Укр   Рус

Ваш гід в законодавстві України


Друкувати


Постанова Центрвиборчком № 1943 від 20.10.2014 Про скарги Гриценко Г.Б., Єрьохіної Т.І., Сороки Н.І., Бондар Н.І., зареєстровані в Центральній виборчій комісії 18 жовтня 2014 року відповідно за № 21-30-37325, 21-30-37326, 21-30-37327 та 21-30-37331

ЦЕНТРАЛЬНА ВИБОРЧА КОМІСІЯ

ПОСТАНОВА

від 20 жовтня 2014 року № 1943


Про скарги Гриценко Г.Б., Єрьохіної Т.І., Сороки Н.І., Бондар Н.І., зареєстровані в Центральній виборчій комісії 18 жовтня 2014 року відповідно за № 21-30-37325, 21-30-37326, 21-30-37327 та 21-30-37331

До Центральної виборчої комісії 18 жовтня 2014 року надійшли скарги виборців Гриценко Ганни Борисівни, Єрьохіної Тетяни Ігорівни, Сороки Наталії Іванівни та Бондар Наталії Іванівни, суб’єктом оскарження в яких визначено окружну виборчу комісію з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 51.

У скаргах суб’єкти звернення просять визнати бездіяльність окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 51 такою, що порушує вимоги Закону України "Про вибори народних депутатів України" (далі - Закон) та їх виборчі права, зобов’язати зазначену окружну виборчу комісію здійснити дії, передбачені Законом, а також визнати цю комісію такою, що не приступила до своїх повноважень.

Зі змісту скарг вбачається, що суб’єкти звернення зі скаргами оскаржують наявну, на їх думку, бездіяльність окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 51 щодо неутворення дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України, неопублікування рішення про їх утворення, чи оприлюднення його у разі неможливості в інший спосіб, а також нескликання та непроведення першого засідання дільничних виборчих комісій.

При цьому суб’єкти звернення зі скаргами вказують на те, що така бездіяльність окружної виборчої комісії призвела до неотримання ними іменних запрошень, а також перешкодила реалізації їх права брати участь у роботі дільничних виборчих комісій.

На виконання частини десятої статті 111 Закону копії скарг 18 жовтня 2014 року надіслано суб’єкту оскарження, якого повідомлено про можливість подати письмові пояснення по суті скарги.

До Центральної виборчої комісії 20 жовтня 2014 року надійшло пояснення окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 51 разом з іншими матеріалами, в якому вказується на недостовірність інформації, зазначеної у скаргах.

На підтвердження до пояснення додано, зокрема, копію постанови окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 51 від 10 жовтня 2014 року № 1 "Про утворення дільничних виборчих комісій звичайних та спеціальних виборчих дільниць".

Крім того, 20 жовтня 2014 року до Центральної виборчої комісії надійшло пояснення голови окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 51 щодо оприлюднення рішення цієї комісії про утворення дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України.

Вивчивши скарги, Центральна виборча комісія зазначає.

Згідно з частиною четвертою статті 14 Закону України "Про Центральну виборчу комісію" скарги подаються і розглядаються в порядку та строки, встановлені відповідним законом України про вибори або референдуми.

Порядок і строки розгляду скарг, що стосуються процесу виборів народних депутатів України, а також вимоги до їх форми і змісту визначено статтями 110, 111 Закону та Порядком розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженим постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133 (далі - Порядок).

Так, за змістом частини першої статті 108 Закону та підпункту 8 пункту 2.1 Порядку виборець, чиї особисті виборчі права або охоронювані законом інтереси щодо участі у виборчому процесі, у тому числі на участь у роботі виборчої комісії чи на здійснення спостереження, порушено рішенням, дією чи бездіяльністю суб’єкта оскарження, може звернутися до виборчої комісії зі скаргою, що стосується виборчого процесу.

Постановою Центральної виборчої комісії від 5 вересня 2014 року № 858 "Про утворення окружних виборчих комісій з виборів народних депутатів України на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року" утворено, зокрема, окружну виборчу комісію з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 51.

Скарга щодо бездіяльності окружної виборчої комісії може бути подана до Центральної виборчої комісії (частина шоста статті 108 Закону).

Таким чином, Комісія зазначає, що згідно зі статтею 108 Закону скарги подано належними суб’єктами звернення зі скаргою до належного суб’єкта їх розгляду.

Відповідно до частини першої статті 109 Закону скарга до виборчої комісії може бути подана суб’єктом звернення зі скаргою протягом п’яти днів після прийняття рішення, вчинення дії чи бездіяльності суб’єктом оскарження, за винятком випадків, зазначених у частинах другій і третій цієї статті.

Частинами четвертою, п’ятою статті 109 Закону встановлено, що днем вчинення бездіяльності вважається останній день строку, в який мала бути, однак не була вчинена дія, передбачена законом. Днем подання скарги вважається день фактичного отримання скарги виборчою комісією.

Строк подання скарги продовженню або поновленню не підлягає, крім випадку повторного подання скарги після усунення її недоліків не пізніше наступного дня після дня її повернення виборчою комісією без розгляду відповідно до частини другої статті 111 Закону (частина шоста статті 109 Закону).

За змістом пункту 5 частини другої статті 31 Закону окружна виборча комісія утворює дільничні виборчі комісії відповідно до Закону, крім випадку, передбаченого частиною тринадцятою статті 28 Закону.

Особливості підготовки і проведення, зокрема, позачергових виборів народних депутатів України визначено статтею 107 Закону, згідно з частиною третьою якої дільничні виборчі комісії звичайних та спеціальних виборчих дільниць утворюються не пізніш як за п’ятнадцять днів до дня голосування.

Таким чином, під час підготовки та проведення позачергових виборів народних депутатів України 26 жовтня 2014 року дільничні виборчі комісії повинні бути утворені до 10 жовтня 2014 року включно.

Скарги до Центральної виборчої комісії стосовно бездіяльності окружної виборчої комісії подано 18 жовтня 2014 року.

Отже, скарги в частині оскарження бездіяльності окружної виборчої комісії щодо неутворення дільничних виборчих комісій звичайних та спеціальних виборчих дільниць подано до Центральної виборчої комісії з порушенням строків оскарження, встановлених статтею 109 Закону.

Відповідно до частини одинадцятої статті 111 Закону виборча комісія приймає рішення про залишення скарги без розгляду по суті, якщо вона подана з порушенням строків оскарження, встановлених статтею 109 Закону.

Відтак скарги в частині визнання бездіяльності окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 51 щодо неутворення дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України такою, що не відповідає вимогам Закону, підлягають залишенню без розгляду по суті.

Розглянувши скарги виборців Гриценко Г.Б., Єрьохіної Т.І., Сороки Н.І. та Бондар Н.І. в іншій частині, а також пояснення суб’єкта оскарження, Центральна виборча комісія встановила.

Відповідно до частини п’ятнадцятої статті 28 Закону рішення про утворення дільничної виборчої комісії публікується у регіональних чи місцевих друкованих засобах масової інформації не пізніш як на п’ятий день після дня його прийняття або, у разі неможливості, оприлюднюється в інший спосіб у цей же строк.

Постановою окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 51 від 10 жовтня 2014 року № 1 "Про утворення дільничних виборчих комісій звичайних та спеціальних виборчих дільниць" з огляду на неможливість опублікування у регіональних та місцевих друкованих засобах масової інформації рішення про утворення дільничних виборчих комісій звичайних та спеціальних виборчих дільниць, доручено членам зазначеної окружної виборчої комісії, які перебувають на керівних посадах у цій комісії, оприлюднити вказане рішення в інший спосіб.

Таким чином, рішенням окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 51 визначено інший, ніж публікування у засобах масової інформації, спосіб оприлюднення цієї постанови, що не суперечить частині п’ятнадцятій статті 28 Закону.

Як указано в поясненнях голови окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 51 Ковалинського К.О., таке оприлюднення відбулося 10 жовтня 2014 року шляхом оголошення рішення про утворення дільничних виборчих комісій перед особами, присутніми на засіданні, на якому було прийнято вищезазначену постанову. Також указане рішення було вивішене на дошці оголошень комісії.

Відповідно до частини першої статті 32 Закону повноваження дільничної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її мінімального складу, визначеного частинами другою та третьою статті 28 Закону, на засіданні комісії, що проводиться не пізніш як на третій день після дня прийняття рішення про її утворення.

Перше засідання виборчої комісії скликається її головою не пізніш як на третій день після дня її утворення (частина четверта статті 33 Закону).

Таким чином, обов’язок щодо скликання першого засідання дільничної виборчої комісії вказаним положенням Закону покладено на голову відповідної дільничної виборчої комісії.

Згідно з частиною восьмою статті 33 Закону засідання виборчої комісії веде голова комісії або його заступник; у разі невиконання ними цієї функції або у разі їх відсутності на кожному такому засіданні комісія визначає зі свого складу головуючого на засіданні з числа членів комісії.

Отже, Законом до повноважень окружної виборчої комісії не віднесено проведення засідань дільничних виборчих комісій.

Враховуючи викладене, скарги виборців Гриценко Г.Б., Єрьохіної Т.І., Сороки Н.І. та Бондар Н.І. в частині визнання такою, що не відповідає вимогам Закону, бездіяльності окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 51 щодо неоприлюднення рішення цієї комісії про утворення дільничних виборчих комісій, а також нескликання та непроведення перших засідань дільничних виборчих комісій задоволенню не підлягають.

Стосовно вимог суб’єктів звернення зі скаргами щодо визнання окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 51 такою, що не приступила до своїх повноважень, Центральна виборча комісія зазначає.

Відповідно до частини першої статті 31 Закону повноваження окружної виборчої комісії починаються з моменту складення присяги не менш як двома третинами її мінімального складу, визначеного частиною першою статті 27 Закону.

Згідно з частиною першою статті 27 Закону окружна виборча комісія утворюється Центральною виборчою комісією у складі голови, заступника голови, секретаря та інших членів комісії у кількості не менше дванадцяти і не більше вісімнадцяти осіб.

За наявною в Центральній виборчій комісії інформацією станом на 10 жовтня 2014 року склали присягу 11 членів окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 51, що свідчить про повноважність цієї комісії на момент розгляду питання про утворення дільничних виборчих комісій.

Враховуючи викладене, відповідно до частини п’ятнадцятої статті 28, частини першої статті 31, частини першої статті 32, частин четвертої, восьмої статті 33, частини третьої статті 107, статей 108 - 113 Закону України "Про вибори народних депутатів України", Порядку розгляду скарг виборчими комісіями з виборів народних депутатів України, затвердженого постановою Центральної виборчої комісії від 31 липня 2012 року № 133, керуючись частиною другою статті 3, статтями 11 - 13, частиною четвертою статті 14, частиною четвертою статті 15 Закону України "Про Центральну виборчу комісію", Центральна виборча комісія постановляє:

1. Скарги Гриценко Ганни Борисівни, Єрьохіної Тетяни Ігорівни, Сороки Наталії Іванівни та Бондар Наталії Іванівни, зареєстровані в Центральній виборчій комісії 18 жовтня 2014 року відповідно за № 21-30-37325, 21-30-37326, 21-30-37327 та 21-30-37331, в частині визнання такою, що не відповідає вимогам Закону України "Про вибори народних депутатів України", бездіяльності окружної виборчої комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 51 щодо неутворення дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів України залишити без розгляду по суті.

2. У задоволенні скарг Гриценко Г.Б., Єрьохіної Т.І., Сороки Н.І., Бондар Н.І. в іншій частині відмовити.

3. Копії цієї постанови надіслати Гриценко Г.Б., Єрьохіній Т.І., Сороці Н.І., Бондар Н.І. та окружній виборчій комісії з виборів народних депутатів України одномандатного виборчого округу № 51.

4. Цю постанову оприлюднити на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії.

Голова
Центральної виборчої комісії


М.ОХЕНДОВСЬКИЙ


Інші НПА

Постанова ВРУ №6-VIII від 27.11.2014 Про порядок висвітлення роботи Верховної Ради України восьмого скликання Постанова КМУ №642 від 16.10.2014 Про затвердження Порядку укладення контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я та Типової форми контракту з керівником державного, комунального закладу охорони здоров’я Постанова Центрвиборчком №1976 від 21.10.2014 Про оголошення попередження кандидату в народні депутати України в одномандатному виборчому окрузі № 103 Медвідю В.В. Постанова Центрвиборчком №1975 від 21.10.2014 Про скаргу Бондаря К.В., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 19 жовтня 2014 року за № 21-36-37918 Постанова Центрвиборчком №1974 від 21.10.2014 Про скаргу Бондаря К.В., зареєстровану в Центральній виборчій комісії 19 жовтня 2014 року за № 21-36-37717 Постанова Центрвиборчком №1973 від 21.10.2014 Про звернення Донецької обласної державної адміністрації, зареєстроване в Центральній виборчій комісії 20 жовтня 2014 року за № 21-38-38411 Постанова Центрвиборчком №1972 від 21.10.2014 Про реєстрацію офіційного спостерігача від політичної партії Всеукраїнське об’єднання \"Свобода\" в закордонному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1971 від 21.10.2014 Про реєстрацію офіційних спостерігачів від Політичної партії \"ПРАВИЙ СЕКТОР\" у закордонному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1970 від 21.10.2014 Про реєстрацію офіційних спостерігачів від Політичної партії \"Громадянська позиція (Анатолій Гриценко)\" в закордонному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року Постанова Центрвиборчком №1969 від 21.10.2014 Про реєстрацію офіційного спостерігача від Політичної партії \"Сила Людей\" в закордонному виборчому окрузі на позачергових виборах народних депутатів України 26 жовтня 2014 року