпажу обов'язковою є наявність підписів офіційних представників кожної з цих організацій.

6. На мандатну комісію разом з іншими документами подається протокол ознайомлення з інструкцією по дотриманню заходів безпеки при проведенні змагань з веслування академічного зі списком спортсменів і тренерів, їх особистими підписами про ознайомлення (додаток 4).

7. Екіпаж, який бере участь в особистому заліку, визначається представником команди до початку жеребкування.

8. Розподіл екіпажів по заїздах та стартових місцях (доріжках)

1. Розподіл екіпажів проводиться жеребкуванням. Допускається розсіювання сильніших екіпажів у заїздах попереднього (першого) етапу змагань без надання їм переваг по доріжках.

2. Час і місце жеребкування визначаються Положенням, а якщо це не встановлено, то головною суддівською колегією. На жеребкуванні мають бути присутні: представник організації, що проводить змагання, члени головної суддівської колегії та офіційні представники організацій, що беруть участь у змаганнях. Відсутність офіційних представників на жеребкуванні не є підставою для подання протесту на порядок розподілу екіпажів по заїздах та доріжках.

3. Порядок проведення перегонів (заїздів) та умови допуску екіпажів на наступні етапи змагання головний суддя повідомляє до початку жеребкування.

4. Кількість екіпажів, які стартують водночас, залежить від ширини дистанції і визначається відповідно до встановленої ширини кожної доріжки. Для чемпіонатів ця кількість повинна бути не менше 2-х і не більше 6-ти екіпажів.

5. Якщо кількість заявлених екіпажів перевищує чисельність стартових місць, змагання проводяться в декілька етапів. Порядок розподілу учасників по заїздах та система кваліфікації представлені у таблицях (додаток 5).

6. Допуск екіпажів до наступних етапів змагань проводиться на підставі місця, зайнятого в заїзді, і не залежить від показаного часу на дистанції. Винятком можуть бути заїзди, якщо у Положенні наведено іншу схему кваліфікації.

7. Переможцям та лідерам попередніх заїздів надається можливість стартувати в наступному етапі по найкращих доріжках. Такими доріжками вважаються ті, що розташовані найближче до центру дистанції (при 6-ти водних доріжках переможцям надаються 3 та 4, а другим та третім екіпажам відповідно 2, 5 та 1, 6). При цьому вказані доріжки між лідерами розігруються жеребкуванням.

8. На всіх етапах змагань, за винятком попередніх заїздів, у випадку явної переваги крайніх доріжок над центральними внаслідок погодних умов, про що рада суддівської колегії приймає відповідне рішення не пізніше ніж за 5 хвилин до старту заїзду, стартер може змінити розташування екіпажів на стартових місцях, не змінюючи номери доріжок, що визначені при жеребкуванні.

9. Якщо в попередньому заїзді екіпаж не стартував або не закінчив дистанцію з поважних причин, то для його допуску до наступного етапу змагань суддівська колегія повинна зобов'язати екіпаж пройти дистанцію, встановивши йому контрольний час на рівні останнього екіпажу, який увійшов до наступного етапу змагань у даному класі човнів.

10. Якщо організація відмовляється від участі у змаганнях свого екіпажу, вона зобов'язана зробити письмову заяву про зняття із заїзду не пізніше однієї години до старту цього заїзду. Після цього строку заяви про зняття не приймаються. Відмова вважається такою, що не може бути відізваною. У такому випадку можливе проведення нового жеребкування. Якщо екіпаж не був знятий представником команди та не вийшов на старт, головна суддівська колегія може повідомити в письмовій формі керівництво організації, яку цей екіпаж представляє.

11. При відмові екіпажу від участі у відбірковому, напівфінальному та фінальному заїздах на його місце рішенням головного судді може бути допущений інший екіпаж, що посів в заїзді попереднього етапу місце, наступне за екіпажем, який відмовився.

12. Жеребкування учасників відбіркових, напівфінальних та фінальних заїздів проводиться не пізніше 30 хвилин після закінчення останнього попереднього заїзду у кожному класі човнів.

13. Після жеребкування на будь-якому з етапів змагань заявки на участь не приймаються.

9. Заміна учасників

1. Організації мають право замінити своїх учасників (до половини членів екіпажу, а також стернового) із складу спортсменів, які допущені до змагань.

2. Заяву про заміну веслярів будь-якого екіпажу подають у письмовому вигляді офіційні представники команд у суддівську колегію за встановленою формою (додаток 6).

3. Заміни проводяться за годину до початку першого етапу змагань у відповідному класі човнів. Після цього строку заяви про заміну не приймаються, а самостійно замінені екіпажі до старту не допускаються.

4. Допускається заміна хворих або травмованих веслярів та стернових (за виключенням спортсменів, які змагаються в одиночці) на будь-якому етапі змагань, в тому числі у фіналі, за умови пред'явлення документа, що підтверджує хворобу, або за рішенням лікаря змагань.

5. Замінений по хворобі весляр вже не може брати участь в даних змаганнях, незважаючи на стан його здоров'я.

II. Учасники змагань

1. Веслярі та стернові

1. Учасниками змагань вважаються: спортсмени - веслярі та стернові, офіційні представники команд, тренери, судді та обслуговуючий персонал.

2. До участі у змаганнях можуть бути допущені тільки спортсмени, які уміють плавати, мають дозвіл лікаря на участь, відповідають віковим та кваліфікаційним вимогам Положення, мають дійсний страховий поліс та ознайомлені з інструкцією по дотриманню заходів безпеки при проведенні змагань з веслування академічного (додаток 7).

3. Змагання проводяться серед таких категорій веслярів:

молодші юнаки та дівчата - 13-14 років;

юнаки та дівчата - 15-16 років;

юніори та юніорки - 17-18 років;

молодь до 23 років "U-23" - 19-22 роки;

чоловіки та жінки - 23 роки та старші;

чоловіки та жінки легкої ваги - 19 років та старші;

веслярі-ветерани - 27 років та старші;

веслярі паравеслування - чоловіки та жінки;

веслярі прибережного веслування - чоловіки та жінки.

4. Вікова категорія визначається кількістю повних років, що рахуються з дня народження учасника до 31 грудня того року, в якому проводиться змагання.

5. Організація, яка проводить змагання, може дозволити брати участь у змаганнях старшої вікової групи окремим спортсменам молодшої вікової групи, якщо на це є спеціальний медичний дозвіл (крім ветеранів).

6. Юніори. Весляр чи стерновий вважається юніором тільки до 31 грудня того року, в якому він досягає 18-річного віку. Після цієї дати він переходить в категорію молодь до 23-х років (U-23).

7. Молодь до 23-х років (U-23). Весляр чи стерновий входить до категорії молодь до 23-х років (U-23) тільки до 31 грудня того року, в якому він досягає 22-річного віку. Після цієї дати він переходить в категорію дорослих.

8. Дорослі веслярі. Весляр чи стерновий входить до категорії дорослих з 01 січня того року, в якому він досягає 23-річного віку.

9. Веслярі легкої ваги. Перегони серед спортсменів категорії "легка вага" включені в програму змагань серед молоді до 23-х років та дорослих спортсменів.

Веслярі легкої вагової категорії повинні важити не більше: чоловіки - 72,5 кг, жінки - 59 кг. Середня вага екіпажу легкої ваги має бути не більше: чоловіки - 70 кг, жінки - 57 кг. Вага стернових не враховується.

Веслярі легкої ваги зважуються у майках та шортах на вагах не менше ніж за годину і не більш ніж за дві години до свого першого заїзду в кожний день змагань та в кожному класі човнів.

Якщо перший заїзд відкладається або скасовується, веслярі легкої ваги не зобов'язані зважуватися ще раз у той самий день.

При зважуванні контрольній комісії має бути пред'явлений паспорт або інший документ, що посвідчує особу.

10. Стернові. Стернові вважаються членами екіпажів.

В жіночому екіпажі чоловік не може бути стерновим, а в чоловічому - жінка, однак винятком є категорія ветеранів та веслярів паравеслування.

У змаганнях серед дорослих для стернових не встановлюється вікове обмеження, але стерновий юніорського екіпажу повинен бути юніором.

Мінімальна вага стернового (одягненого у майку та шорти):

55 кг - для чоловічих екіпажів, включаючи юніорів-чоловіків;

50 кг - для жіночих екіпажів, юніорів-жінок, юнаків і дівчат, ветеранів та веслярів паравеслування.

Для доповнення ваги, яка необхідна стерновому, додається баласт вагою до 10 кг (в екіпажах молодшого юнацького віку - до 15 кг), який розміщується якомога ближче до стернового. Жодна з частин його одягу не враховується як баласт.

Стернові зважуються на перевірених вагах не менш ніж за одну годину і не більше ніж за дві години до першого їх заїзду кожного дня змагань. Контрольна комісія має право на додаткове зважування баласту після заїзду.

При зважуванні до контрольної комісії має бути надано паспорт або інший документ з фотокарткою, що посвідчує особу.

11. Веслярі-ветерани. Весляр має право брати участь у змаганнях категорії ветеранів з 01 січня того року, в якому він досягає 27-річного віку, а також за умови, що протягом одного року він не брав участі в національних та міжнародних змаганнях як дорослий спортсмен.

Змагання змішаних екіпажів (мікс) серед ветеранів проводяться за умови, що половина екіпажу (крім стернових) представлена чоловіками, а половина - жінками. Стерновий може бути будь-якої статі. Ветерани розподіляються на дев'ять вікових категорій (вік стернового не враховується):

наймолодший вік веслярів - 27 років (категорія А);

середній вік екіпажу не менше 36 років (категорія Б);

середній вік екіпажу не менше 43 років (категорія В);

середній вік екіпажу не менше 50 років (категорія Г);

середній вік екіпажу не менше 55 років (категорія Д);

середній вік екіпажу не менше 60 років (категорія Є);

середній вік екіпажу не менше 65 років (категорія Ж);

середній вік екіпажу не менше 70 років (категорія З);

середній вік екіпажу не менше 75 років (категорія І).

Кількість видів програми перегонів визначається Положенням. Для чемпіонатів України організація, яка проводить змагання, може не включати деякі види, якщо в попередніх змаганнях того самого рівня було менше 6-ти учасників, об'єднуючи їх із найближчою віковою категорією, за винятком категорій Ж, З, І. Визначення переможців регламентується Положенням про змагання.

Довжина дистанції на чемпіонаті України має бути 1000 м, у решті змагань - згідно з Положенням.

Ветерани є відповідальними за стан власного здоров'я.

12. У змаганнях з прибережного веслування існує єдина категорія веслярів - чоловіки та жінки. Не існує жодних додаткових категорій.

13. Веслярі паравеслування. Паравеслування доступне для дорослих веслярів, які мають специфічні вади здоров'я. Заїзди проводяться на одиночках серед чоловіків (ASW1X) та жінок (ASM1X), четвірках змішаних із стерновим (LTAMix4+), двійках парних змішаних (LTAMix2X). У змаганнях змішаних екіпажів беруть участь чоловіки та жінки, перебуваючи безпосередньо в одному човні. Дистанція - 1000 м.

LTA4+ - клас розпашних човнів, що обладнані рухомими сидіннями та місцем для стернового на кормі. У цьому виді беруть участь люди з ушкодженнями слухового апарату, зору й іншими захворюваннями, що не обмежують рух (використовуються ноги, спина, руки).

TA2X - клас парних човнів, що обладнаний нерухомими сидіннями. У цьому виді беруть участь люди з ампутованими нижніми кінцівками - (спортсмен веслує тільки руками та спиною).

ASW1X, ASM1X - клас човна-одиночки, що обладнаний нерухомим сидінням. Участь беруть спортсмени з травмами опорно-рухового апарату - травми спинного мозку, церебральний параліч (спортсмен веслує тільки руками).

Інвентар і устаткування, пристосовані для веслярів з обмеженими можливостями, - корпуси човнів ідентичні звичайним човнам, але можуть бути обладнані спеціальними сидіннями, які змінюються відповідно до потреб конкретного спортсмена, тому допускається введення додаткових категорій у паравеслуванні.

14. Спортсмени мають право звертатися із заявами або проханнями до суддів на старті, на фініші або до судді-арбітра заїзду, заявити усний протест з приводу будь-яких порушень цих Правил. Для цього одразу після фінішу стерновий або весляр підіймає руку та звертається до судді для того, щоб протест був розглянутим.

15. Спортсмени зобов'язані:

1) суворо дотримуватись цих Правил, норм поведінки, моралі та етики;

2) знати і дотримуватись порядку, встановленого на водній акваторії, знати час і місце тренувань, правила руху човнів на дистанції, їх розміщення в елінгах тощо;

3) бути дисциплінованими, коректними та ввічливими, не допускати ненормативної лексики та жестів у відношенні до інших учасників змагань, обслуговуючого персоналу та глядачів;

4) виконувати усі розпорядження та вказівки суддів;

5) вести чесну спортивну боротьбу на дистанції та не припиняти боротьби, за виключенням непередбачених небезпечних випадків;

6) під час перегонів не допускати навмисних дій з метою зашкодити суперникам;

7) дотримуватись вимог заходів безпеки під час тренувань та участі у змаганнях;

8) не вступати з суддями у суперечку і не демонструвати своє невдоволення їх рішеннями;

9) бути одягненими в однакову для всіх спортивну форму (збірний екіпаж повинен також виступати в однаковому одязі);

10) не входити в стартову зону без запрошення судді;

11) зупинятися, коли човни, які змагаються на дистанції, досягають їх місцезнаходження;

12) суворо дотримуватись правил руху в межах акваторії змагальної дистанції, в тому числі у зонах тренувань та відпочинку;

13) екіпажам забороняється пересікати фінішну лінію у будь-якому напрямку під час фінішування човнів з іншого заїзду.

16. Санкції за порушення цих Правил спортсменами:

1) за невиконання спортсменами своїх обов'язків суддівською колегією можуть бути застосовані: зауваження, попередження, зняття із заїзду, дискваліфікація на змагання;

2) два зауваження з приводу одного й того самого порушення ведуть до попередження;

3) два попередження, що одержує екіпаж при підготовці до старту чи під час заїзду, ведуть до зняття із заїзду;

4) дискваліфікація учасника на одне змагання при порушенні цих Правил, при неетичній поведінці може бути застосована головною суддівською колегією, а на більш довгий час -  Федерацією академічного веслування України на підставі представлення суддівської колегії змагань.

2. Офіційні представники команд, тренери

1. Кожна організація, яка бере участь у змаганнях, призначає свого офіційного представника команди, прізвище якого вказується у поіменній заявці.

2. Офіційний представник повинен знати та дотримуватись цих Правил та Положення.

3. Офіційний представник несе відповідальність за:

своєчасну подачу заявки, записів екіпажів та інших необхідних документів;

ознайомлення тренерів та спортсменів з інструкцією по дотриманню заходів безпеки при проведенні змагань з веслування;

дисципліну учасників;

знання учасниками цих Правил та Положення;

доставку запасного інвентарю до місця старту;

своєчасне інформування своїх учасників про всі рішення суддівської колегії та організації, яка проводить змагання;

своєчасну явку команди на старт, церемонію відкриття змагань та нагородження;

виклик в суддівську колегію та на допінговий контроль, на зважування човнів, стернових та веслярів легкої ваги.

4. Офіційний представник зобов'язаний бути присутнім на засіданнях суддівської колегії, коли вони проводяться спільно з офіційними представниками команд. Його відсутність не є підставою для протесту стосовно прийнятих на засіданнях рішень.

5. Офіційний представник має право одержувати інформацію з питань проведення змагань від членів головної суддівської колегії.

6. Офіційний представник зобов'язаний виконувати всі розпорядження та вимоги суддівської колегії. Якщо він з чим-небудь не згоден, то має право подати в суддівську колегію письмову заяву. Але це не звільняє його від обов'язків виконувати розпорядження суддівської колегії або організації, яка проводить змагання, до прийняття рішення відносно його заяви.

7. Офіційному представникові забороняється втручатися в дії суддівської колегії та осіб, які проводять змагання.

8. Офіційний представник, який свідомо порушив ці Правила або проявив нетактовність відносно суддів та інших учасників змагань, а також у разі неетичної поведінки відстороняється головним суддею від своїх обов'язків на змаганнях, а за рішенням Федерації академічного веслування України і на інші змагання. Його функції продовжує виконувати інша особа (тренер чи спортсмен) із цієї самої команди. Інформація надається відповідній організації, яку ця особа представляла.

9. Тренер, як і офіційний представник команди, відповідає на змаганнях за членів його команди, контролює виконання ними цих Правил та вимог Положення; відповідає за дотримання правил безпеки на воді, дисципліни на березі у місцях розміщення та харчування, в інших місцях суспільного користування; забезпечує своєчасну підготовку інвентарю та спортивної форми учасників.

10. Тренер зобов'язаний ознайомити веслярів з інструкцією по дотриманню заходів безпеки при проведенні змагань з веслування академічного.

11. Тренеру забороняється втручатися у дії суддівської колегії та осіб, які проводять змагання. Він може звертатися до суддівської колегії із заявами або пропозиціями через офіційного представника своєї організації.

12. Тренер, який допускає свідоме порушення цих Правил членами його команди або відмовляється виконувати вимоги суддівської колегії, веде себе неетично, може бути усуненим головним суддею змагань з місця проведення змагань, про що повідомляється в організацію, яку він представляє.

13. Офіційний представник і тренер не мають права залишати місця проведення змагань, не будучи упевненими в тому, що всі екіпажі їх команди закінчили змагання. На змаганнях з роздільним стартом та на довгі дистанції вони повинні доповісти старшому судді на фініші про всіх учасників своєї команди, які зійшли з дистанції.

14. При участі у змаганнях невеликих за кількістю команд веслярів функції офіційного представника можуть виконуватися тренером команди, а у виключних випадках, при його відсутності, членом команди. Якщо у заявці не великої за кількістю учасників команди не вказується офіційний представник, він призначається головним суддею змагань.

15. Під час заїзду тренеру чи представнику забороняється у будь-якій формі надавати веслярам або стерновим вказівки за допомогою радіотелефонного зв'язку чи інших технічних засобів, здійснювати супровід заїзду (лідирування) на будь-якому технічному засобі. За порушення цього пункту цих Правил суддівська колегія накладає стягнення на екіпаж відповідної команди.

3. Забезпечення безпеки учасників

1. Безпосереднім обов'язком головної суддівської колегії та Оргкомітету має бути забезпечення безпеки веслярів.

2. У всіх випадках служби медичного обслуговування та порятунку повинні бути готові до дій як на суші, так і на воді протягом змагань.

3. План-схема дистанції з позначенням порядку руху під час змагань та тренувань мусить бути розташований у доступних для учасників місцях.

4. Вибір акваторії для змагань, розміщення дистанції, місць старту та фінішу проводиться з розрахунку спроможності забезпечення безпеки учасників.

5. Забороняється проведення змагань у місцях судноплавства, на відкритих водоймищах вдалині від берега, на річках із сильною течією. У разі можливого судноплавства необхідно організувати чергування відповідних підрозділів, які відповідають за організацію безпеки на воді.

6. На першому засіданні суддівської колегії спільно з офіційними представниками команд проводиться інструктаж про заходи безпеки на воді, де особлива увага звертається на порядок руху човнів на дистанції та на особливості акваторії, а представникам надається інструкція по дотриманню заходів безпеки для доведення до відома всіх учасників.

7. Змагання дозволяється проводити тільки при наявності катера рятувальної служби з рятувальниками та медичного персоналу.

8. При виникненні умов, які загрожують безпеці спортсменів (сильний вітер, велика хвиля, гроза, темрява, виникнення на дистанції або біля неї сторонніх предметів, човнів тощо), змагання підлягають припиненню.

9. Вихід на воду для участі в заїздах або тренувань дозволяється тільки човнам, які обладнані згідно з вимогами цих Правил.

4. Медичне обслуговування учасників

1. Медичне обслуговування передбачає:

присутність лікаря на місці проведення змагань;

наявність аптечки з медикаментами та перев'язувальними матеріалами;

постійний санітарно-гігієнічний контроль за місцями розташування та харчування учасників змагань;

спроможність негайної доставки потерпілих до медичної установи.

2. Медичні робітники, які обслуговують змагання, повинні мати добре видимі розпізнавальні знаки.

3. При проведенні змагань з роздільним стартом на довгій дистанції повинні бути передбачені додаткові пости медичної допомоги із засобами транспортування потерпілих.

4. Про місця розташування постів медичної допомоги повинні бути поінформовані члени суддівської колегії, офіційні представники команд, тренери та учасники.

III. Суддівська колегія змагань

1. Склад суддівської колегії

1. Суддівська колегія затверджується не пізніше ніж за 20 днів до початку змагань організацією, яка проводить змагання, на підставі представлення президії колегії суддів відповідної федерації.

2. Чисельний склад суддівської колегії визначається відповідно до кількості учасників згідно з таблицею:

Члени суддівської колегії

Кількість учасників змагань

до 200

до 300

понад 300

Головний суддя

1

1

1

Замісник головного судді із загальних питань

1

1

1

Заступник головного судді з матеріально-технічного забезпечення

1

1

1

Заступник головного судді з медичного забезпечення

1

1

1

Головний секретар

1

1

1

Секретар

4

5

6

Старший суддя контрольної комісії

1

1

1

Суддя контрольної комісії

2

3

4

Старший суддя на старті (стартер)

1

1

1

Суддя на старті

1

1

1

Помічник судді на старті

1

1

2

Суддя стартової зони

1

1

1

Старший арбітр

1

1

1

Арбітр

3

4

5

Старший суддя на фініші

1

1

1

Суддя на фініші

3

4

5

Секретар фінішу

1

1

1

Старший секундометрист

1

1

1

Секундометрист на фініші

1

2

3

Секундометрист на відрізках дистанції

3

3

3

Секретар секундометристів

1

1

1

Старший суддя-інформатор

1

1

1

Суддя-інформатор

1

2

3

Старший суддя з нагородження

1

1

1

Суддя з нагородження

-

1

2

Суддя інформаційного бюро

-

-

1

Всього

34

40

48


3. Чисельний склад обслуговуючого персоналу визначається відповідно до кількості учасників згідно з таблицею:

Обслуговуючий персонал

Кількість учасників змагань

до 200

до 300

понад 300

Медично-санітарні робітники

2

3

4

Медичні робітники допінг-контролю

2

2

4

Комендант змагань

1

1

1

Начальник дистанції

1

1

1

Робітник на дистанції

2

3

4

Рятувальники на катерах

2

3

4

Мотористи катерів арбітрів

4

5

6

Контролери - утримувачі човнів

7

12

12

Друкарки

2

2

3

Оператори хронометражу, фотофінішу

2

3

4

Начальник зв'язку

1

1

1

Телефоністи, радисти

2

3

4

Оператори копіювальної техніки

1

2

3

Майстер з ремонту човнів

1

1

2

Група нагородження

1

2

3

Робітник гідрометеослужби

1

2

2

Всього

32

46

58


4. Зі складу суддівської колегії виділяється головна суддівська колегія (далі - ГСК), до складу якої входять представник організації, що проводить змагання, головний суддя змагань, голова мандатної комісії, головний секретар змагань. Члени ГСК відповідають за підготовку та організацію роботи суддів і обслуговуючого персоналу, взаємодію із організацією, яка проводить змагання, та усіх підрозділів суддівської колегії (додаток 8). ГСК складає письмовий звіт, в який повинні бути включені результати змагань, враховуючи усі інциденти та конфліктні питання (додаток 9). Даний звіт за підписом головного судді та головного секретаря складається не пізніше двох годин після закінчення останнього заїзду. Складання звіту є завершальним етапом роботи суддівської колегії. Члени ГСК перебувають у своєму офісі протягом всіх змагань.

5. Усі рішення, пов'язані з конфліктними ситуаціями, протестами та апеляціями, вирішуються суддівською радою, до складу якої входить головний суддя змагань та призначені ним на початку кожного дня змагань два судді із складу суддівської колегії.

2. Загальні обов'язки суддів

1. Загальні положення щодо вимог до кваліфікації суддів викладені у Положенні про суддів з академічного веслування (додаток 10).

2. Судді повинні забезпечити проведення змагань у відповідності з цими Правилами і, зокрема, забезпечити однаково рівні умови для усіх екіпажів, які беруть участь у змаганнях.

3. У чемпіонатах України та міжнародних змаганнях, що проводяться в Україні, для усіх суддів обов'язкова однакова форма одягу, а саме темно-синій піджак або жакет, сірі брюки, шорти або спідниця, блакитна сорочка чи блуза, темно-синя краватка.

4. Усі члени суддівської колегії повинні мати суддівські посвідчення відповідної категорії та значки.

5. Керівники підрозділів обслуговуючого персоналу повинні мати розпізнавальні знаки.

6. Суддя зобов'язаний:

дотримуватись Положення, досконало знати та неухильно виконувати ці Правила, бути організованим, дисциплінованим та об'єктивним;

у зазначений час бути на місці проведення змагань, пройти інструктаж, отримати необхідний інвентар, документацію, перевірити робоче місце та бути готовим до виконання своїх обов'язків;

доповідати головному судді про будь-які випадки порушення учасниками правил змагань та норм поведінки;

знати та дотримуватися порядку руху човнів та катерів на даному водоймищі.

7. Суддям заборонено:

залишати місця проведення змагань без дозволу старшого судді бригади, в яку вони входять, або головного судді;

створювати ситуації, які можуть негативно вплинути на результати змагань.

За порушення цих Правил чи непрофесійне виконання своїх обов'язків суддя може бути усунутим від виконання своїх обов'язків головним суддею змагань.

3. Головний суддя

1. Головний суддя керує суддівською колегією та відповідає за проведення змагань згідно з цими Правилами та Положенням.

2. Головний суддя зобов'язаний:

забезпечувати взаємодію з Оргкомітетом та з особами, відповідальними за безпеку та медичне обслуговування;

розподілити суддів по бригадах, призначити відповідальних за окремі ділянки роботи;

одержати затверджений план дистанції та перевірити відповідність обладнання дистанції на воді та на суші вимогам цих Правил та Положенню;

перевірити наявність суддівського інвентарю, заходів безпеки та медичної допомоги, надійність роботи засобів зв'язку;

організувати проведення семінару та інструктажу суддів;

забезпечити організацію, керівництво та контроль за роботою суддівських бригад;

перевірити присутність рятувальної та медичної служб, забезпечення їх транспортом та інвентарем, визначати місце розташування служб на дистанції;

до початку змагань провести спільне засідання суддівської колегії з представниками команд та керівниками обслуговуючого персоналу, надати інструкції щодо заходів безпеки;

кожного дня після закінчення змагань за необхідності проводити спільне засідання суддівської колегії з представниками команд;

оперативно приймати рішення щодо наданих протестів;

у триденний термін після закінчення змагань здати звіт та всю суддівську документацію до організації, що проводить змагання, та до ФАВУ.

3. Головний суддя має право:

1) відмінити змагання, відкласти їх початок, припинити розпочаті змагання або влаштувати перерву у випадках, якщо:

місце змагань або обладнання дистанції не відповідають цим Правилам;

метеорологічні умови або інші причини загрожують безпеці учасників;

відсутнє медичне обслуговування;

відсутня рятувальна служба на воді;

2) провести зміни в розкладі заїздів змагань, якщо в цьому виникла потреба (не змінюючи вимог, встановлених Положенням);

3) проводити під час змагань переміщення суддів, усувати від роботи суддів та обслуговуючий персонал, які зробили грубі помилки чи не виконують своїх обов'язків;

4) накладати санкції на учасників (спортсменів, тренерів, представників), які допустили порушення цих Правил, дисципліни або етичних норм поведінки;

5) усунути від роботи на змаганнях тренерів, представників, суддів, які вчинили грубі порушення дисципліни;

6) відміняти рішення будь-якого судді, якщо він переконаний, що рішення помилкове.

4. Заступники головного судді

1. Заступник головного судді - суддя із загальних питань:

призначається головним суддею змагань із числа суддів, виконує доручення головного судді;

під час відсутності головного судді виконує його обов'язки;

спільно з головним суддею та головним секретарем готує звіт про проведення змагань.

2. Заступник головного судді - суддя з матеріально-технічного забезпечення:

керує роботою обслуговуючого персоналу;

контролює обладнання дистанції та забезпеченість суддівських служб інвентарем, катерами, засобами зв'язку;

організовує доставку запасного інвентарю на старт, видачу стартових номерів;

забезпечує підготовку місць змагань та інвентарю для проведення урочистих церемоній;

визначає місця розміщення та збереження інвентарю учасників та спеціалізованих автомашин;

контролює забезпечення оперативного ремонту інвентарю.

3. Заступник головного судді - суддя з медичного забезпечення:

керує групою медичних працівників, які обслуговують змагання;

перевіряє візи лікаря у заявках щодо допуску учасників;

контролює обладнання кабінетів для медичного персоналу, наявність автомашин швидкої допомоги;

організовує обстеження учасників з приводу захворювань, травм та приймає рішення про можливість подальшої їх участі у змаганнях;

організовує місце для забору допінг-проб;

слідкує за додержанням санітарно-гігієнічних вимог в місцях проведення змагань, розміщення та харчування учасників;

забезпечує надання медичної допомоги учасникам, суддям, обслуговуючому персоналу;

організовує пункти медичної допомоги на місцях проведення змагань, а в разі необхідності евакуацію потерпілих;

після закінчення змагань подає звіт про медично-санітарне забезпечення змагань.

5. Головний секретар

1. Головний секретар керує роботою секретаріату, відповідає за своєчасну підготовку та оформлення всієї документації, яка стосується проведення змагань, за підрахунок особистих та командних результатів.

2. Головний секретар зобов'язаний:

перед початком змагань ознайомитися з Положенням, узгодити з головним суддею та представником організації, яка проводить змагання, особливості даних змагань та визначити кількість необхідного друкарського матеріалу;

ознайомитися з кошторисом витрат на копіювання матеріалів;

скласти заявки на канцтовари та обладнання для роботи секретаріату;

взяти участь у роботі мандатної комісії щодо прийому заявок та допуску учасників до змагань;

розробити план роботи секретаріату, підібрати склад секретаріату та розподілити обов'язки;

одержати від мандатної комісії дані для звіту головного судді (кількість команд, спортсменів тощо);

скласти облік учасників змагань по класах човнів;

підготувати таблиці для підрахунку очок командного заліку;

організувати щоденну реєстрацію явки суддів та офіційних представників на змагання та засідання;

підготувати проведення жеребкування, узгодити з головним суддею програму змагань;

забезпечити ведення протоколів засідань суддівської колегії;

забезпечити суддівські бригади необхідними бланками документації;

забезпечити щоденний випуск програм змагань та технічних результатів для видачі їх суддям, представникам, організаціям, що беруть участь у змаганнях, пресі, радіо, телебаченню, офіційним особам;

приймати від представників заяви та протести (з візою головного судді), вносити ці зміни до офіційної документації;

готувати підсумкові технічні результати та інші матеріали для видачі представникам організацій, що беруть участь у змаганнях, та кореспондентам;

скласти технічний звіт про проведення змагання.

6. Контрольна комісія

1. Роботу комісії очолює старший суддя контрольної комісії.

2. Контрольна комісія складається з 2-4 суддів-контролерів та необхідної кількості обслуговуючого персоналу, які:

забезпечують зважування човнів, стернових, веслярів легкої ваги, заповнюють протоколи зважування (додаток 11);

визначають вагу та видають стерновим додатковий баласт, контролюють наявність його у човні до старту і після закінчення заїзду;

контролюють параметри лопатей весел;

видають номери (флюгарки) та контролюють правильність їх розміщення на човнах;

перевіряють оснащення човнів, які виходять на старт, на наявність гумових кульок на носі човна та номера доріжки, відсутність хімічних речовин на поверхні човна та радіопристроїв, окрім гучномовців (Cox-Box) у класах човнів зі стерновим;

контролюють форму екіпажу, кольори лопатей весел;

контролюють правильність фіксації ніг весляра на підніжці човна (довжина фіксації п'ятки - до 7 см);

забезпечують контроль складу екіпажу;

контролюють дотримання порядку виходу учасників на старт та на допінг-контроль;

забезпечують збір та відправку запасного інвентарю до старту;

забезпечують порядок підходу переможців та призерів до нагородного плоту згідно зі встановленим регламентом;

інформують представників команд про час та місце проведення параду, перенос часу старту або зміни у програмі змагань.

7. Стартова бригада

1. Стартова бригада очолюється старшим суддею на старті. Вона складається з трьох суддів та необхідної кількості обслуговуючого персоналу, до складу якого входять: утримувачі човнів на стартовому плоті, оператори апаратури управління стартовим обладнанням та відеоконтролю.

2. Старший суддя на старті (стартер):

керує роботою суддів на старті та персоналу, який обслуговує старт;

контролює оснащення та установку стартового обладнання, апаратури та всіх видів зв'язку;

повідомляє командам, що стартують, про час, який залишається до старту;

забезпечує послідовність затвердженого порядку стартів;

перевіряє готовність екіпажів до старту та дає старт;

стартер зобов'язаний мати точно вивірений годинник, червоний прапор, дзвін та мікрофон, з'єднаний з гучномовцями на стартовому плоті, рацію (телефон) для зв'язку з фінішем, суддею на вирівнюванні та головним суддею.

3. Суддя на старті:

керує роботою утримувачів човнів та персоналом, який обслуговує стартове обладнання та апаратуру;

контролює рівняння човнів по стартовій лінії та сигналізує стартеру білим прапором, коли усі човни стоять правильно;

визначає винуватців фальстарту та сповіщає про це стартера і зобов'язаний мати у своєму розпорядженні білий та червоний прапори, рацію (телефон), гучномовець.

4. Помічник судді на старті:

слідкує за своєчасним та правильним підходом човнів до старту, наявністю номерів (флюгарок) та кульок на носах човнів;

забезпечує зв'язок із суддею на старті та на фініші.

5. Суддя стартової зони:

розміщується у створі закінчення стартової зони (100 м від старту);

підіймає червоний прапор у випадку подачі веслярами сигналу про поломку, якщо їх човен (кулька на носі човна) знаходиться у стартовій зоні.

8. Бригада арбітрів

1. Бригаду арбітрів очолює старший арбітр, якого назначає головний суддя змагань. Бригада складається з 3, 4 арбітрів та обслуговуючого персоналу, до складу якого входять мотористи суддівських катерів та працівники, що відповідають за розмітку та обладнання дистанції.

2. Старший арбітр:

керує роботою арбітрів, мотористів суддівських катерів та іншого персоналу, що обслуговує дистанцію;

розподіляє арбітрів по заїздах;

проводить інструктаж арбітрів, мотористів та персоналу, який обслуговує дистанцію;

веде постійний контроль за станом розмітки та обладнання дистанції;

перевіряє екіпіровку арбітрів та наявність у них необхідного суддівського інвентарю та документації;

контролює стан суддівських катерів та своєчасну подачу їх арбітрам;

виконує обов'язки арбітра.

3. Арбітр:

при прямуванні на старт контролює стан розмітки дистанції та акваторії і в разі виявлення порушень у розмітці, плаваючих предметів, які можуть перешкодити проведенню заїзду, вживає заходів для їх усунення, а якщо не може усунути їх власними силами, доповідає про це старшому судді на старті та головному судді змагань або його заступнику;

з початку старту супроводжує заїзд у катері протягом всієї дистанції;

головне завдання арбітра - контролювати дотримання учасниками правил на дистанції;

запобігає виникненню взаємних перешкод, односторонньої переваги будь-якого з екіпажів, небезпечних ситуацій, що можуть загрожувати життю чи здоров'ю спортсменів;

повинен мати дзвінок, червоний та білий прапори, гучномовний прилад, графік супроводження заїздів та стартовий протокол;

у катерах арбітрів можуть перебувати тільки арбітр та моторист катера.

Ніякий інший катер не має права прямувати за заїздом, за виключенням випадків, коли на це мається спеціальний дозвіл головного судді змагань. Резервний арбітр повинен перебувати на середині дистанції за її зовнішніми межами. Він виконує обов'язки арбітра тільки в тому разі, якщо арбітр з будь-яких причин не може супроводжувати свій заїзд. У випадках порушення учасниками цих Правил чи наявності перешкод руху човнів арбітр може зупинити заїзд або один екіпаж та накласти необхідне стягнення на відповідних учасників. Арбітр має право знімати екіпаж із заїзду після завершення заїзду. Арбітру забороняється керувати заїздом, надавати будь-які вказівки щодо проходження дистанції, своїми діями впливати на результати змагань.

9. Фінішна бригада

1. Фінішну бригаду очолює старший суддя на фініші. Вона складається з п'яти суддів. У її підпорядкуванні перебувають працівники кінофотофінішу, автохронометражу, відеозапису, метеослужби, а також обслуговуючий персонал.

2. Старший суддя на фініші:

розподіляє функції суддів на фініші;

керує роботою фінішної бригади та обслуговуючого персоналу, а у момент перетинання човнами фінішної лінії перебуває у створі;

після перетинання останнім човном фінішної лінії уточнює з суддями на фініші порядок приходу човнів, контролює складання фінішної записки даного заїзду (звіряючи в разі необхідності порядок приходу човнів з даними кіно-, відео-, фотофінішу), підписує та направляє записку до секретаріату;

контролює заповнення бланка метеозведення.

3. Судді на фініші:

перебувають на сходинках один за одним у створі лінії фінішу;

фіксують звуковим сигналом момент перетинання фінішного створу кулькою на носі кожного човна;

визначають порядок, у якому човни перетнули фінішну лінію, та з'ясовують місця, що їх посіли екіпажі;

переконуються по сигналу білого прапора арбітра, що заїзд пройшов без порушень, та показують арбітру, що його повідомлення прийняте;

оформлюють суддівські записи та протокол фінішу (додатки 12, 13);

контролюють проходження човнами останніх 250 м дистанції, визначають правильність фінішування. Результат заїзду вважається дійсним, якщо екіпаж фінішував навіть не у повному складі. Але результат не зараховується екіпажу, човен якого пересікає фінішну лінію без стернового (для човнів зі стерновим).

10. Хронометраж

1. Бригада хронометражу працює під керівництвом старшого судді на фініші. Бригада складається із 3, 4 суддів.

2. Старший суддя хронометражу:

перевіряє справність хронометрів;

після кожного заїзду повідомляє секретарю фінішу час, показаний хронометрами, та підписує суддівську записку.

3. Судді хронометражу:

вмикають хронометри в момент подачі стартером команди "Руш", зупиняють їх по черзі при перетинанні кулькою на носі кожного човна фінішного створу;

дублюють ручними хронометрами працю автоматичного хронометра.

4. Судді на відмітках дистанції фіксують момент та послідовність проходження створу відмітки кожним човном, доповідаючи одночасно цю інформацію по радіо чи телефону на фініш.

5. Секретар на фініші оформлює суддівську записку та дає її на підпис старшому судді.

11. Оператори відео-, фотофінішу

1. Оператори працюють під керівництвом старшого судді на фініші. Вони фіксують проходження фінішного створу кожним човном.

2. Під час зйомки обов'язково вказуються день, час змагань, номер заїзду. У кадрі обов'язково мусить бути видима лінія, яка збігається з лінією фінішу.

3. Старший суддя на фініші з дозволу головного судді може дозволити перегляд плівки зацікавленим особам.

12. Секретаріат

1. Секретаріат очолює головний секретар. Залежно від рангу змагань та кількості учасників секретаріат складається з 3, 4 суддів-секретарів, один з яких є заступником головного секретаря.

2. Головним завданням суддів секретаріату є оперативне оформлення та ведення всієї технічної документації змагань, починаючи з прийому поіменних заявок та закінчуючи звітом про змагання.

3. Головному секретарю підпорядковані друкарки, оператор копіювальної техніки та кур'єри для розноски матеріалів.

4. На змаганнях, при проведенні яких створюється інформаційне бюро, видача інформації, програм, результатів та об'яв суддівської колегії проводиться через інформаційне бюро. У цьому разі оперативні функції секретаріату закінчуються подачею результатів заїздів на копіювання.

5. Секретаріат повинен бути забезпечений зв'язком з фінішем та з головним суддею.

13. Бригада інформації

1. Бригада інформації очолюється старшим суддею-інформатором. Вона складається з 2-4 суддів-інформаторів та обслуговуючого персоналу, до складу якого входять радисти-оператори та працівники, які мають відношення до проведення офіційних церемоній.

2. До функцій інформаційної бригади не входить розповсюдження письмових матеріалів. При проведенні змагань, де організовується інформаційне бюро, бригада інформації входить до його складу та виконує ті функції, які їй будуть доручені.

3. Старший суддя-інформатор:

організовує роботу бригади;

розподіляє обов'язки між членами бригади;

перевіряє готовність обладнання та апаратури;

виконує функції інформатора;

перевіряє зв'язок з фінішем, секретаріатом, відповідальними за офіційні та протокольні церемонії, головним суддею.

4. Суддя-інформатор:

оголошує склади учасників заїздів та спортивні досягнення веслярів;

передає оголошення, рішення суддівської колегії та організаторів змагань;

інформує про хід спортивної боротьби на дистанції;

передає тексти офіційних і протокольних церемоній та іншу поточну інформацію.

5. Комендант змагань відповідає за своєчасну підготовку, оформлення та підтримку у належному стані місць змагань, забезпечує охорону порядку та безпечне зберігання човнів.

6. Начальник дистанції зобов'язаний:

забезпечити обладнання старту, фінішу, огородження дистанції та розмітку на воді і берегах відповідно до цих Правил та плану дистанції;

закінчити установку обладнання дистанції не пізніше ніж за одну годину до початку першого заїзду;

перевірити до початку змагань правильність розташування обладнання, розмітки дистанції та доповісти головному судді про готовність дистанції до змагань;

під час змагань стежити за станом дистанції, швидко вживати необхідних заходів для виправлення зіпсованого обладнання, усунення будь-яких плаваючих предметів та ліквідації різних пошкоджень або порушень.

IV. Місце проведення змагань та веслувальний інвентар

1. Обладнання веслувальної дистанції

1. Дистанцію для змагань необхідно облаштовувати на водній акваторії, на якій є можливість забезпечити безпеку учасників змагань. Для проведення чемпіонатів та кубків України обов'язкова наявність прямої дистанції.

2. Водна поверхня дистанції має бути захищена від вітру. Якщо це неможливо, то ніякі природні чи штучні перешкоди (будівлі, ліс) не повинні створювати нерівні умови по всій довжині дистанції.

3. При проведенні змагань на дистанції класичної довжини на водоймищі має бути можливість для влаштування прямої дистанції з 6 - 8 доріжками. Після лінії фінішу повинно залишатися 110 м вільного простору, а також достатній простір для підходу човнів до старту без створення перешкод при проведенні заїздів. Загальна довжина дистанції - не менше 2220 м.

4. Між зовнішніми межами дистанції та берегами - не менше 5 м вільного простору.

5. Глибина на дистанції повинна бути не менше 2 м з рівним дном водоймища та не менше 3 м при нерівному дні.

6. Довжина дистанції для дорослих веслярів, молоді до 23-х років, веслярів легкої ваги та юніорів (чоловіки та жінки) - 2000 м; для юнаків та дівчат молодшого віку - 1500 м, для ветеранів та веслярів паравеслування - 1000 м, якщо інше не визначено Положенням.

7. При проведенні естафетних гонок, гандикапів, змагань з роздільним стартом та інших змагань, де довжина дистанції установлюється Положенням, усі човни, що стартують, повинні мати рівні умови проходження дистанції.

8. При проведенні змагань на водоймищах з течією класична дистанція установлюється за течією.

2. Обладнання веслової дистанції

1. Для змагань застосовуються такі категорії (системи) розмітки та обладнання дистанції, визнані FISA:

1) категорія "А" (система "Альбано").

Дистанція розмічається буями, поділяючими її на доріжки, та табличками з номерами доріжок, закріпленими на поперечних тросах над дистанцією, посередині кожної доріжки. Буї виготовляються з еластичного матеріалу, який забезпечує неушкодженість човнів та весел при зіткненні з ними або при ударі, та фарбуються у білий, помаранчевий або жовтий колір. Буї діаметром не більше 15 см встановлюються по всій довжині дистанції через 10 або 12,5 метрів. Ширина доріжок для кожного човна повинна бути не менше 12,5 м і не більше 15 м для категорій систем розмітки "А" і "Б" та 15 м - для системи розмітки "В".

Перші буї на дистанції повинні бути встановлені за 10 м від лінії старту. Усі буї стартової зони (100 м), а також буї у створі кожної 250-метрової відмітки повинні бути червоними та однаковими на усіх доріжках.

Троси з табличками номерів доріжок мають бути натягнені через кожні 500 м дистанції, а трос на фініші - за 5 м за лінією створу.

Таблички з номерами доріжок повинні знаходитися на висоті не менше 3 м від поверхні води. Нумерація доріжок починається з лівого боку дистанції.

Межі стартової зони позначаються двома білими прапорами з обох сторін дистанції. Лінія фінішу розмічається двома червоними прапорами на білих буях, розміщених за 5 м від зовнішніх бокових меж дистанції. Останній ряд буїв, що розмічають доріжки на фініші, повинен бути за лінією створу на відстані від 1 до 5 м.

Кожні 250 м дистанції відмічаються щитами на березі або великими буями за зовнішніми межами дистанції розміром не менше одного кубічного метра з позначенням відстані від старту;

2) категорія "Б" (система плаваючої розмітки).

Система розмітки цієї категорії практично є системою "Альбано", але без підвішених на тросах номерів доріжок. Ця розмітка може бути спрощена для місцевих змагань за рахунок збільшення відстані між великими буями або щитами на березі до 500 метрів. При цьому зберігаються вимоги до означення ліній створів;

3) категорія "В" (система повітряної розмітки).

Розмітка дистанції виконується шляхом підвішування на тросах номерів доріжок з дотримуванням вимог, вказаних для системи "Альбано", а також означення бокових меж дистанції буями або бакенами, розташованими на відстані не більше ніж 250 м один від одного.

Для міжнародних змагань та чемпіонатів України має бути обов'язковою система розмітки категорії "А" чи "Б". Для інших змагань (нижчих за рангом) застосування цієї системи бажано, але можливі деякі спрощення або застосування системи категорії "В".

У екіпажів без стернового має бути можливість контролювати напрямок руху свого човна зі старту за допомогою спеціальних знаків, розташованих позаду лінії старту посередині (осі) кожної доріжки та видимих протягом перших 1000 м дистанції.

Стартова вишка знаходиться на відстані 30 - 50 м від лінії старту. Майданчик для стартера встановлюється на висоті від 3 до 6 м від поверхні води.

Старт дається від закріплених на якорях спеціальних стартових пристроїв (стартових човнів, плотів або понтонів), які легко пересуваються на необхідну довжину човнів. Якщо це неможливо, човни вирівнюються перед лінією старту. У цьому разі обов'язкова присутність на обох берегах орієнтирів для човнів різної довжини - одиночок, двійок, четвірок, вісімок.

Біля старту повинно бути місце для запасних весел та дрібного ремонту.

На кожному 500-метровому відрізку дистанції розміщується обладнання, яке дозволяє суддям фіксувати проміжний час та порядок проходження екіпажів, що змагаються.

3. Вимоги до заміру дистанції

1. Класифікаційні змагання необхідно проводити на дистанціях, які відповідають вимогам цих Правил по улаштуванню і обладнанню дистанції та затверджені Федерацією академічного веслування України.

2. Для затвердження дистанції до Федерації академічного веслування України надаються (у двох примірниках):

план дистанції з позначенням ліній створів, фінішу, проміжних відміток на дистанції через 250 м з прив'язкою до орієнтирів на місцевості та глибиною на усіх доріжках;

опис дистанції (обладнання та устрій розмітки старту, фінішу) з інформацією про швидкість та напрям течії, рози вітрів та інші особливості.

3. Акт про результати замірів дистанції та її план підписуються геодезистом та затверджуються печаткою геодезичної установи.

4. Копії указаних документів повинні знаходитися в місцевій федерації та пред'являтися головному судді до початку змагань для перевірки створів.

4. Весловий інвентар

1. Конструкція, дизайн, розміри човнів та весел необмежені, але вони повинні відповідати таким вимогам: усі несучі частини мають бути надійно прикріпленими до корпусу човна, тоді як сидіння весляра може переміщуватись уздовж осі човна.

2. Для уникнення нещасних випадків під час перевертання усі човни повинні забезпечуватись такими підніжками, які дозволять веслярам залишити човен у мінімальний проміжок часу без допомоги рук.

3. Ніщо не повинно заважати стерновому залишити своє місце у човні під час перевертання.

4. Ніс човна має бути обладнаний білою гумовою кулькою діаметром не менше 4 см та флюгаркою з номером доріжки.

5. Флюгарки повинні бути виготовлені із будь-якого жорсткого матеріалу. Цифри наносяться чорною фарбою на білому або жовтому фоні. Розміри флюгарки: 20 х 15 см, цифр - 18 х 13 см, ширина лінії цифр - 2,5 - 3 см. Стартові номери укріплюються на носовій частині човна не далі як 40 см від кульки.

6. Човен, який не має на носі кульки або стартового номера, до змагань не допускається. Кулька має бути на човні і під час тренувань.

7. Мінімальна вага човна з кочетами, підніжками, сидіннями веслярів та стерном, але без весел та системи гучномовного зв'язку, визначена згідно з таблицею.

Клас човна

4+



2-



2+

4-



8+

Мінімальна вага (кг)

51

27

27

14

32

50

52

96


8. У разі меншої ваги до човна має бути покладено додатковий маркований вантаж, який має бути представлений за першої вимоги суддів.

9. Товщина краю лопаті розпашних весел мусить бути не менше 5 мм, а парних весел - не менше 3 мм. Обмірювання проводиться на відстані 3 мм від бокових країв розпашних весел та відповідно на відстані 2 мм - парних.

10. Обидві сторони лопаті весла у всіх членів екіпажу повинні бути пофарбовані в єдиний колір. Кольори лопаті повинні відповідати вимогам FISA до України або визнаних в Україні клубів та організацій, які затверджені ФАВУ.

V. Проведення змагань

1. Старт

1. Старти у змаганнях можуть бути загальними або роздільними.

Проведення заїздів із загальним стартом здійснюється на загальних підставах, передбачених положеннями цієї глави Правил. Особливості проведення заїздів із роздільним стартом передбачено у главі 5 цього розділу Правил.

З метою створення учасникам рівних умов та при наявності вільних стартових місць стартер може перемістити або розподіляти човни далі один від одного, залишаючи при цьому розташування їх у порядку номерів доріжок, які одержані при жеребкуванні.

2. За 5 хвилин до старту стартер повідомляє учасників про час, який залишився до старту, та вказує їм номери доріжок, по яких вони будуть проходити дистанцію. Час, який залишається до старту, повідомляється через кожну хвилину. Остання інформаційна команда стартера закінчується об'явою, що до старту лишилося 2 хвилини.

Учасники повинні після запрошення стартера, але не пізніше ніж за 2 хвилини до часу старту, зайняти свої місця та бути готові прийняти старт.

3. Суддя на старті вирівнює човни. Коли усі човни будуть стояти правильно (кулька на носі кожного човна зафіксована на стартовій лінії), він повідомляє про це стартера, піднімаючи білий прапор.

4. Стартер має давати старт вчасно, незважаючи на відсутність будь-якого екіпажу.

5. Вирівнювання човнів веслярами згідно з курсом дистанції повинно відбутися до команди стартера "Увага". Неготовність екіпажу до старту після оголошення "дві хвилини" не є підставою для затримки старту чи апеляції до суддів.

6. Під час проведення стартової процедури стартер називає екіпаж (прізвище загрібного або назву регіону, який представляє екіпаж, чи номер доріжки).

7. Якщо старту заважає сильний вітер, то почергове попередження про готовність може бути замінено загальним для усіх екіпажів, що стартують одразу. Стартер в такому разі зобов'язаний перед стартом попередити екіпажі командою "швидкий старт".

8. Переконавшись, що суддя на старті та арбітр готові до старту, стартер подає останню підготовчу команду "Увага", підіймає червоний прапор, тримає його розгорнутим над головою, притримуючи полотно прапора другою рукою. Ще раз перевіряє, чи піднятий білий прапор у судді на старті, готовність арбітра та відсутність перешкод на дистанції. Якщо все гаразд, стартер після чіткої паузи дає старт командою "Руш!", одночасно різко опускаючи прапор униз.

9. Фальстартом вважається початок руху одного чи декількох човнів та перетинання стартової лінії носом човна до команди "Руш!". Тільки суддя на старті визначає наявність фальстарту та сигналізує про це підняттям червоного прапора.

10. При фальстарті стартер зупиняє заїзд, розмахуючи червоним прапором, командою "Стоп!", при необхідності - ударами у дзвін. Арбітр має право допомогти зупинити човни.

11. Після зупинки заїзду човни знову займають місця на старті. Стартер робить екіпажу (екіпажам), що здійснив (здійснили) фальстарт, попередження та дає вказівку персоналу на стартових плотах виставити жовтий знак фальстарту на стартовому місці відповідного екіпажу (екіпажів).

12. Екіпаж, який одержав два попередження, знімається із заїзду.

Загальна кількість фальстартів в одному заїзді (при 6 екіпажах, що стартують) не повинна бути більшою п'яти. Після п'ятого фальстарту заїзд переноситься, і в цьому випадку екіпаж, що здійснив фальстарт, знімається після першого фальстарту. Якщо час старту заїзду був перенесений з будь-яких інших причин, попередження, отримане учасниками раніше, зберігається. Попередження, що отримав екіпаж до старту свого заїзду, враховується стартером до моменту успішної реалізації старту. Усі зауваження та попередження, надані під час заїзду, вважаються недійсними після затвердження заїзду арбітром.

13. Відмова учасників виконати вимогу стартера чи судді на старті веде до зняття їх з заїзду або дискваліфікації.

14. Відсутність запасних весел на старті не є підставою для затримки або переносу часу старту.

15. В разі пошкодження інвентарю у стартовій зоні (перші 100 метрів дистанції) екіпаж має право підняти руку, вимагаючи тим самим зупинити заїзд. Рішення про зупинку заїзду приймає арбітр.

Якщо заїзд зупинився у стартовій зоні без об'єктивних на це причин, арбітр приймає відповідне рішення та доповідає про це старшому судді на старті.

16. Екіпаж, який не з'явився на старт у встановлений час, не допускається до старту в разі його затримки, переносу або повтору.

17. Попередження, яке екіпаж отримав до старту свого заїзду, враховується до моменту успішної реалізації старту (до моменту виходу зі старту). Попередження, отримані до старту, не враховуються надалі арбітром заїзду.

2. Проходження дистанції

1. Екіпажі, які беруть участь у заїзді, зобов'язані повністю та правильно пройти змагальну дистанцію.

2. Під час змагань учасники зобов'язані додержуватися своєї доріжки. Учасники, які виходять за межі своєї доріжки, ні в якому разі не повинні мати із цього вигоди або створювати перешкоди супернику.

3. Катер арбітра одразу ж після старту направляється на середню доріжку та йде приблизно 30 м позаду останнього човна паралельним з ним курсом.

При значному відставанні одного з човнів (більше ніж 50 м) арбітр може обійти відстаючий човен для забезпечення нормального проходження дистанції лідируючим екіпажам. Місце розташування арбітра залежить від ситуації, що складається. В першу чергу своїми діями він повинен забезпечити дотримання правильності проходження дистанції екіпажам, які виборюють призові місця або претендують на перехід до наступного кола змагань.

4. Арбітр вживає необхідних заходів у випадку, якщо будь-який зовнішній фактор може надати перевагу або перешкоду одному із екіпажів, який змагається. Якщо такий фактор може вплинути на хід заїзду, арбітр приймає рішення про зупинку та повтор заїзду, застосувавши в разі необхідності санкції до учасників, що здійснили порушення цих Правил.

5. Арбітр корегує курс човнів лише для запобігання зіткненню, навалу одного човна на інший, а також для створення рівних умов проходження дистанції усім учасникам заїзду. Лопаті весел екіпажів не повинні виходити за межі своєї доріжки.

6. Вказівки арбітра про зміну курсу зобов'язані негайно виконувати усі учасники заїзду. Учасники, які вдруге не виконали вказівки арбітра, після попередження знімаються із заїзду. Арбітр може зупинити заїзд, накласти санкції на екіпаж та дати вказівку на повторення заїзду. Він може також залежно від обставин приймати рішення після фінішу. Якщо спортсмени вчинили особливо грубу та загрозливу помилку або ведуть себе недисципліновано, арбітр може зняти їх із заїзду без попередження.

7. Вказівку про зміну напрямку руху одного човна арбітр робить таким чином: піднімає білий прапор, називає номер доріжки або організацію, яку представляє екіпаж, переконавшись, що названий екіпаж його чує, вказує білим прапором у той бік, куди треба повернути.

8. Для того щоб зупинити один екіпаж, необхідно підняти білий прапор, назвати екіпаж або його номер доріжки і подати команду "Стоп!".

9. Арбітр має право зупинити заїзд (всі екіпажі), якщо виникли обставини, які створюють небезпеку для учасників або заважають проведенню даного заїзду (сильний вітер, хвилі, гроза, перешкоди на дистанції).

Зупинку заїзду арбітр проводить так: піднімає червоний прапор та розмахує ним, подає команду "Стоп!".

10. Екіпаж, який зійшов з дистанції до моменту зупинки заїзду, до повторного старту не допускається.

11. Учасники змагань не мають права вимагати перенесення заїзду на більш пізній час або його скасування, посилаючись на поломку веслувального інвентарю під час підготовки до старту чи після проходження стартової зони.

12. Під час заїзду екіпажам, які не беруть участь в ньому або зняті зі змагань, забороняється проходити дистанцію або її частину навіть за межами дистанції.

13. Екіпажі, які змагаються, не мають права супроводжуватися з води чи з берега (катерами чи автомобілями) або шляхом одержування вказівок за допомогою технічних засобів (радіотелефонного зв'язку чи інших електронних пристроїв).

14. Після перетинання лінії фінішу усіма учасниками заїзду арбітр зобов'язаний: переконатися, що жоден з екіпажів не подає протесту та підняти білий прапор, якщо вважає, що результати заїзду можна затвердити у порядку приходу човнів. Після підняття білого прапора арбітр зобов'язаний переконатися, що жоден спортсмен не потребує допомоги та перебуває в сидячому положенні. Арбітр повідомляє головного суддю або старшого суддю на фініші про усі випадки порушення проведеного ним заїзду та про прийняті рішення.

15. У випадку, коли арбітр знімає екіпаж під час заїзду, але порушення правил не вплинуло на розподіл місць, арбітр не повинен зупиняти заїзд.

16. Усі зроблені під час заїзду зауваження та попередження не враховуються надалі після затвердження результатів заїзду.

3. Навал

1. Навалом вважається дотик човнів або весел учасників заїзду, який ставить один або кілька екіпажів у неоднакове положення по відношенню до інших учасників заїзду, що впливає на результати змагань. Якщо дотик весел був незначним та арбітр визначив, що внаслідок цього ніхто з учасників не має переваги і не заважає іншим, то такий дотик не вважається за навал.

2. На дистанції системи "Альбано" відповідальним за навал вважається екіпаж, який вийшов за межі своєї доріжки. Якщо розмітка доріжок відсутня, відповідальним за навалі вважається екіпаж, курс якого безпосередньо перед моментом навалу був непаралельним до осі дистанції. Рішення у цьому випадку приймає тільки арбітр.

3. У випадку навалу заїзд зупиняється. Відповідальний за навал знімається із змагань у даному номері програми. Арбітр може, не зупиняючи заїзд, зупинити учасника (екіпаж) та вимагати покинути дистанцію, не перешкоджаючи при цьому решті екіпажів.

4. Якщо учасники, вважаючи, що суперник здійснив на них навал, припинили веслувати, то вони роблять це під свою відповідальність.

5. З учасників не знімається відповідальність за навал з приводу технічних пошкоджень. Втративши можливість керувати човном, учасники зобов'язані зробити все для того, щоб не перешкоджати іншим екіпажам.

6. Арбітр без попередження зупиняє екіпаж, який може спричинити навал, а потім може запропонувати йому продовжити перегони.

7. Витрати, викликані поломкою, яка сталася внаслідок навалу, відшкодовуються у встановленому законодавством порядку.

4. Фініш та визначення часу

1. Дистанція вважається закінченою, коли фінішну лінію перетнула кулька на носі човна.

2. Час проходження дистанції заміряється з моменту оголошення стартером команди "Руш" до моменту закінчення дистанції. Час проходження дистанції фіксується для кожного екіпажу окремо.

3. Якщо у заїзді два або більше екіпажів фінішували одночасно і технічні засоби на фініші не визначили будь-якої переваги, але до заїзду наступного етапу усі вони не можуть бути допущені, головний суддя може призначити повторний заїзд між ними. Рішення з цього приводу приймається головною суддівською колегією змагань.

5. Змагання з роздільним стартом

1. Для проведення змагань з роздільним стартом створюються такі суддівські бригади:

бригада суддів на старті;

бригада суддів на дистанції;

бригада суддів на фініші;

судді-інформатори;

секретаріат;

контрольна комісія;

бригада з матеріально-технічного забезпечення та обслуговуючий персонал.

2. Бригада суддів на старті складається із стартера, помічника стартера, секретаря стартера, суддів-секундометристів, судді-інформатора.

3. Стартер керує роботою своєї бригади та наглядає за виконанням Правил змагань щодо старту.

4. Стартер повинен мати не менше двох секундомірів та годинник. По одному дається старт, а інший - контрольний. Стартові секундоміри повинні працювати синхронно із секундомірами на фініші.

5. Помічник стартера перебуває перед лінією старту за 30 - 50 м. Він вишиковує учасників у порядку стартових номерів, перевіряє обладнання човнів та форму учасників. Організує своєчасний підхід до лінії старту.

6. Секретар на старті звіряє номери учасників із часом старту, сповіщає стартера про час старту наступного екіпажу та фіксує у стартовому протоколі вихід човнів на дистанцію. Після закінчення стартової процедури оформлює протокол та, підписавши його у стартера, передає судді на фініш.

7. Суддя-інформатор підтримує зв'язок з фінішем та інформує про учасників, що стартують.

8. Екіпажі стартують у час, зазначений у стартовому протоколі.

У разі неявки або запізнення на старт одного або кількох екіпажів час старту для інших екіпажів не змінюється.

9. Старт дається так:

стартер за 2 хвилини до старту оголошує: "Дві хвилини";

впродовж двохвилинної готовності стартер визначається з зовнішніми факторами, які можуть вплинути на результати перегонів;

у разі сприятливих умов стартер опитує екіпажі про готовність, піднімає червоний прапор, подає команду "Увага" та з одночасним опусканням прапора дає команду "Руш".

10. Якщо старт взятий передчасно (фальстарт), стартер командою "Стій" повертає екіпаж на лінію старту. Тільки після повернення екіпаж може стартувати знову. При цьому секундомір не вимикається. Враховується, що екіпаж стартував у зазначений у стартовому протоколі час. Екіпаж, який не зупинився, знімається з заїзду.

11. Екіпажі, які запізнилися на старт у встановлений протоколом час, можуть стартувати з дозволу стартера, не заважаючи іншим учасникам. Враховується, що екіпаж, який запізнився, стартував в установлений протоколом час. При цьому він проходить дистанцію в термін проведення заїзду цього самого класу човнів. Секретар на старті повинен зафіксувати дійсний час початку гонки учасника, який запізнився, на той випадок, якщо рада суддівської колегії вирішить, що запізнення викликане надзвичайними обставинами.

12. Бригада суддів на дистанції складається з арбітрів, кількість яких залежить від довжини та характеру дистанції, арбітри контролюють дотримання Правил учасниками, підтримують порядок, відмічають проходження екіпажів, слідкують за безпекою на відведеній ділянці дистанції. Арбітр може зняти з дистанції учасників, які порушують ці Правила.

13. На дистанції екіпаж, який випереджають, не повинен створювати перешкод. Обгін на поворотах виконується із зовнішньої сторони човна. Буї, якими позначають поворот, необхідно огинати відповідно до схеми дистанції.

14. Бригада суддів на фініші складається із старшого судді на фініші, суддів на фініші, секундометриста, секретарів та судді-інформатора.

15. Старший суддя на фініші:

керує роботою своєї бригади та наглядає за виконанням правил змагань;

контролює по другому секундоміру секундометриста та секретаря;

після заповнення фінішного протоколу приходу учасників звіряє їх відповідність з кількістю учасників (екіпажів), які стартували, підписує та відправляє до секретаріату;

один із суддів на фініші називає секретарю стартовий номер екіпажу, який наближається. Другий, перебуваючи на лінії фінішного створу, подає звуковий сигнал у момент перетинання кулькою на носі човна лінії створу, називаючи при цьому номер екіпажу;

судді на фініші повинні мати не менше двох хронометрів, які працюють синхронно з хронометрами на старті;

при наближенні човнів до фінішу суддя хронометражу оголошує секретарю хвилини, що минають, а по звуковому сигналу - і секунди.

16. Секретарі на фініші реєструють у протоколі послідовність приходу та час проходження дистанції екіпажів. Оформлені та підписані протоколи здаються старшому судді на фініші.

17. Суддя-інформатор підтримує зв'язок зі стартом та інформує про учасників, які стартували, а після фінішу - про результати заїзду.

18. Якщо два чи більше учасників (екіпажів) показали один і той самий час, то вони займають однакові місця, а у підсумковому протоколі вказуються у послідовності стартових номерів.

19. Обладнання місць змагань:

місце старту обирається таким чином, щоб у зоні старту була можливість перебувати кільком екіпажам, що готуються до старту;

лінія старту визначається двома буями або створом із двох білих прапорів, які розміщені на двох берегах дистанції. Старт дається від закріплених на якорях стартових пристроїв (човнів, плотів, понтонів);

місце фінішу розташовується таким чином, щоб екіпажам, які фінішують, його було видно не менше ніж за 150 м. Лінія фінішу позначається двома червоними бакенами або прапорами на буях;

місця старту та фінішу повинні обладнуватися двосторонніми плакатами з написами "Старт", "Фініш";

схеми дистанції повинні бути розміщені в зручних для учасників змагань місцях.

6. Гандикапи

1. Гандикапами (порівнювальними перегонами) вважаються заїзди, в яких учасники вищої спортивної кваліфікації чи більш швидкісні човни дають на старті перевагу (різницю у часі старту) учасникам нижчих спортивних розрядів чи менш швидкісним човнам. Розмір переваги встановлюється Положенням про дані змагання.

2. Відрахування часу проводиться від старту першого екіпажу без зупинки секундоміра на усі наступні старти.

3. Переможці заїзду визначаються у послідовності приходу екіпажів до фінішу незалежно від класу човнів.

7. Естафети

1. Естафети можуть бути як зустрічними, так і в одному напрямі. Дистанція, кількість етапів та кількість учасників визначаються Положенням.

2. В естафетних змаганнях кожний екіпаж має право проходити тільки один етап перегонів.

3. Екіпажі, що стартують, повинні зареєструватися у судді на старті. Реєстрація учасників першого етапу починається заздалегідь та закінчується за 5 хв. до старту, а реєстрація учасників наступних етапів здійснюється відразу ж після того, як учасники попереднього етапу пішли на дистанцію.

4. В естафетах учасники другого та наступних етапів можуть починати веслувати після того, як екіпаж попереднього етапу закінчив свою дистанцію. Передача-прийом естафети проводиться умовно (це момент, коли човен з попереднього етапу перетне кулькою на носі фінішну лінію свого відрізку дистанції). Дозвіл на початок проходження наступного етапу дає стартер чи арбітр. Екіпажу, якому дозволяється почати проходження чергового етапу естафети, замість команди "Руш" оголошується номер доріжки.

5. При зустрічних естафетах екіпажі, що стартують, повинні бути розташовані таким чином, щоб забезпечити вільний прохід човнам, що фінішують, та виключити можливість зіткнення.

6. На другому та наступних етапах естафет учасники знімаються із заїзду після першого фальстарту.

8. Реєстрація кращих досягнень

Кращі досягнення на човнах усіх класів встановлюються для кожного окремого водоймища та реєструються відповідно до Положення (додаток 14).

9. Заміри швидкості та напряму вітру

1. Заміри швидкості та напряму вітру проводяться суддями за допомогою спеціальної апаратури. Визначається середня швидкість вітру у напрямку від старту до фінішу у трьох точках: на старті, посередині дистанції та на фініші.

2. Апаратуру, що вимірює швидкість повітря, необхідно розміщувати на висоті не більше одного метра від поверхні води.

Результати заміру заносяться у суддівську записку на фініші.

10. Протести, санкції

1. Офіційний представник організації, що бере участь у змаганнях, має право подати протест на дії чи рішення членів суддівської колегії, спортсменів, тренерів, офіційних представників інших команд, якщо вони суперечать цим Правилам чи Положенню.

2. Протест чи апеляція подаються у письмовій формі з переліком розділів цих Правил чи Положення та причин, на яких вони ґрунтуються. У разі протесту чи апеляції суддя, який має причетність до даної справи, не може брати участь у прийнятті рішення. Подача апеляції не означає зняття накладеного стягнення. Однак особа, на яку накладено відповідні санкції, чи екіпаж може подати запит щодо призупинення дії стягнення, а ГСК може розглянути питання про можливість такого призупинення. Рішення ФАВУ по апеляційній заяві вважається остаточним.

3. Подання протестів. При порушенні цих Правил під час проходження дистанції (на старті, під час заїзду, на фініші) або під час пересування на старт протест заявляється екіпажем усно, не залишаючи човен, старшому судді на старті, арбітру, що супроводжує заїзд, судді на фініші. Офіційний представник команди мусить надати протест у письмовій формі головному судді змагань не пізніше однієї години після закінчення заїзду. При недотриманні Положення (порушення порядку допуску спортсменів до змагань, невідповідність віку чи спортивної кваліфікації спортсменів, їх належності до організації, зміни у програмі змагань тощо) протест подається офіційним представником організації у письмовій формі головному судді змагань у будь-який час, але не пізніше однієї години після закінчення останнього заїзду у відповідному класі човнів. Рада суддівської колегії приймає рішення щодо доцільності протесту до наступного етапу заїздів не пізніше ніж через дві години після останнього заїзду відповідного дня змагань. Рішення відносно протесту оформлюється письмово за підписом головного судді змагань і додається до протоколу засідання суддівської колегії.

4. Види стягнень.

Члени суддівської колегії змагань можуть накладати на веслярів, стернових та інших учасників, які порушують правила змагань, поводять себе непристойно або неетично, такі стягнення:

зауваження;

попередження;

зняття із заїзду;

дискваліфікація.

Дискваліфікація поширюється на одне або на усі змагання сезону. Питання дискваліфікації, що виходить за межі регати, вирішується ФАВУ.

У випадках, коли дії спортсменів нанесли матеріальну шкоду іншій особі або Оргкомітету, ГСК має право звернутися до суду з відповідним позовом.

Санкції за порушення цих Правил учасниками оскарженню не підлягають.

11. Санкції за порушення правил змагань

1. Учасники змагань, які виявляють зневагу до суддів, офіційних осіб, суперників, глядачів чи до учасників своєї команди, дискваліфікуються на відповідне змагання.

2. Дискваліфікація означає позбавлення права участі у змаганнях із скасуванням одержаних раніше результатів.

3. Зняття із заїзду може бути тільки в одному з номерів програми змагань без втрати одержаних раніше балів у інших номерах програми.

4. Загальні причини покарань та санкції, зазначені у таблиці:

№ з/п

Характер порушень

Санкції

Відповідальний за рішення

1

Неохайний зовнішній вигляд учасника

Зауваження

Контрольна комісія, стартер

2

Порушення правил руху на акваторії, де проходять змагання

Попередження

Арбітр, стартер, судді фінішу

3

Заняття місця на старті після оголошення двохвилинної готовності

Попередження

Стартер

4

Невиконання вказівок арбітра під час заїзду

Попередження

Арбітр

5

Два зауваження з приводу порушення одного й того самого пункту правил

Попередження

Члени суддівської колегії

6

Фальстарт

Попередження

Суддя на старті

7

Пересікання фінішної лінії у будь-якому напрямку під час фінішування човнів з іншого заїзду

Попередження

Арбітр, судді фінішу

8

Відмова від старту

Зняття із заїзду

Головний суддя

9

Самовільне залишення дистанції

Зняття із заїзду

Головний суддя

10

Невідповідність кольору весел вимогам чинних правил

Зняття із заїзду

Контрольна комісія, стартер

11

Невідповідне обладнання човна, невідповідна форма учасників та форма лопаті весел

Зняття із заїзду

Контрольна комісія, стартер, арбітр

12

Два попередження

Зняття із заїзду

Члени суддівської колегії

13

Два фальстарти

Зняття із заїзду

Стартер

14

Невиконання вказівки стартера або судді на старті

Зняття із заїзду

Стартер

15

Навал

Зняття із заїзду

Стартер, арбітр

16

Технічна непідготовленість

Зняття із заїзду

Стартер, арбітр

17

Використання під час заїзду радіотелефонного зв'язку чи інших технічних засобів

Зняття із заїзду

Контрольна комісія, стартер, арбітр

18

Супровід заїзду (лідирування) на будь-якому технічному засобі по воді та по суходолу (катер, спортивний човен, автомобіль)

Зняття із заїзду

Контрольна комісія, стартер, арбітр, судді фінішу

19

Неявка на зважування стернового, весляра легкої ваги

Зняття із заїзду

Контрольна комісія

20

Непредставлення до зважування човна

Зняття із заїзду

Контрольна комісія

21

Відсутність додаткової ваги для стернового або човна

Зняття із заїзду

Контрольна комісія, стартер, судді фінішу

22

Порушення Правил заміни учасників

Зняття із заїзду

Контрольна комісія

23

Екіпаж зупинив заїзд в стартовій зоні без поважних причин

Зняття із заїзду

Арбітр

24

Неявка на старт без поважних причин

Дискваліфікація

Суддівська рада

25

Відмова знятого екіпажу залишити дистанцію

Дискваліфікація

Суддівська рада

26

Недисциплінована поведінка у місцях проведення змагань, харчування, розміщення учасників, відмова від участі у парадах відкриття, закриття, а також неявка без поважних причин на церемонію нагородження

Дискваліфікація

Суддівська рада

27

Надання до ГСК неправдивої інформації про спортсмена (прізвище, ім'я, рік народження, спортивний розряд, ФСТ, область, школа тощо).

Дискваліфікація

Суддівська рада, ГСК


12. Апеляції

1. Заява щодо оскарження рішення ГСК або Оргкомітету надається до ФАВУ організацією, яка відряджала команду, не пізніше трьох днів з моменту накладання стягнення.

Рішення, прийняте ФАВУ з питань апеляцій, є остаточним.

2. Якщо рішення, винесене Федерацією, не задовольняє особу, що подала апеляцію, відповідне питання вирішується в порядку, встановленому чинним законодавством.

13. Пошкодження обладнання

1. Пошкодження веслувального інвентарю у стартовій зоні надає право екіпажу повідомити про це підняттям руки. Після зупинки заїзду арбітр приймає рішення щодо причин пошкодження інвентарю. У випадку технічної непідготовленості екіпаж знімається із заїзду. При наявності об'єктивних причин арбітр визначає час, необхідний для ремонту чи заміни пошкоджених частин, та після консультації з головним суддею призначає час повторного старту. Про це сповіщаються усі учасники заїзду та представники команд.

2. У випадку пошкоджень інвентарю поза стартовою зоною арбітр не зупиняє заїзд. Винятком можуть бути навал чи непередбачені об'єктивні обставини.

При навалі витрати по відшкодуванню збитків відшкодовуються у порядку, встановленому чинним законодавством.

У випадку суперечок рада суддівської колегії приймає відповідне рішення.

3. Задіяні сторони при незгоді можуть подати свої заяви щодо конфліктної ситуації на розгляд ФАВУ не пізніше трьох днів після прийняття рішення суддівською колегією.

Якщо рішення, винесене ФАВУ, не задовольняє заявника, то відповідне питання вирішується в порядку, встановленому чинним законодавством.

14. Санкції за вживання заборонених речовин або методів

1. Застосування заборонених речовин та методів (використання допінгу), список яких дійсний на момент проведення змагань, суворо забороняється.

Веслярі та інші особи несуть особисту відповідальність за використання будь-якої забороненої субстанції або її метаболітів чи маркерів відповідно до чинного законодавства.

2. Санкції за порушення антидопінгових правил накладаються відповідно до Всесвітнього антидопінгового Кодексу.

3. Весляр, який порушив відповідне положення про допінгові речовини чи відмовився пройти перевірку або маніпулює чи неправильно себе поводить під час перевірки, дискваліфікується. ФАВУ може накласти на цього спортсмена додаткове стягнення.

4. У разі встановлення факту вживання веслярем чи стерновим допінгу на змаганнях його екіпаж дискваліфікується, а екіпаж, який фінішував після нього, одержує його рейтинг.

ФАВУ може накласти стягнення на будь-яку посадову особу змагань чи організацію, що бере участь у змаганнях, які причетні до використання допінгу веслярем чи стерновим.

VI. Особливості суддівства та проведення змагань з прибережного веслування

1. Класи човнів

1. Класи човнів у прибережному веслуванні:

одиночка (П1х);

двійка парна (П2х);

четвірка парна зі стерновим (П4х+);

четвірка розпашна зі стерновим (П4+).

2. Змагання з прибережного веслування проводяться за такими видами програми:

чоловіки (М): П1х, П2х, П4х+;

жінки (Ж): П1х, П2х, П4х+.

2. Човни та їх конструкція

1. Конструкція човнів для прибережного веслування, які використовуються у змаганнях, повинна відповідати таким трьом вимогам щодо своїх параметрів:

максимальна дозволена довжина човна;

мінімальна дозволена вага човна;

мінімальна дозволена ширина човна, що вимірюється у наступних двох місцях, загальна ширина, ширина човна у другій точці вимірювання, яка має бути розташована на певній висоті над найглибшим місцем човна.

1) максимальна дозволена довжина і мінімальна дозволена вага наведені в таблиці:



Максимальна довжина

Мінімальна вага

П1х

6,00 м

35 кг

П2х

7,50 м

60 кг

П4+, С4х+

10,70 м

150 кг


Мінімальна довжина човна для прибережного веслування не визначається;

2) мінімальна дозволена ширина човна наведена в таблиці:





Друга точка вимірювання ширини човна

Класи човнів

Загальна ширина (1)

Висота точки вимірювання над найглибшим місцем човна

Ширина у точці вимірювання (2)

П1х

0,75 м

0,19 м

0,55 м

П2х

1,0 м

0,23 м

0,70 м

П4+, С4х+

1,3 м

0,30 м

0,90 м


У човнах для прибережного веслування усі веслярі повинні сидіти один за одним по осі судна, і всі човни зі стерновим повинні бути спроектовані таким чином, щоб стерновий обов'язково сидів на кормі човна обличчям до веслярів;

3) човни для прибережного веслування повинні бути побудовані з трьома водонепроникними відсіками. Ці відсіки можуть мати водонепроникні люки або порти для доступу в ці відділення;

4) човни повинні бути спроектовані і побудовані таким чином, щоб забезпечити автоматичне водовідведення з корпусу човна. Автоматичне водовідведення означає, що вода у човні буде самостійно видалятися з корпусу через ковші при поступальному русі човна або через відкриті транці у кормі належним чином сконструйованого корпусу човна.

3. Традиційні човни для прибережного веслування різних конструкцій

1. Оргкомітет міжнародної регати з прибережного веслування може відкривати окремі види програми змагань для човнів з прибережного веслування різних традиційних конструкцій або може дозволити таким човнам брати участь у змаганнях разом з човнами інших конструкцій. Оргкомітет може на свій розсуд класифікувати або не класифікувати кожну конструкцію човна індивідуально для цих змагань.

2. Вимоги до човнів для прибережного веслування та обладнання (усі човни повинні відповідати вимогам безпеки і будь-яким додатковим вимогам, які визначені державними та/або місцевими органами влади для участі в окремих прибережних регатах), зокрема:

1) човни повинні відповідати основним стандартам судноплавства, що стосується або необхідних водонепроникних відсіків, або вбудованих пристроїв підвищення плавучості - мішків чи танків. (На міжнародних регатах з прибережного веслування, де Оргкомітет приймає заявки від човнів для традиційного прибережного веслування, Оргкомітет може робити виключення з основних засад судноплавства для певного класу човнів, якщо ці човни відповідають усім іншим вимогам безпеки);

2) у човнах для кожного члена екіпажу має бути рятувальний жилет, який відповідає визнаним міжнародним стандартам. Стернові повинні бути вдягнені у рятувальні жилети протягом всього часу перебування у човні;

3) на носі човна повинно знаходитися буксирне вушко, розташоване приблизно в 100 мм вище ватерлінії завантаженого човна та обладнане плавучим канатом довжиною 15 м. І буксирне вушко, і канат мають бути досить міцними, щоб забезпечити безпечне буксирування підтопленого човна з членами екіпажу на борту при сильному вітрі і в морських умовах. Вільний кінець каната повинен бути в межах досяжності руки весляра з метою закидання у рятувальні човни при потребі;

4) будь-який баласт повинен бути надійно закріплений у корпусі човна;

5) під час змагань з прибережного веслування кожен човен в цілях безпеки може бути обладнаний такими радіо- або телекомунікаційними пристроями, які дозволені або вимагаються організаційним комітетом або іншими морськими органами влади для таких заходів;

6) суддівська колегія може на свій розсуд відмовити конкретному човну або екіпажу у видачі дозволу для виходу на воду або в участі у змаганнях, якщо вона не вважає човен безпечним.

3. Реєстраційні номери човнів. Усі човни, які беруть участь у змаганнях з прибережного веслування, повинні бути зареєстровані Оргкомітетом перед виходом на воду чи то для тренування, чи змагання, і мають мати реєстраційний ідентифікаційний номер. Для цілей ідентифікації і безпеки кожен човен повинен мати зображення свого реєстраційного ідентифікаційного номера по обидві сторони носа човна у спосіб, описаний нижче. Екіпаж проводить реєстрацію з допомогою національної федерації чи клубу, від імені якого екіпаж заявлено. У разі якщо екіпаж не зареєстрував свій човен відповідно до цих Правил або невірно відобразив реєстраційний ідентифікаційний номер (під час участі в регаті), він може бути оштрафований.

Окремі цифри і/або літери, що складають реєстраційний ідентифікаційний номер на кожному човні, повинні бути мінімум 20 см висотою і мати контрастний до фону колір.

На змаганнях з прибережного веслування реєстраційні ідентифікаційні номери надає Оргкомітет.

4. Номери екіпажів - учасників змагань

1. Під час змагань, в яких кілька екіпажів використовують один спільний човен, кожен екіпаж повинен позначити свій власний номер додатково до реєстраційного номера човна.

2. Для гонок з фінішем на березі, які вимагають, щоб один або кілька членів екіпажу вийшли з човна і перетнули лінію фінішу пішки, кожен член екіпажу, який перетинає фінішну лінію, повинен мати чітко відображений номер екіпажу.

5. Змагальна дистанція

1. Характеристики та траєкторія змагальної дистанції:

1) змагальна дистанція з прибережного веслування повинна забезпечити максимально справедливі і рівні умови участі у змаганнях для всіх екіпажів. Це вимагає достатньої ширини лінії старту, щоб усі екіпажі в кожному виді програми мали можливість стартувати одночасно (за винятком випадків, коли є попередні заїзди, про порядок яких всі команди повинні бути повідомлені на момент подачі їх заявок);

2) Оргкомітет повинен прокласти дистанцію таким чином, щоб глядачі могли спостерігати з берега за перебігом перегонів та човнами учасників змагань. При прокладанні дистанції Оргкомітет повинен скористатися напрямками вітру і хвиль, особливостями берегової лінії і узбережжя. Це може включати організацію старту або фінішу на березі;

3) довжина дистанції повинна відповідати положенням пункту 4 цієї глави Правил.

Дистанція може бути прямою, прямокутною, трикутною, від точки до точки або ж мати іншу траєкторію, яка найбільше відповідає конкретній місцевості.

В цілях безпеки траєкторія проходження дистанції має не дозволяти човнам просуватися у зустрічному напрямі по одній смузі;

4) проходження відрізків дистанції може бути більше ніж один раз. Не повинно бути поворотів на дистанції ближче одного кілометра (1 км) від лінії старту, якщо необхідний кут повороту на позначці більше 45 градусів;

5) якщо вид програми змагань включає окремі попередні заїзди, траєкторія дистанції може бути різною для окремих заїздів, але однакова довжина дистанції та рівні умови змагань мають бути забезпечені у кожному заїзді протягом дня.

2. Позначення дистанції:

1) план дистанції(ій) змагань із зазначенням місцезнаходження всіх позначок разом з їх описом та GPS-координатами повинен бути включений до Інформаційного буклету змагань, а також до інструкції, що надається всім екіпажам, які прибули на змагання. План дистанції також має бути розміщений біля контрольної комісії;

2) у цілях безпеки там, де буї використовуються для позначення місць повороту, Оргкомітет повинен по можливості використовувати позначки у вигляді плаваючих буїв, а не існуючих стаціонарних причальних буїв і маяків.

Оргкомітет повинен вжити всіх необхідних заходів безпеки при розміщенні позначок на дистанції, щоб уникнути будь-яких ризиків попадання човнів на мілководдя, в тому числі з позначенням таких зон і розміщенням попереджувальних буїв у відповідних місцях.

3. Лінії старту та фінішу:

1) лінії старту та фінішу повинні бути візуально позначені двома орієнтирами або буями;

2) лінії старту та фінішу повинні бути розміщені перпендикулярно до траєкторії руху човнів відповідно до наступного або від попереднього місця повороту;

3) для всіх заїздів, окрім заїздів проти годинникової стрілки, лінія старту повинна бути достатньо широкою, щоб дозволити всім учасникам змагань стартувати з однієї лінії та одночасно;

4) лінія фінішу може бути розташована або на воді, або в разі можливості такого варіанта на березі. Якщо фініш обладнується на березі, він може бути у вигляді фінішної лінії або прапора, установленого у визначеному місці. Екіпаж фінішує, коли один або кілька членів екіпажу перетинають лінію фінішу або торкаються фінішного прапора.

4. Протяжність дистанції:

1) не існує встановленої протяжності дистанції, і вона може змінюватися від регати до регати. Протяжність дистанції в кожному випадку повинна бути зазначена у календарі змагань і повідомлятися всім учасникам в інформаційному буклеті регати. Відстань для перегонів може бути змінена головою суддівської колегії у випадку несприятливих погодних умов за погодженням з Організаційним комітетом;

2) відстань для перегонів повинна бути між 6 км та 8 км та бути однаковою для чоловіків і жінок. Відстань може змінюватися залежно від факторів, пов'язаних з особливостями місця проведення чемпіонату, з урахуванням засад безпеки, погодних умов, розташування позначок дистанції, видимості для глядачів, обладнання старту та фінішу;

3) за несприятливих погодних умов відстань може бути змінена головою суддівської колегії за погодженням з директором перегонів та Організаційним комітетом.

5. Кількість смуг руху. На регатах з прибережного веслування не існує обмежень щодо кількості екіпажів у кожному заїзді. Ця кількість впливає на ширину лінії старту, протяжність дистанції і всі аспекти безпеки, у тому числі щодо погодних умов і кількості рятувальних човнів. На дистанції не повинно бути розмежувальних смуг. Якщо є обмеження по ширині лінії старту, Оргкомітет повинен зазначити це в інформаційному буклеті регати і повідомити екіпажі стосовно максимальної кількості човнів, які можуть бути одночасно розміщені на лінії старту.

6. Організація змагань

1. Оргкомітет призначає начальника дистанції (далі - Директор перегонів), який добре ознайомлений з особливостями акваторії і має досвід організації змагань з прибережного веслування. Директор перегонів відповідає за всі взаємовідносини з відповідними органами місцевої влади і забезпечує виконання всіх вимог безпеки, включаючи аварійно-рятувальні заходи, до початку перегонів і відповідно до всіх місцевих морських норм і правил. Директор перегонів тісно співпрацює з Головою суддівської колегії і бере участь в ухваленні рішень у разі несприятливих погодних умов. У будь-якому випадку, якщо Директор перегонів і Голова суддівської колегії не згодні з питань безпеки, думка Голови колегії має переважну силу.

2. Перед початком змагань Оргкомітет скликає засідання, в якому всі стернові і капітани екіпажів повинні взяти участь. На цьому засіданні Директор перегонів роз'яснює і надає всім учасникам інформацію, необхідну для безпечного перебігу перегонів (у тому числі щодо місцевих морських правил, руху приливів, течій, особливостей рельєфу, конкретних відомих джерел небезпеки і правил техніки безпеки). У разі необхідності стернові і капітани екіпажів можуть бути запрошені до огляду дистанції на катері Оргкомітету.

7. Обов'язки веслярів

1. Усі веслярі і стернові зобов'язані:

додатково до цих Правил знати і поважати правила поведінки на місцевій водній акваторії;

носити відповідні рятувальні жилети або мати індивідуальний рятувальний жилет на борту в межах легкої та зручної досяжності для особистого користування в будь-який час перебування на воді. Стернові повинні носити рятувальний жилет протягом всього часу перебування на воді;

знати, що робити в разі підтоплення або перекидання човна і якщо човен вимагає буксирування.

2. Обов'язки капітана екіпажу. Згідно з міжнародним морським правом всі морські судна повинні мати одну особу, відповідальну за безпеку і навігацію. У прибережному веслуванні це один з членів екіпажу, який призначається капітаном екіпажу. Про призначеного капітана екіпажу кожного човна повідомляється у письмовому вигляді до Оргкомітету під час реєстрації екіпажу. Таке повідомлення є обов'язком національної федерації чи клубу, від імені якого заявлено екіпаж. Будь-яка команда, про капітана якої не було внесено повідомлення, не допускається до виходу на воду.

3. Капітан екіпажу перед кожним виходом на воду зобов'язаний:

1) бути відповідальним за оцінку ризиків та спроможність екіпажу впоратися з поточними і прогнозованими умовами;

2) ознайомитися з поточними і очікуваними погодними умовами;

3) зареєструвати вихід на воду у Контрольній комісії із зазначенням дати і часу, запланованої тривалості подорожі та її маршруту;

4) перевірити стан човна та обладнання для забезпечення безпеки на борту.

4. Капітан екіпажу під час виходу на воду зобов'язаний:

1) переконатися, що команда знає і поважає всі правила навігації і техніки безпеки;

2) вимагати, щоб всі члени екіпажу при необхідності носили рятувальні жилети;

3) приймати необхідні рішення для забезпечення безпеки екіпажу, якщо погода погіршується;

4) контролювати будь-які зміни в погоді або умови на воді, які можуть вплинути на безпеку екіпажу.

5. Після повернення з водної акваторії капітан екіпажу зобов'язаний:

1) повідомити Контрольну комісію про повернення екіпажу;

2) заповнити регістр з зазначенням про повернення екіпажу.

8. Спеціальні умови безпеки прибережного веслування

1. Веслування на морі за межами каналів і портів вимагає особливої уваги до погодних умов, припливів і відливів, водних течій і морського судноплавства.

Веслярі і стернові повинні ознайомитися із загальними правилами міжнародного морського судноплавства, а також конкретними умовами місцевості. Заходи безпеки і місцеві правила повинні активно застосовуватися організаційним комітетом і суддівською колегією, а екіпажі мають суворо їх дотримуватися.

2. Веслувальні човни не повинні перешкоджати проходженню:

човнів, які можуть безпечно рухатися лише вузькими каналами або протоками;

човнів з механічною тягою у смузі руху;

кораблів з важким вантажем.

3. З метою запобігання зіткненням, коли два веслувальні човни знаходяться на курсах можливого зіткнення, обидва човни повинні рухатися вправо, щоб поступитися іншому човну. Для роз'яснення "правий борт" означає лівий бік для веслярів за порядком їх посадки у човні (обличчям до корми).

4. Притулки. Притулками є порти і бухти, де човни можуть легко знайти порятунок у несприятливих погодних умовах і де члени екіпажу можуть безпечно висадитися на берег. Інформація про такі притулки повинна бути повідомлена Оргкомітетом всім екіпажам як частина загальної інформації для екіпажів. На притулки можуть значно впливати умови припливів, вітру і течії. Залежно від цих умов якась територія може розглядатися як притулок тільки у певний час доби і може бути небезпечною і недоступною в інший час. Незалежно від маршруту слідування веслярів вони повинні бути обізнані щодо усіх можливостей доступу до притулків відповідно до навігаційних обмежень, що накладаються на їх човен.

5. Екіпажі повинні регулярно тренуватися у перекиданні за борт та ознайомитися з усіма заходами по забезпеченню безпеки екіпажу.

9. Жеребкування та вихід у фінальну стадію

1. Порядок переходу до наступної стадії змагань:

1) Оргкомітет має передбачати максимальну кількість екіпажів, які можуть бути одночасно розміщені на лінії старту. У разі якщо кількість екіпажів перевищує кількість доступних місць на лінії старту, застосовується система заїздів. У такому випадку кількість екіпажів, які пройшли до наступної стадії змагань з кожного заїзду, повинна дорівнювати кількості місць на лінії старту, розділеній на необхідну кількість заїздів. Кількість екіпажів у кожному заїзді по можливості повинна бути однаковою, як і кількість екіпажів, які кваліфікуються з кожного заїзду до наступного раунду;

2) якщо у даному виді програми змагань подано заявок екіпажів менше, ніж місць на старті, то буде пряме влучення у фінал без проведення попередніх заїздів.

3) Оргкомітет на змаганнях з прибережного веслування може вводити обмеження на кількість човнів в кожному заїзді і/або кількість човнів для виходу у фінал. Мінімальна кількість човнів у фіналі повинна складати вісім для кожного виду програми змагань та максимально дорівнювати кількості наявних човнів залежно від розмірів дистанції. Така інформація повинна бути включена до інформаційного буклета змагань і доведена до екіпажів до початку змагань.

2. Жеребкування і визначення доріжки (смуги руху):

1) в разі потреби застосування системи попередніх заїздів жеребкування першого заїзду проводиться на нараді капітанів екіпажів за день до першого заїзду або раніше за необхідності. Жеребкування має вирішити, які екіпажі беруть участь в заїзді. При цьому порядок води не визначається;

2) для старту з берега у випадку, коли лінія старту не перпендикулярна напряму до першої поворотної позначки, стартові позиції екіпажів визначатимуться суддівською колегією шляхом жеребкування. У випадку застосування попередніх заїздів місце екіпажу на старті визначається на основі результатів попереднього заїзду і стартова позиція екіпажу з кращим результатом у попередньому заїзді буде найближчою по відношенню до першої поворотної позначки. У випадку розподілу номерів екіпажів лише на першій стадії змагань екіпаж з кращим номером одержить стартову позицію ближче до першої поворотної позначки.

3. Голова суддівської колегії за погодженням з Директором перегонів і Оргкомітетом приймає всі рішення стосовно затримки, відстрочення чи скасування перегонів або змін дистанції залежно від погіршення погодних умов або інших факторів, пов'язаних з безпекою перебування на воді спортсменів і офіційних осіб, або засад чесної боротьби. Це може призвести до скорочення максимальної кількості човнів у перегонах. Якщо кількість човнів у заїзді зменшується на підставі цих Правил, Голова суддівської колегії може використати рейтинги екіпажів у попередніх заїздах для розсіювання їх номерів в перегонах або, якщо не було попередніх заїздів, використовуються рейтинги екіпажів, визначені національними федераціями.

10. Старт

1. Підготовка до старту у змаганнях з прибережного веслування:

1) у змаганнях з прибережного веслування не передбачена стартова зона для налаштування пошкодженого обладнання;

2) за дві хвилини до призначеного часу екіпажі повинні перебувати у безпосередній близькості до лінії старту;

3) суддя на старті може дати сигнал до початку заїзду, не звертаючи уваги на відсутні екіпажі. Екіпажу, який запізнився на свою стартову позицію, суддя може присудити жовту картку.

2. Стартова процедура у змаганнях з прибережного веслування.

1) старт (на воді).

Кожен екіпаж має переконатися, що він не створює перешкоди іншим човнам. Якщо така перешкода вже створена або може бути створена, кожен екіпаж повинен вжити відповідних дій для її уникнення, але має виконувати вказівки судді-стартера та арбітрів;

2) суддя-стартер може спиратися на допомогу інших суддів на старті під його керівництвом. Місцезнаходження судді-стартера має бути на відстані приблизно в 150 м позаду лінії старту і повинно бути таким, щоб він міг добре бачити всі човни на старті, а стартові сигнали були чітко видимі для всіх екіпажів на лінії старту. Суддя-стартер повинен бути вдягнений у добре помітний одяг;

3) суддя на старті повинен бути розташований безпосередньо на лінії старту;

4) суддя на старті відповідає за виявлення будь-яких човнів, які вже перетнули лінію старту на момент стартового сигналу. Він повинен негайно повідомити суддю-стартера і суддівську колегію про своє рішення у цій ситуації, а також визначити екіпажі-порушники.

Порядок старту повинен бути таким:

за дві хвилини до початку заїзду екіпажі повинні бути в безпосередній близькості до лінії старту і під контролем судді-стартера;

повинна бути відповідальність кожного екіпажу, щоб жодна частина їх човна не перетинала лінію старту на момент подачі стартового сигналу, і суддя на старті не зобов'язаний давати екіпажам будь-які вказівки з цього приводу до сигналу старту. Екіпажі у зоні старту повинні повсякчас уважно виконувати вказівки судді-стартера або арбітрів. Екіпаж, який не виконує такі вказівки, може бути покараний. Після подачі 3-хвилинного, 2-хвилинного і 1-хвилинного сигналів, передбачених цими Правилами, суддя-стартер може дати старт перегонам без врахування положення будь-якої команди;

за 3 хвилини до старту суддя-стартер повинен одночасно підняти три кулі одна над одною (усі кулі мають білий хрест на червоному тлі, повинні бути чітко видимі з лінії старту і не повинні бути менше 50 см в діаметрі) і дати звуковий сигнал з трьох чітких коротких гудків сирени;

всі човни повинні залишатися поблизу лінії старту. Після закінчення 3 хвилини може бути дано старт, навіть якщо деякі човни не досягли стартової позиції;

кожен екіпаж має орієнтуватися у часі, що залишився до старту. Екіпажі зобов'язані бути поблизу лінії старту на час початку перегонів і не викликати фальстарт. Там вже не буде вказівок для екіпажів стосовно вирівнювання човнів, якщо суддя на старті не вважає, що занадто багато човнів перетинає лінію старту і що перегони не можуть розпочатися у безпечному і справедливому порядку;

за 2 хвилини до старту стартер повинен одночасно підняти дві кулі і дати звуковий сигнал двома чіткими короткими гудками сирени;

за 1 хвилину до старту суддя-стартер повинен одночасно підняти одну кулю та дати звуковий сигнал одним чітким коротким гудком сирени;

у момент старту суддя-стартер повинен дати сигнал, одночасно опускаючи єдину кулю та подаючи один тривалий гудок сирени. Стартовий прапорець і куля повинні опуститися рівно через 3 хвилини від початку стартової процедури. Офіційним стартом перегонів вважатиметься момент падіння єдиної кулі.

Час

Візуальні сигнали

Звукові сигнали

3 хвилини



3 кулі (червоні з білим хрестом)



3 короткі гудки сирени

2 хвилини



2 кулі (червоні з білим хрестом)



2 короткі гудки сирени

1 хвилина



1 куля (червона з білим хрестом)



1 короткий гудок сирени

старт



опускання

опускання єдиної кулі (червоної з білим хрестом) і помах прапорцем



довгий

довгий гудок сирени

масовий фальстарт



махання

суддя-стартер розмахує червоним прапорцем



гудок повторюється

повторні короткі гудки сирени


5) якщо суддя на старті вважає, що багато екіпажів перетинають лінію старту на час, призначений для старту, або якщо суддя-стартер виявить, що багато екіпажів запізнюються на старт з незалежних від них причин, він може затримати старт на свій розсуд. Також він може дати старт перегонам вчасно і в разі необхідності може накласти санкції, передбачені Правилами.

3. Затримки старту.

Якщо затримується старт човнів будь-якого конкретного класу з якоїсь причини, суддя-стартер повинен повідомити про затримку екіпажів човнів цього класу або класів. Якщо відкладається час усього заїзду, суддя-стартер може пропустити всі сигнали і розпочати зворотний відлік 3 хв. після оголошення свого рішення екіпажам.

4. Старт від берега:

човни шикуються у лінію на березі біля кромки води. Якщо стартові позиції човнів були визначені, човни повинні шикуватися на своїх місцях;

суддя-стартер дає команду екіпажам поставити човни на воду і утримувати їх приблизно на відстані 10 м один від одного на кромці води. Всі члени екіпажів стоять у воді поряд зі своїми човнами. Суддя-стартер надає наказ екіпажам підготуватися і підтягнути свої човни на лінію старту. Човни шикуються кормою уздовж берегової лінії. Тільки єдиний суддя на старті може зробити висновок, що човни перебувають на лінії старту;

кожен екіпаж має переконатися, що він не створює перешкоди іншим човнам. Якщо така перешкода створена або може бути створена, кожен екіпаж повинен вжити відповідних дій для її уникнення, але має виконувати вказівки судді-стартера та інших суддів. Екіпаж, який створює перешкоди, може бути покараний суддею-стартером або іншими суддями;

початок стартової процедури аналогічний старту на воді. Сигнал, що триває 3 хвилини, буде дано після того, як суддя-стартер дав команду екіпажам поставити свої човни на воду.

5. Фальстарт.

Екіпаж здійснює фальстарт, коли будь-яка частина його човна або обладнання знаходиться позаду лінії старту на момент стартового сигналу. Лише суддя на старті може робити висновок, чи були порушення на старті.

Наслідки фальстарту:

1) індивідуальний фальстарт - екіпажу, який здійснив фальстарт, дозволяється продовжити заїзд, але він карається штрафом у 2 хвилини, про що негайно повідомляється;

2) масовий фальстарт - якщо у заїзді суддя на старті показує, що декілька човнів скоїли фальстарт, суддя-стартер може прийняти рішення зупинити перегони і дати старт ще раз або він може дозволити продовжити заїзд і покарати штрафом усі човни-порушники. Якщо він вирішить зупинити заїзд, суддя-стартер повинен повідомити про це, вимахуючи червоним прапорцем і подаючи звуковий сигнал - 3 серії коротких гудків сирени. Якщо масовий фальстарт викликаний погодними умовами або іншими зовнішніми чинниками, але суддя на старті вважає, що старт пройшов чесно, він може порадити судді-стартеру продовжувати перегони з або без накладання штрафних санкцій на окремі екіпажі.

11. Хід перегонів

1. Оскільки у змаганнях з прибережного веслування не передбачена стартова зона, екіпажі повинні самостійно усувати усі поломки та дефекти обладнання після початку заїзду.

2. Всі екіпажі повинні змагатися відповідно до цих Правил. Якщо екіпаж не дотримується цих Правил, у тому числі якщо він ускладнює рух або створює перешкоди іншим човнам з метою отримання певних переваг, до нього можуть бути застосовані відповідні санкції, передбачені цими Правилами.

3. Екіпаж, який з якоїсь причини не зміг пройти повністю усю дистанцію, визначену Оргкомітетом, в тому числі не повернув на усіх або деяких з поворотних позначок, зобов'язаний заявити про це судді на фініші, або арбітру, або в Оргкомітет після завершення заїзду. Результат такого екіпажу повинен мати позначку ДФ (дискваліфікований).

4. Створення перешкод. Екіпаж створює перешкоди для іншого екіпажу, якщо він змінює курс, щоб запобігти обгону іншим екіпажем, якщо він не поступається дорогою, коли це потрібно відповідно до Правил, або скоює зіткнення з іншим екіпажем через ненадання дороги, як це вимагається Правилами.

5. Коли три або більше човнів знаходяться на одній лінії і стерновий резонно вважає, що не вистачає відстані між своїм та іншими човнами, стерновий може звернутися з використанням номера човна і промовити: "Човен номер… Увага! Дорогу!", - і човен, номер якого називається, повинен змінити свій курс, щоб залишити достатньо простору для руху першого човна, або ж він може бути покараний суддею. Жоден човен чи човни не можуть навмисно або іншим чином створювати перешкоди іншим човнам, які рухаються в напрямку поворотної позначки або іншої курсової позначки на дистанції.

Якщо два або більше екіпажів співпрацювали у створенні перешкод для іншого екіпажу чи екіпажів або у сприянні іншому екіпажу чи екіпажам, всі екіпажі клубу(ів) або національної(их) федерації(ій), що були учасниками таких спільних дій, можуть бути дискваліфіковані.

6. У разі зіткнення (човнів і весел) і якщо один з екіпажів подає протест, суддя повинен вирішити, хто винен, і може покарати екіпаж човна, що здійснив зіткнення.

7. Екіпаж при здійсненні обгону іншого екіпажу зобов'язаний не створювати перешкод для його руху; екіпаж, який обганяють, має прямувати своїм курсом і не заважати обгону. Якщо екіпаж, який обганяють, заважає або перешкоджає обгону шляхом зміни курсу або у будь-який інший спосіб, суддя може покарати цю команду шляхом накладання штрафного часу - 60 секунд, або може зняти екіпаж з перегонів, або вжити інших заходів, передбачених цими Правилами.

8. На поворотних позначках застосовуються правила щодо зіткнення та обгону. Човен має перевагу перед іншими човнами у русі на поворотній позначці, якщо він перекриває курс іншим човнам до початку здійснення ними повороту і знаходиться на внутрішній траєкторії повороту. Ця перевага триватиме, доки обидва човни не завершать маневр повороту. Під перекриттям курсу цими Правилами визначено, що ніс одного човна перекриває корму іншого і ступінь перекриття не є суттєвим. Якщо судно має перевагу на підставі цих Правил, інший човен або човни повинні поступатися дорогою або ж підлягають покаранню за створення перешкод. Для того щоб бути включеним до підсумкового протоколу змагань, весь екіпаж повинен обійти навколо всіх поворотних позначок і пройти повну дистанцію, визначену Організаційним комітетом.

12. Фініш

1. Екіпаж вважається таким, що закінчив заїзд, коли ніс його човна перетнув фінішну лінію. Всі члени екіпажу повинні розпочати і завершити заїзд. Якщо фініш влаштований на березі, екіпаж закінчує заїзд, коли один або кілька його членів перетнули фінішну лінію або торкнулися встановленого на березі прапора, як це вимагається. На перегонах з берега всі члени екіпажу повинні стартувати і фінішувати на березі. Екіпаж, який порушив ці вимоги, позбавляється місця у підсумковому протоколі змагань.

2. Заїзд з нічийним результатом. Якщо фінішні результати двох або більше екіпажів є занадто близькими для визначення різниці між ними, то оголошується нічийний результат для цих екіпажів. Якщо є нічийний результат, застосовується такий порядок:

якщо у будь-якому попередньому заїзді екіпажі показують нічийний результат і лише один екіпаж може кваліфікуватися у наступну стадію змагань, то, за умови достатньої кількості наявних човнів для цієї мети, всі екіпажі з нічийним результатом переходять до наступного етапу. Якщо кількість човнів недостатня, то голова суддівської колегії та Директор перегонів у присутності зацікавлених капітанів екіпажів проводять жеребкування між екіпажами, що показали нічийний результат, щоб визначити, які з них кваліфікуються у наступну стадію змагань залежно від кількості доступних для цієї мети човнів;

якщо екіпажі показують нічийний результат у фінальному заїзді, то їм надається однакове місце у підсумковому протоколі, а наступне місце залишається вільним. Якщо це місце виявиться призовим, то Оргкомітет забезпечує додаткову кількість медалей.

13. Протест (висновок по протесту, апеляція)

1. Суддівська колегія приймає рішення по протесту, і наслідками рішення можуть бути:

попередження;

штрафний час;

жовта картка (стосується наступного заїзду, в якому екіпаж бере участь);

зняття з перегонів у окремих випадках, передбачених цими Правилами;

червона картка або виключення (з усіх заїздів певного виду програми змагань);

дискваліфікація (з усіх видів програми змагань в регаті).

2. Після застосування відповідної санкції ГСК може також вживати будь-яких інших доступних заходів по відновленню шансів екіпажу, який постраждав від неправомірних дій суперників, у тому числі шляхом дозволу цьому екіпажу кваліфікуватися у наступну стадію змагань, якщо ГСК вважає, що якби екіпажу не заважали, він би пройшов у наступний етап самостійно.

14. Суддівська колегія

1. Склад суддівської колегії:

голова суддівської колегії (головний суддя);

суддя-стартер;

суддя на старті;

арбітр заїзду;

арбітр на поворотних позначках;

судді на фініші, один з яких повинен бути старшим суддею;

члени контрольної комісії, один з яких повинен бути старшим.

Голова суддівської колегії, суддя-стартер, суддя на старті, арбітр заїзду, старший суддя на фініші і старший член Контрольної комісії повинні мати ліцензію судді національної категорії.

2. Голова суддівської колегії - головний суддя визначає обов'язки кожного члена колегії та здійснює нагляд за їх діяльністю. Він головує на засіданнях і забезпечує належну взаємодію з Оргкомітетом. Він повинен тісно співпрацювати з Директором перегонів.

3. В разі необхідності прийняти рішення у виняткових випадках голова суддівської колегії призначає спеціальний орган і головує на його засіданні для вироблення такого рішення.

4. Суддівська колегія застосовує відповідні міри в будь-якому випадку порушення цих Правил. Серед санкцій, які може накладати суддівська колегія, є такі:

попередження;

штрафний час;

жовта картка (стосується наступного заїзду, в якому екіпаж бере участь);

зняття з перегонів у окремих випадках, передбачених цими Правилами;

червона картка або виключення (з усіх заїздів певного виду програми змагань);

дискваліфікація (з усіх видів програми змагань в регаті).

Суддя може також постановити, що екіпажу, який постраждав від неправомірних дій суперників, може бути дозволено кваліфікуватися у наступну стадію змагань (в разі застосування таких етапів), якщо він вважає, що екіпаж міг самостійно перейти у наступний заїзд, якби цьому не завадили.

5. Суддя-стартер і суддя на старті забезпечують правильність стартової процедури. Не призначається особа, відповідальна за вирівнювання човнів на лінії старту. За винятком старту з берега суддя на старті не зобов'язаний давати вказівки екіпажам щодо їх вирівнювання на лінії старту. Екіпаж сам несе повну відповідальність за неперетинання лінії старту на момент стартового сигналу.

6. Голова суддівської колегії за погодженням з Директором перегонів визначає кількість арбітрів для нагляду за кожним заїздом. Там, де є більше одного арбітра, вони мають рівний статус у своїх зонах відповідальності.

7. Арбітр забезпечує належне проведення заїзду і безпеку веслярів. Зокрема, він спостерігає, щоб екіпажі не отримували жодних переваг чи не страждали від поведінки суперників або від зовнішніх факторів, і накладає відповідні штрафні санкції на екіпажі, які порушують ці Правила. Арбітр не дає екіпажам жодних вказівок щодо керування човном. Арбітр повинен запобігати виникненню аварійних ситуацій.

8. Якщо необхідно, арбітр може накладати штрафи протягом заїзду. Він може також зупинити заїзд, накласти необхідні покарання і наказати відновити заїзд або з лінії старту, або з іншої точки (в цьому випадку він може дати вказівку екіпажам стартувати з позицій, на яких вони перебували у момент зупинки заїзду) або відразу, або пізніше. В останньому випадку він приймає рішення про новий час старту за погодженням з Головою суддівської колегії і повідомляє про це екіпажі - учасники заїзду.

9. Якщо арбітр має серйозні сумніви в тому, чи вплинуть певні перешкоди на результати заїзду, або вважає ці перешкоди незначними, він може вжити будь-яких дій, які він вважає за потрібне, виходячи з обставин, що склалися.

10. Арбітр може також дозволити продовжити заїзд і накласти штрафи після його завершення. Якщо екіпаж покарано штрафним часом, арбітр повинен невідкладно довести інформацію про покарання до відома екіпажу, промовляючи до нього: "Човен номер… (причина покарання). Штрафний час (60 секунд)!".

11. Арбітр повинен одночасно показати екіпажу білу дошку з текстом "Штраф 60".

12. Судді на фініші визначають порядок, в якому носи човнів перетнули фінішну лінію.

13. У випадку фінішу на березі вони визначають порядок, в якому призначений весляр або веслярі перетинають фінішну лінію і торкаються фінішного прапора, якщо це потрібно.

14. Судді повинні упевнитися в дотриманні порядку під час заїзду. Вони відповідають за перевірку результатів заїзду.

15. Додатково до своїх інших обов'язків Контрольна комісія на змаганнях з прибережного веслування перевіряє правильність відображення на човнах їх реєстраційних номерів, а також правильність носіння номерів членами екіпажу та занотовує інформацію.

VII. Особливості суддівства та проведення змагань з веслування в критих приміщеннях

1. Вимоги до інвентарю

1. Весь інвентар, що використовується у веслуванні в критих приміщеннях, повинен відповідати таким вимогам:

1) однакова модель;

2) один виробник;

3) бути справним;

4) однаково відкалібрований.

2. Проведення змагань та змагальна дистанція

1. Змагання з веслування в критих приміщеннях проводяться відповідно до цих Правил.

2. Довжина дистанції визначається Положенням.

3. Екіпажі та визначення часу

1. У змаганнях з веслування в критих приміщеннях проводяться перегони як в екіпажах, так і індивідуально.

2. Екіпажі визначаються у Положенні.

3. Час екіпажу може визначатися автоматично у разі наявності відповідного обладнання або шляхом складання часу членів екіпажу та його усереднення.

Заступник директора
департаменту спорту
вищих досягнень -
начальник відділу єдиноборств
та складнокоординаційних
літніх олімпійських видів
спорту Держмолодьспорту







О.В. Стеценко










Додаток 1
до Правил спортивних змагань
з веслування академічного
(пункт 3 глави 7 розділу I)


ПОПЕРЕДНЯ ЗАЯВКА






Додаток 2
до Правил спортивних змагань
з веслування академічного
(пункт 4 глави 7 розділу I)


ПОІМЕННА ЗАЯВКА

На участь у змаганнях ____________________________________________

  команди ____________________________________________

Колір лопат і весел ______________________________________________

№ з/п

Прізвище, ім'я спортсмена

Рік народження

Спортивний розряд

Місто

ФСТ

Повна назва спортивної школи (клубу тощо)

П.І.Б. першого тренера

П.І.Б. особистого тренера

1

2

3

4

5

6

7

8

9



















































































Підпис щодо вміння плавати

Віза лікаря, печатка

Ідентифікаційний код спортсмена

10

11

12




















Представник команди _____________________________ (підпис) ____________________

Команду у складі _________ чоловік до змагань допускаю.

Лікар _______________________________________ (підпис) _______________________
     (печатка медичної установи)

Керівник організації __________________________ (підпис) ________________________
  (печатка спортивної організації)

__________
Примітка.

Прізвища та імена запасних спортсменів вказуються в кінці заявки.










Додаток 3
до Правил спортивних змагань
з веслування академічного
(пункт 4 глави 7 розділу I)


ЗАПИС
складу екіпажу

Змагання ____________________________________________________________________

Організація/територія __________________________________________________________

Клас човна ____________________

Стать _________________________

Дистанція _____________________

Прізвище, ім'я

Рік народження

Розряд

Місто

ФСТ

1 (носовий)









2









3









4









5









6









7









8 (загрібний)









стерновий










Тренери ____________________________________________________________________
(відповідно до поіменної заявки)

Представник команди _________________________________ (підпис) ________________



Вид заїзду



Попередній

Відбірковий

Напівфінальний

Фінальний

Номер доріжки









Зайняте місце









Показаний час










__________
Примітки:

1. Склад екіпажу записується в порядку місць, зайнятих у човні, починаючи з носового весляра.




2. Запис має бути надрукованим.










Додаток 4
до Правил спортивних змагань
з веслування академічного
(пункт 6 глави 7 розділу I)


ПРОТОКОЛ
ознайомлення з інструкцією по дотриманню заходів безпеки під час проведення тренувань та змагань з веслування академічного

Найменування змагань ________________________________________________________

Дата проведення __________________ місце проведення ___________________________

Організація __________________________________________________________________

№ з/п

Прізвище та ім'я

Спортсмен (тренер)

Підпис щодо ознайомлення

1







2







3







4








Інструктаж проведений:

_____________________________
(прізвище представника)

/____________/
(підпис)










Додаток 5
до Правил спортивних змагань
з веслування академічного
(пункт 5 глави 8 розділу I)


ТАБЛИЦІ
розподілу (кваліфікації) екіпажів по заїздах

Загальна примітка до таблиць

1. Скорочене найменування заїздів:

ПП - попередній;

ВБ - відбірковий;

ПФ - напівфінальний (ПФА - заїзд для виходу у фінали ФА та ФБ, ПФВ - у фінали ФВ та ФГ);

Ф - фінальний (ФА - фінальний заїзд за перші місця, ФБ, ФВ, ФГ - за наступні місця).

2. Умовні позначення заїздів:

Арабська цифра після скороченого найменування заїзду позначає його порядковий номер, а римська цифра перед позначенням заїзду - місце, зайняте екіпажем у даному заїзді.

3. Розподіл екіпажів на кожному етапі змагань може проводитись у двох варіантах (а, б). Вибір варіанта розподілу по заїздах наступних етапів визначається жеребкуванням для кожного класу човнів після закінчення усіх заїздів попереднього етапу для даного класу човнів.

5, 6 екіпажів з 4 стартовими місцями

Попередні заїзди

Відбіркові заїзди

Фінали

ПП 1

I
II
III

ВБ

II ПП 1
III ПП 2
II ПП 2
III ПП 1

ФА

I ПП 1
I ПП 2
I ВБ
II ВБ

ПП 2

I
II
III

ФБ

III ВБ
IV ВБ

Перший у ФА,
інші у ВБ

Два перших у ФА,
інші ФБ,




Якщо стартують 5 екіпажів, фінал ФБ не проводиться.

7 - 8 екіпажів з 4 стартовими місцями

Попередні заїзди

Відбіркові заїзди

Фінали

Варіант

а

б

ПП 1

I
II
III
IV

ВБ 1

II ПП 1
III ПП 2
IV ПП 1

II ПП 2
III ПП 1
IV ПП 1

ФА

I ПП 1
I ПП 2
I ВБ 1
I ВБ 2

ПП 2

I
II
III
IV

ВБ 2

II ПП 2
III ПП 1
IV ПП 2

II ПП 1
III ПП 2
IV ПП 2

ФБ

II ВБ 1
II ВБ 2
III ВБ 1
III ВБ 2

Перший у ФА,
інші у ВБ

Перший у ФА, інші у ФБ





9, 10 екіпажів з 4 стартовими місцями

Попередні заїзди

Відбіркові заїзди

Напівфінали

Фінали

Варіант

а

б

в

ПП 1

I
II
III
IV

ВБ

III ПП 1
III ПП 2
III ПП 3
IV ПП 1

ПФ 1

I ПП 1
II ПП 2
III ПП 3
I ВБ

I ПП 2
II ПП 3
II ПП 1
I ВБ

I ПП 3
II ПП 1
II ПП 2
I ВБ

ФА

I ПФ 1
I ПФ 2
II ПФ 1
II ПФ 2

ПП 2

I
II
III

ПФ 2

I ПП 2
I ПП 3
II ПП 2
II ВБ

I ПП 1
I ПП 3
II ПП 2
II ВБ

I ПП 1
I ПП 2
II ПП 3
II ВБ

ФБ

III ПФ 1
III ПФ 2
IV ПФ 1
IV ПФ 2

ПП 3

I
II
III

ФВ

III ВБ
IV ВБ

Два перших у ПФ,
інші у ВБ

Два перших у ПФ, інші у ФВ

Два перших у ФА, інші у ФБ





11, 12 екіпажів з 4 стартовими місцями

Попер. заїзди

Відбіркові заїзди

Напівфінали

Фінали



Варіант

а

б



а

б

ПП
1

I
II
III
IV

ВБ
1

III ПП 1
IV ПП 3
IV ПП 2

III ПП 2
IV ПП 3
IV ПП 1

ПФ
1

I ПП 1
II ПП 2
II ПП 3
I ВБ 1

I ПП 2
II ПП 3
II ПП 1
I ВБ 1


ФА

I ПФ 1
I ПФ 2
II ПФ 1
II ПФ 2

ПП
2

I
II
III
IV

ВБ
2

III ПП 2
III ПП 3
IV ПП 1

III ПП 1
III ПП3
IV ПП 2

ПФ
2

I ПП 2
I ПП 3
II ПП 1
I ВБ 2

I ПП 1
I ПП 3
II ПП 2
I ВБ 2

ФБ

III ПФ 1
III ПФ 2
IV ПФ1
IV ПФ2

ПП
3

I
II
III
IV

ФВ

II ВБ 1
II ВБ 2
III ВБ 1
III ВБ 2

Два перших у ПФ,
інші у ВБ





13, 16 екіпажів з 4 стартовими місцями

Попередні заїзди

Відбіркові заїзди

Напівфінали

Фінали



Варіант

а

б



а

б



ПП
1

I
II
III
IV

ВБ
1

II ПП 1
III ПП 3
IV ПП 4

II ПП 1
III ПП 2
IV ПП 3

ПФ
1

I ПП 1
I ПП 3
I ВБ 2
I ВБ4

I ПП 1
I ПП 2
I ВБ 3
I ВБ 4

ФА

I ПФ 1
I ПФ 2
II ПФ 1
II ПФ 2

ПП
2

I
II
III
IV

ВБ
2

II ПП 2
III ПП 4
IV ПП 3

II ПП 2
III ПП 3
IV ПП 4

ФБ

III ПФ 1
III ПФ2
IV ПФ1
IV ПФ2

ПП
3

I
II
III
IV

ВБ
3

II ПП 3
III ПП 1
IV ПП 2

II ПП 3
III ПП 4
IV ПП 1

ПФ
2

I ПП 2
I ПП 4
I ВБ 1
I ВБ 3

I ПП 3
I ПП 4
I ВБ 1
I ВБ 2

ФВ

II ВБ 1
II ВБ 2
II ВБ 3
II ВБ 4

ПП
4

I
II
III
IV

ВБ
4

II ПП 4
III ПП 2
IV ПП 1

II ПП 4

III П 1

IV ПП 2

ФГ

III ВБ 1
III ВБ 2
III ВБ 3
III ВБ 4

Перший у ПФ,
інші у ВБ




6, 7 екіпажів з 5 стартовими місцями

Попередні заїзди

Відбіркові заїзди

Фінали

ПП 1

I
II
III
IV

ВБ

II ПП 1
II ПП 2
III ПП 1
III ПП 2
IV ПП 1

ФА

I ПП 1
I ПП 2
I ВБ
II ВБ
III ВБ

ПП 2

I
II
III

ФБ

IV ВБ
V ВБ

Перший у ФА,
інші у ВБ

Три перших у ФА,
інші у ФБ




8 екіпажів з 5 стартовими місцями

Попередні заїзди

Відбіркові заїзди

Фінали

ПП 1

I
II
III
IV

ВБ

III ПП 1
III ПП 2
IV ПП 1
IV ПП 2

ФА

I ПП 1
I ПП 2
II ПП 1
II ПП 2
I ВБ

ПП 2

I
II
III
IV

ФБ

II ВБ
III ВБ
IV ВБ

Два перших у ФА,
інші у ВБ

Перший у ФА,
інші у ФБ




9-13 екіпажів з 5 стартовими місцями

Попередні заїзди

Відбіркові заїзди

Фінали

а

б

І
ІІ

ІІ ПП 1
ІІІ ПП 2

ІІ ПП 2
ІІІ ПП 1

І ПП 1
І ПП 2

ПП 1

ІІІ

ВБ 1

ІІІ ПП 3

ВБ 1

ІІІ ПП 3

ФА

І ПП 3

ІV
V

ІV ПП 2
ІV ПП 3

ІV ПП 1
ІV ПП 3

І ВБ 1
І ВБ 2

І

ІІ ПП 2

ІІ ПП 1

ІІ ВБ 1

ПП 2

ІІ

ІІ ПП 3

ІІ ПП 3

ІІ ВБ 2

ІІІ

ВБ 2

ІІІ ПП 1

ВБ 2

ІІІ ПП 2

ФБ

ІІІ ВБ1

ІV

ІV ПП 1
V ПП 1

ІV ПП 2
V ПП 1

ІІІ ВБ 2
ІV ВБ

І







ІV ВБ

ПП 3

ІІ







ФВ

V ВБ

ІІІ
ІV







V ВБ

Перший у ФА,
інші у ВБ

Перший у ФА,
другий та третій у ФБ





14, 15 екіпажів з 5 стартовими місцями

Попер. заїзди

Відбіркові заїзди

Напівфінали

Фінали



Варіант

а

б



а

б



ПП
1

I
II
III
IV
V

ПФ1

I ПП1
I ПП 3
II ПП 2

I ПП 1
I ПП 2
II ПП 3

ВБ
1

II ПФ 1
III ПФ1
IV ПФ3
V ПП 2

II ПФ 1
III ПП 3
IV ПП 1
V ПП 3

ФА

I ПФ 1
I ПФ 2
I ВБ 1
I ВБ 2
I ВБ 3

ПП
2

I
II
III
IV
V


ПФ 2


I ПП 2
II ПП 1
II ПП 3


I ПП 3
IIПП 1
II ПП 2

ВБ
2

II ПФ 2
III ПП2
IV ПП1
V ПП 3

II ПФ 2
III ПП 3
IV ПП 2
V ПП 1

ФБ

II ВБ 1
II ВБ 2
II ВБ 3
III ВБ
III ВБ

ПП
3

I
II
III
IV
V

ВБ
3

III ПФ1
III ПФ2
III ПП3
IV ПП2
V ПП1

III ПФ 1
III ПФ 2
III ПП 1
IV ПП 3
V ПП 2

ФВ

III ВБ
IV ВБ 1
IV ВБ 1
IV ВБ 2
IV ВБ 3
V ВБ 3

Два перших у ПФ,
інші у ВБ

Примітка. При участі 14 екіпажів у варіанті "б" у ПП 2 входить до складу ВБ 2


16, 17 екіпажів з 5 стартовими місцями

Попередні заїзди

Відбіркові заїзди

Напівфінали

Фінали

Варіант

а

б



а

б



ПП
1

I
II
III
IV
V

ПФ
1

I ПП 1
I ПП 3
II ПП 2
II ПП 4

I ПП 1
I ПП 2
II ПП 3
II ПП 4

ВБ 1

II ПФ 1
IV ПФ2
III ПП 1
IV ПП 2
IV ПП 3

II ПФ 1
IV ПФ 2
III ПП 2
IV ПП 3
IV ПП 4

ФА

I ВБ 1
I ВБ 2
I ВБ 3
I ПФ 1
I ПФ 2

ПП
2

I
II
III
IV

ВБ 2

II ПФ 2
IV ПФ 1
III ПП 2
IV ПП 1
IV ПП 4

II ПФ 2
IV ПФ 1
III ПП 1
III ПП 3
V ПП 1

ФБ

II ВБ 1
II ВБ 2
II ВБ 3
II ПФ 1
II ПФ 2

ПП
3

I
II
III
IV

ПФ
2

I ПП 2
I ПП 4
II ПП 1
II ПП 3

I ПП 3
I ПП 4
II ПП 1
II ПП 2

ВБ 3

III ПФ 1
III ПФ 2
III ПП 3
III ПП 4
V ПП 1

III ПФ 1
III ПФ 2
III ПП 4
IV ПП 1
IV ПП 2

ФВ

III ВБ 1
III ВБ 2
III ВБ 3
III ПФ 1
III ПФ 2

ПП
4

I
II
III
IV

ФГ

IV ВБ 1
IV ВБ 2
IV ВБ 3
IV ПФ 1
IV ПФ 2


9-12 екіпажів з 6 стартовими місцями

Попередні заїзди

Відбіркові заїзди

Фінал

Фінал

а

б

I
II
III
ПП 1   IV
V
VI

II ПП 1
III ПП 2
ВБ 1    IV ПП 1
V ПП 2
VI ПП 1

II ПП 1
III ПП 2
ВБ 1    IV ПП 2
V ПП 1
VI ПП 1

I ПП 1
I ПП 2
ФА     I ВБ 1
II ВБ 1
I ВБ 2
II ВБ 2

III ВБ1
IV ВБ 1
ФБ    V ВБ 1
III ВБ 2
IV ВБ 2
V ВБ 2

I
II
III
ПП 2   IV
V
VI

II ПП 2
III ПП 1
ВБ 2   IV ПП 2
V ПП 1
VI ПП 2

II ПП 2
III ПП 1
ВБ 2    IV ПП 1
V ПП 2
VI ПП 2

Перший у фінал ФА,
інші у ВБ

Два перших у ФА,
інші у ФБ



13-15 екіпажів з 6 стартовими місцями

Попередні заїзди

Відбіркові заїзди

Напівфінали

Фінали

Варіант

а

б

ПП 1

I
II
III
IV
V

IV ПП 1
V ПП 1
IV ПП 2
V ПП 2
IV ПП 3
V ПП 3

ПФ 1

I ПП 1
I ПП 3
II ПП 2
III ПП 1
III ПП 3
II ВБ

I ПП 1
I ПП 2
II ПП 3
III ПП 2
III ПП 1
III ВБ



ФА









ФБ







ФВ

I ПФ 1
II ПФ 1
III ПФ 1
I ПФ 2
II ПФ 2
III ПФ 2



IV ПФ 1
V ПФ 1
VI ПФ 1
IV ПФ 2
V ПФ 2
VI ПФ 2



IV ВБ
V ВБ
VI ВБ

ПП 2

I
II
III
IV
V

ПФ 2

I ПП 2
II ПП 1
II ПП 3
III ПП 2
I ВБ
III ВБ

I ПП 3
II ПП 1
II ПП 2
III ПП 3
I ВБ
II ВБ

ПП 3

I
II
III
IV
V

Перші три у ПФ,
інші у ВБ

Перші три у ПФ, інші у ФВ.
Якщо стартують 13 екіпажів, ФВ не проводиться


16-18 екіпажів з 6 стартовими місцями

Попередні заїзди

Відбіркові заїзди

Напівфінали

Фінали

а

б

а

б




I
II
ПП 1     III
IV
V
VI

III ПП 1
III ПП 2
ВБ   IV ПП 3
2 V ПП 1
VI ПП 2
VI ПП 3

III ПП 1
III ПП 3
ВБ     V ПП 2
2  V ПП 3
VI ПП 1
VI ПП 2

I ПП 1
I ПП 2
ПФ   II ПП 3
2   I ВБ 2
II ВБ 1
III ВБ 2

I ПП 1
I ПП 3
ПФ II ПП 2
2     I ВБ 1
II ВБ 2
III ВБ1

I ПФ 1
II ПФ 1
III ПФ1
ФА     I ПФ 2
II ПФ 2
IIIПФ 2

I
II
ПП 2     III
IV
V
VI

III ПП 3
IV ПП 1
IV ПП 2
ВБ    V ПП 2
2 V ПП 3
VI ПП 1

III ПП 2
IV ПП 1
IV ПП 3
ВБ V ПП 1
2   V ПП 2
VI ПП 3

I ПП 3
II ПП 1
II ПП 2
ПФ   I ВБ 1
2   II ВБ 2
III ВБ 1

I ПП 2
II ПП 1
ПФ II ПП 3
2     I ВБ 2
II ВБ 1
III ВБ 2

IV ПФ 1
V ПФ 1
VI ПФ 1
ФБ   IV ПФ2
V ПФ 2
VI ПФ 2

I
II
ПП 3    III
IV
V
VI





IV ВБ 1
V ВБ 1
VI ВБ 1
ФВ   IV ВБ 2
V ВБ 2
VI ВБ 2


19-20 екіпажів з 6 стартовими місцями

Попередні заїзди

Відбіркові заїзди

Напівфінали

Фінали

а

б

а

б

ПП
1

I
II
III
IV
V

ВБ 1

III ПП 1
IV ПП 3
V ПП 1
III ПП 2
IV ПП 4
V ПП 3

ВБ 1

III ПП 1
IV ПП 2
V ПП 4
III ПП 3
IV ПП 4
V ПП 1

ПФА-1

I ПП 1
I ПП 2
II ПП 3
II ПП 4
I ВБ 1
II ВБ 2

ПФА-1

I ПП
I ПП 3
II ПП 2
II ПП 4
I ВБ 1
II ВБ 2

ФА

I ПФА-1
II ПФА-1
III ПФА-1
I ПФА-2
II ПФА-2
III ПФА-2

ПП
2

I
II
III
IV
V

ПФА-2

I ПП 3
I ПП 4
II ПП 1
II ПП 2
I ВБ 2
II ВБ 1

ПФА-2

I ПП 2
I ПП 4
II ПП 1
II ПП 3
I ВБ 2
II ВБ 1

ФБ

IV ПФА-1
V ПФА-1
I ПФА-1
IV ПФА-2
V ПФА-2
VI ПФА-2

ПП
3

I
II
III
IV
V

ВБ2

III ПП 3
IV ПП 1
V ПП 2
III ПП 4
IV ПП 2
V ПП 4

ВБ 2

III ПП 2
IV ПП 1
V ПП 3
III ПП4
IV ПП 3
V ПП 2

ПФВ-1

III ВБ 1
IV ВБ 2
V ВБ 1
VI ВБ 2

ПФВ-1

III ВБ 1
IV ВБ 2
V ВБ 2
VI ВБ 1

ФВ

I ПФС-1
II ПФС-1
III ПФС-1
I ПФС-2
II ПФС-2
III ПФС-2

ПП
4

I
II
III
IV
V

ПФВ-2

III ВБ 2
IV ВБ 1
V ВБ 2
VI ВБ 1

ПФВ-2

III ВБ 2
IV ВБ 1
V ВБ 1
VI ВБ 2

ФГ

IV ПФС-1
IV ПФС-2

При участі 19 екіпажів - останні екіпажі у напівфіналах ПФВ виходять у фінал ФГ


21-24 екіпажи з 6 стартовими місцями

Попередні заїзди

Відбіркові заїзди

Напівфінали

Фінали

а

б

а

б

I
II
ПП 1  III
IV
V
VI

ВБ1
     II ПП 1
    III ПП 2
    IV ПП 3
     V ПП 4
    VI ПП 1

ВБ 1
     II ПП 4
    III ПП 3
    IV ПП 2
     V ПП 1
    VI ПП 4

ПФА-1
  I ПП 1
  I ПП 3
  I ВБ 2
  I ВБ 4
II ВБ 1
II ВБ 3

ПФА-1
  I ПП 1
  I ПП 2
  I ВБ 3
  I ВБ 4
II ВБ 1
II ВБ 2

ФА
   I ПФА-1
  II ПФА-1
III ПФА-1
   I ПФА-2
  II ПФА-2
III ПФА-2

I
II
ПП 2 III
IV
V
VI

ВБ 2
     II ПП 2
    III ПП 3
    IV ПП 4
     V ПП 1
    VI ПП 2

ВБ 2
     II ПП 3
    III ПП 2
    IV ПП 1
     V ПП 4
    VI ПП 3

ПФА-2
  I ПП 2
  I ПП 4
  I ВБ 1
  I ВБ 3
II ВБ 2
II ВБ 4

ПФА-2
  I ПП 3
  I ПП 4
  I ВБ 1
  I ВБ 2
II ВБ 3
II ВБ 4

ФБ
     IV ПФА-1
  V ПФА-1
     VI ПФА-1
     IV ПФА-2
  V ПФА-2
     VI ПФА-2

I
II
ПП 3  III
IV
V
VI

ВБ 3
     II ПП 3
    III ПП 4
    IV ПП 1
     V ПП 2
    VI ПП 3

ВБ 3
     II ПП 2
    III ПП 1
    IV ПП 4
     V ПП 3
    VI ПП 2

ПФВ-1
     III ВБ 1
     III ВБ 3
     IV ВБ 2
     IV ВБ 4
V ВБ 1
V ВБ 3

ПФВ-1
     III ВБ 1
     III ВБ 4
     IV ВБ 3
     IV ВБ 2
V ВБ 1
V ВБ 4

ФВ
   I ПФВ-1
  II ПФВ-1
III ПФВ-1
  I ПФВ-2
  II ПФВ-2
III ПФА-2

I
II
ПП 4  III
IV
V
VI

ВБ 4
     II ПП 4
    III ПП1
    IV ПП 2
     V ПП 3
   VI ПП 4

ВБ 4
     II ПП 1
    III ПП 4
    IV ПП 3
     V ПП 2
    VI ПП 1

ПФВ-2
     III ВБ 2
     III ВБ 4
     IV ВБ 1
     IV ВБ 3
V ВБ 2
V ВБ 4

ПФВ-2
     III ВБ 3
     III ВБ 2
    IV ВП 1
     IV ВБ 4
V ВБ 3
V ВБ 2

ФГ
IV ПФВ-1
  V ПФВ-1
VI ПФВ-1
IV ПФВ-2
  V ПФВ-2
VI ПФВ-2


25-30 екіпажів з 6 стартовими місцями

Попередні заїзди

Відбіркові заїзди

Напівфінали

Фінали

а

б

а

б

I
II
ПП 1    III
IV
V

ВБ 1
   III ПП 1
  IV ПП 2
    V ПП 3
   III ПП 4
  IV ПП 5
   V ПП 6

ВБ 1
  III П 6
    IV ПП 5
     V ПП 4
    III ПП 1
    IV ПП 2
     V ПП 3

ПФА-1
    I ПП 1
    I ПП 2
   II ПП 3
   II ПП 4
     I ВБ 1
    II ВБ2

ПФА-1
     I ПП 2
     I ПП 3
    II ПП 4
    II ПП 5
I ВБ 2
     II ВБ 3

ФА
     I ПФА-1
    II ПФА-1
     I ПФА-2
    II ПФА-2
     I ПФА-3
    II ПФА-3

I
II
ПП 2    III
IV
V

ВБ2
  III ПП 2
  IV ПП 3
   V ПП 4
  III ПП 5
  IV ПП 6
   V ПП 1

ВБ2
    III ПП 5
    IV ПП 4
     V ПП 6
    III ПП 3
    IV ПП 1
     V ПП 2

ПФА-2
    I ПП 3
    I ПП 4
    I ПП 5
   II ПП 6
     I ВБ 2
   II ВБ 3

ПФА-2
     I ПП 4
     I ПП 5
     I ПП 6
    II ПП 1
I ВБ 3
     II ВБ 1

ФБ
  III ПФА-1
  IV ПФА-1
    II ПФА-2
  IV ПФА-2
  III ПФА-3
  IV ПФА-3

I
II
ПП 3    III
IV
V

ВБ 3
   III ПП 3
  IV ПП 4
   V ПП 5
  III ПП 6
  IV ПП 1
   V ПП 2

ВБ 3
    III ПП 4
    IV ПП 6
     V ПП 5
    III ПП 2
    IV ПП 3
     V ПП 1

ПФА-3
    I ПП 5
    I ПП 6
   II ПП 1
   II ПП 2
     I ВБ 3
   II ВБ 1

ПФА-3
     I ПП 6
     I ПП 1
    II ПП 2
I ВБ 1
     II ВБ 2
    II ПП 3

ФВ
   V ПФА-1
  VI ПФА-1
   V ПФА-2
  VI ПФА-2
   V ПФА-3
  VI ПФА-3

I
II
ПП 4    III
IV
V





ПФГ-1
   II ВБ 1
   II ВБ 2
  IV ВБ 3
   V ВБ 1
  VI ВБ 2
  VI ВБ 3

ПФГ-1
   III ВБ 2
   IV ВБ 1
   IV ВБ 3
    V ВБ 2
    V ВБ 1
   VI ВБ 3

ФГ
     I ПФГ-1
    II ПФГ-1
   III ПФГ-1
     I ПФГ-2
    II ПФГ-2
   III ПФГ-2

I
II
ПП 5    III
IV
V





ПФГ-2
   III ВБ3
  IV ВБ 2
  IV ВБ 1
   V ВБ 3
   V ВБ 2
  VI ВБ 1

ПФГ-2
   III ВБ 3
   III ВБ 1
   IV ВБ 2
    V ВБ 3
   VI ВБ 1
   VI ВБ 2

ФД
   IV ПФГ-1
    V ПФГ-1
   VI ПФГ-1
   IV ПФГ-2
     VПФГ-2
   VI ПФГ-2

I
II
ПП 6    III
IV
V












31-36 екіпажів з 6 стартовими місцями

Попередні заїзди

Відбіркові заїзди

Напівфінали

Фінали

а

б

а

б

I
II
ПП   III
1     IV
V
VI

ВБ 1
     II ПП 1
    III ПП 2
     V ПП 3
     V ПП 4
    VI ПП 5

ВБ 1
    II ПП 6
   III ПП 5
   IV ПП 4
    V ПП 3
   VI ПП 2

ПФА-1
     I ПП 1
     I ПП 2
I ВБ 3
I ВБ 4
II ВБ5
     II ВБ 6

ПФА-1
     I ПП 2
     I ПП 3
I ВБ 4
I ВБ 5
     II ВБ 6
     II ВБ 1

ФА
I ПФА-1
     II ПФА-1
I ПФА-2
     II ПФА-2
I ПФА-3
     II ПФА-3

I
II
ПП    III
2     IV
V
VI

ВБ 2
II ПП 2
  III П 3
    IV ПП 4
V ПП 5
    VI ПП 6

ВБ 2
    II ПП 5
   III ПП 4
    V ПП 3
    V ПП 2
   VI ПП 1

ПФА-2
     I ПП 3
     I ПП 4
I ВБ 5
I ВБ 6
II ВБ1
     II ВБ 2

ПФА-2
     I ПП 4
     I ПП 5
I ВБ 6
I ВБ 1
     II ВБ 2
     II ВБ 3

ФБ
   III ПФА-1
   IV ПФА-1
   III ПФА-2
   IV ПФА-2
   III ПФА-3
   IV ПФА-3

I
II
ПП    III
3    IV
V
VI

ВБ 3
     II ПП 3
    III ПП 4
    IV ПП 5
     V ПП 6
    VI ПП 1

ВБ 3
    II ПП 4
   III ПП 3
   IV ПП 2
    V ПП 1
   VI ПП 6

ПФА-3
     I ПП 5
     I ПП 6
I ВБ 1
I ВБ 2
     II ВБ 3
     II ВБ 4

ПФА-3
     I ПП 6
     I ПП 1
I ВБ 2
I ВБ 3
     II ВБ 4
     II ВБ 5

ФВ
    V ПФА-1
   VI ПФА-1
    V ПФА-2
   VI ПФА-2
    V ПФА-3
   VI ПФА-3

I
II
ПП    III
4     IV
V
VI

ВБ 4
     II ПП 4
    III ПП 5
     V ПП 6
     V ПП 1
    VI ПП 2

ВБ 4
    II ПП 3
   III ПП 2
   IV ПП 1
    V ПП 6
   VI ПП 5

ПФГ-1
    III ВБ 1
    III ВБ 3
     V ВБ 5
    IV ВБ2
     V ВБ 4
     V ВБ 6

ПФГ-1
    III ВБ 1
    III ВБ 4
   IV ВБ 2
   IV ВБ 5
     V ВБ 3
     V ВБ 6

ФГ
I ПФГ-1
     II ПФГ-1
I ПФГ-2
     II ПФГ-2
I ПФГ-3
     II ПФГ-3

I
II
ПП    III
5     IV
V
VI

ВБ 5
     II ПП 5
    III ПП 6
    IV ПП 1
     V ПП 2
    VI ПП 3

ВБ 5
    II ПП 2
   III ПП 1
   IV ПП 6
    V ПП 5
   VI ПП 4

ПФГ-2
    III ВБ 5
    III ВБ 2
   IV ВБ 4
   IV ВБ 6
     V ВБ 1
     V ВБ 3

ПФГ-2
    III ВБ 3
    III ВБ 6
   IV ВБ 1
   IV ВБ 4
     V ВБ 2
     V ВБ 5

ФД
    III ПФГ-1
    IV ПФГ-1
    III ПФГ-2
    IV ПФГ-2
    IIIПФГ-3
    IV ПФГ-3

I
II
ПП    III
6     IV
V
VI

ВБ 6
     II ПП 6
    III ПП 1
    IV ПП 2
     V ПП 3
    VI ПП 4

ВБ-6
    II ПП 1
   III ПП 6
   IV ПП 5
    V ПП 4
   VI ПП 3

ПФГ-3
    III ВБ 4
    III ВБ6
    IV ВБ1
   IV ВБ 3
     V ВБ 5
     V ВБ 2

ПФГ-3
    III ВБ 2
    III ВБ 5
   IV ВБ 3
   IV ВБ 6
     V ВБ 1
    V ВБ 4

ФЕ
     V ПФГ-1
    VI ПФГ-1
     V ПФГ-2
    VI ПФГ-2
     V ПФГ-3
    VI ПФГ-3










Додаток 6
до Правил спортивних змагань
з веслування академічного
(пункт 2 глави 9 розділу I)


ЗАМІНА
складу екіпажу






Додаток 7
до Правил спортивних змагань
з веслування академічного
(пункт 2 глави 1 розділу II)


ЗАХОДИ БЕЗПЕКИ

Інструкція по дотриманню заходів безпеки при проведенні змагань з веслування академічного

Перегони та тренувальні заняття на воді повинні проводитись за умови дотримання таких вимог:

не виходити на воду без дозволу і завдання тренера;

не виходити на воду на інвентарі, який має ушкодження або не відповідає правилам змагань (зокрема, без кульки на носі човна);

під час тренувань суворо дотримуватись зазначеного маршруту, не пересаджуватись із човна в човен;

на випадок аварії на воді весляр повинен триматися за човен;

при різкому погіршенні погодних умов під час тренувань або змагань на воді спортсмен зобов'язаний підійти до берега і перечекати непогоду;

спортсмен зобов'язаний:

вміти плавати, знати та дотримуватися вимог цієї Інструкції;

виконувати вказівки суддів змагань;

бути застрахованим на час проведення змагань;

у випадку необхідності надавати допомогу іншим веслярам, не чекаючи прохання від них;

суворо дотримуватись правил руху по акваторії, бути обережним і уважним до плаваючих на воді;

систематично контролювати курс, пам'ятаючи, що човен відразу зупинити неможливо;

закінчивши тренування або участь у перегонах, спортсмен зобов'язаний відмітити прибуття у особистого тренера, тренера, який на даний час відповідає за цього спортсмена, або представника команди;

спортсмен не має права піти з місця проведення змагань без попередження про це особистого тренера, тренера, який на даний час відповідає за цього спортсмена, або представника команди;

негайно інформувати суддів, рятівників, тренерів чи представників команд про усі випадки та обставини, що стосуються безпеки учасників;

в разі пошкодження чи перевертання човна триматися за човен, кочети чи весла, не відпливати від човна до приходу рятувального катера;

в разі потреби припинити рух на дистанції та надати допомогу потерпілому екіпажу;

тренер та представник команди зобов'язані ознайомити спортсменів з вимогами цієї Інструкції та надати протокол (додаток 4) до мандатної комісії;

в разі неповернення екіпажу з перегонів або тренування тренер та представник команди повинні негайно повідомити суддівську колегію.






Додаток 8
до Правил спортивних змагань
з веслування академічного
(пункт 4 глави 1 розділу III)


СХЕМА
взаємодії підрозділів, що обслуговують проведення змагань








Додаток 9
до Правил спортивних змагань
з веслування академічного
(пункт 4 глави 1 розділу III)


ЗВІТ
про проведення змагань






Додаток 10
до Правил спортивних змагань
з веслування академічного
(пункт 1 глави 2 розділу III)


ПОЛОЖЕННЯ
про суддів з академічного веслування

1. Суддівство змагань є почесною і відповідальною громадською роботою, що виконується на добровільних засадах.

2. Суддею може бути громадянин України, який має відповідну підготовку і виявив бажання взяти участь у суддівстві змагань.

3. Класифікація суддів:

юний суддя зі спорту;

суддя 3-ї категорії;

суддя 2-ї категорії;

суддя з академічного веслування 1-ї категорії;

суддя з академічного веслування національної категорії.

4. Категорії затверджуються:

3-я - відділом з питань фізичної культури і спорту міських, районних держадміністрацій, педагогічними радами галузевих вищих навчальних закладів;

2-а - Міністерством освіти і науки, молоді і спорту Автономної Республіки Крим, управліннями фізичної культури і спорту обласних держадміністрацій, міських держадміністрацій мм. Києва та Севастополя;

1-а - Міністерством освіти і науки, молоді і спорту Автономної Республіки Крим, управліннями фізичної культури і спорту обласних держадміністрацій, міських держадміністрацій мм. Києва та Севастополя або Національною федерацією академічного веслування України (ФАВУ) по рекомендації обласної колегії суддів;

національна - Національною федерацією академічного веслування України по рекомендації Колегії суддів ФАВУ.

Необхідні документи:

для 2-ї та 1-ї: рішення кваліфікаційної комісії та відповідної колегії суддів, 2 фотокартки;

для національної: заява (клопотання), витяг з протоколу змагання, копія паспорта, рішення ФАВУ, 2 фотокартки.

5. Вимоги до присвоєння суддівських категорій:

юний суддя зі спорту: вік 12 - 16 років, стаж (проведення) - 3 змагання, участь у семінарі, іспит;

2 та 3 категорії: стаж не менше 1 року, 7 змагань на першостях району, міста як старший суддя або секретар, участь у семінарі, іспит;

1-а категорія: тому, хто має 2 категорію, стаж не менше 3 років після ії присвоєння, участь у суддівстві не менше 3-х обласних та 2-х національних змагань як головний суддя або заступник головного судді чи головного секретаря, обов'язкова участь у 2-х семінарах з підготовки суддів 2-ї категорії за 40-годинною програмою, особисте проведення не менше 8 годин занять семінару, участь у семінарі суддів національної категорії, успішне складання екзамену Колегії суддів ФАВУ;

національна категорія: тому, хто має 1 категорію не менше 4 років, участь у суддівстві 7 змагань на першість області, м.м. Києва, Севастополя, а також 5 змагань національного рівня як головний суддя або головний секретар чи їх заступник. Обов'язкова участь у 3-х семінарах для судді 1-ї категорії за 40-годинною програмою (особисто провести не менше 12 годин) та успішне складання екзамену Колегії суддів ФАВУ.

6. Після присвоєння суддівської категорії відповідними організаціями видаються іменні посвідчення.

7. Судді перебувають на обліку Колегії суддів ФАВУ та в органах управління фізичної культури і спорту.

8. Президія колегії суддів у випадку невиконання суддею своїх обов'язків може зняти категорію або дискваліфікувати його.






Додаток 11
до Правил спортивних змагань
з веслування академічного
(пункт 2 глави 6 розділу III)


ПРОТОКОЛ ЗВАЖУВАННЯ

Змагання ____________________________________ Місто _________________

"___" ____________ 20__ р.

Час старту

Місто

Клас, назва, реєстраційний номер човна

Прізвище спортсмена, що зважується

Вага

Додатковий вантаж




















Суддя контрольної комісії ________________________






Додаток 12
до Правил спортивних змагань
з веслування академічного
(пункт 3 глави 9 розділу III)


СУДДІВСЬКИЙ ЗАПИС
результатів заїзду






Додаток 13
до Правил спортивних змагань
з веслування академічного
(пункт 3 глави 9 розділу III)


ПРОТОКОЛ ФІНІШУ

Змагання _______________________________________________________

Місце проведення ____________________ дата___________ час _________

Найменування заїзду______________ клас човнів _____________________

Місце

Стартовий номер

Найменування організації (команди)

Прізвище загрібного

Час проходження

Примітки

500

1000

1500

2000





















Головний суддя _______________________________

Головний секретар ____________________________






Додаток 14
до Правил спортивних змагань
з веслування академічного
(глава 8 розділу V)


ПОЛОЖЕННЯ
про реєстрацію кращих досягнень з веслування академічного

1. Реєстрація кращих досягнень проводиться тільки на дистанціях (для кожної окремо), зареєстрованих у Федерації академічного веслування України як класифікаційні.

2. Кращі досягнення реєструються для всіх вікових категорій на кожній дистанції та у кожному класі човнів незалежно від масштабу змагань (тільки на офіційних змаганнях, які передбачені календарним планом на рік) та метеорологічних умов.

3. Кращі досягнення фіксуються на кожному етапі змагань (від попередніх до фінальних) трьома секундомірами або автоматичним хронометруванням.

4. При використанні ручних секундомірів розходження показників одного із двох крайніх секундомірів та показання середнього не повинно перебільшувати 0,5 секунди.

5. Для кожного водоймища повинна бути книга реєстрації кращих досягнень, де відмічаються:

клас човнів, довжина дистанції та вікова категорія учасників;

показаний результат у хвилинах та секундах з точністю до 0,01 секунди;

змагання та номер заїзду;

ким встановлено досягнення (поіменний склад членів екіпажу, спортивний розряд, прізвище тренера, ФСТ або відомство);

дата та час старту;

прізвище та категорія старшого судді-секундометриста;

швидкість та напрям вітру, а також швидкість та напрям течії води (якщо водоймище з течією);

прилади, якими визначався час проходження дистанції.

6. Книга або картотека кращих досягнень знаходиться в місцевій федерації з академічного веслування. Запис робиться секретарем президії місцевої суддівської колегії.


Інші НПА

Наказ Мінсоцполітики №848 від 17.08.2015 Про затвердження форм Персональної картки та додатків до неї, заяви про надання (поновлення) статусу безробітного та направлення на працевлаштування Постанова Центрвиборчком №236 від 07.09.2015 Про Роз’яснення щодо порядку внесення змін до складу територіальних та дільничних виборчих комісій з виборів депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старост сіл, селищ Постанова Центрвиборчком №241 від 09.09.2015 Про клопотання Всеукраїнської громадської організації \"Інститут приватного та публічного права\" щодо надання дозволу мати офіційних спостерігачів під час чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року Постанова Центрвиборчком №242 від 09.09.2015 Про клопотання Всеукраїнської громадської організації \"Конгрес сприяння захисту українських земель\" щодо надання дозволу мати офіційних спостерігачів під час чергових виборів депутатів місцевих рад, сільських, селищних, міських голів, перших виборів депутатів рад об’єднаних територіальних громад та відповідних сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року Постанова Центрвиборчком №245 від 09.09.2015 Про клопотання Громадської організації \"За народовладдя\" щодо надання дозволу мати офіційних спостерігачів під час чергових виборів депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року Розпорядження Президент №721 від 29.09.2015 Про делегацію України для участі у переговорах з Міжнародним банком реконструкції та розвитку щодо укладення Угоди про позику \"Проект розвитку дорожньої галузі (Третій проект покращення автомобільних доріг та безпеки руху)\" між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку Постанова КМУ №735 від 02.09.2015 Питання публічного акціонерного товариства Українська залізниця Наказ МФУ №717 від 17.08.2015 Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 28 листопада 2012 року № 1231 Наказ МФУ №1231 від 28.11.2012 Про затвердження Інструкції з ведення та використання даних Реєстру суб’єктів господарювання, які здійснюють оптову торгівлю спиртом коньячним (включаючи дистиляти у вигляді головної і хвостової фракції) і спиртом плодовим на підставі ліцензії на виробництво коньяку та алкогольних напоїв за коньячною технологією Наказ МОЗ №408 від 06.07.2015 Про затвердження Типового положення про університетську клініку вищого навчального закладу (закладу післядипломної освіти)